Makrobiotický talíř 2

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Makrobiotické
Diabetik
Problémy se žaludkem

Další makrobiotický talíř pro inspiraci na chutný, zdravý oběd plný všech potřebných živin. Jen podotýkám, že by měl být doplněný ještě troškou pickles nebo kysaného zelí, ale bohužel jsem dnes neměla, proto je talíř bez kvašené zeleniny.


Suroviny (2 porce):

Obilovina:
70 g ječných krup
2 lžíce hato mugi (perličkový ječmen, slzovka)
1 lžíce lněného semínka
sůl
voda

Vše dáte do hrnce, zalijete vodou (cca 1 cm nad okraj krup) a vaříte do změknutí asi 35 minut.

Bílkovina:
1 bal. seitan speciál
1 lžíce hořčice
1 lžíce rostlinného oleje
1 stroužek česneku
1 plátek zázvoru
sojová omáčka na dochucení

Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a kousek zázvoru. Poté přihoďte seitan a hořčici. Opékejte dozlatova. Dochuťte sojovou omáčkou, doporučuji Shoyu.

Zelenina vařená:
1/2 menší hlávky kapusty
3 stroužky česneku
1 cibule
2 dcl zeleninového vývaru
sůl
2 lžíce rostlinného oleje
rýžová mouka na zahuštění

Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájenou kapustu a zalijte vývarem. Vařte do změknutí kapusty. Poté dochuťte solí a vymáčknutým česnekem. Můžete zahustit troškou rýžové mouky.

Při vaření kapusty na hrnec přidám napařovací hrnec (hrnec, který má místo dna dírky jako síto) a do něj naskládám syrovou mrkev, červenu řepu a kedlubnu. Než se kapusta uvaří, zelenina na páře krásně zkřehne. Tuto napařovanou zeleninu nijak nekořením, chutná mi samotná.

Můžete servírovat. :-) A nezapomneňte přidat trošku pickles nebo jiné kvašené zeleniny :-).

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Seitan prece neni bilkovina, ne? Seitan sice je nahrazka masa, ale nikoliv bilkovinova, ale obilna-lepkova. Takze ti tam bilkovinova slozka chybi. S tempehem by to fungovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. seitan je čistá pšeničná bílkovina.
      https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=HGL0VKnkMsGk8wfk7oGIDg&gws_rd=ssl#q=seitan+ :-)

      Vymazat
  2. Aha. už vím jak to vzniklo. četla sem to nedávno tady http://www.jimejinak.cz/2011/03/seitanove-nudlicky-v-cibulove-omacce/ a pamatuju si jen závěr. v komentářích se to řeší.
    seitan sice JE bilkovina, to jo, ale je obilovinová, tedy nikoliv komplení. podle me proste luštěnina chybí.

    OdpovědětVymazat
  3. Mnaaam seitan s hortici uplne zboznuju - mela jsem hi jednou v Mlsny kafce v Praze a casto ho tak delam i doma. Mam hlad :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Mm, takovy obed bych si nechala libit :) zrovna tento tyden jsem mela seitan poprve, jen jsem ho delala na cibulce s tamari omackou, moc jsem si pochutnala :)) Chybi mi ale hlavne inspirace na dochuceni dusene zeleniny, ne vsechna mi zatim chutna jen tak bez upravy, takze dekuji za dalsi inspiraci :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky