28/52: Cheesecake z tofu

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové sušenky)

Dlouho předlouho jsem chtěla vyzkoušet pečený cheesecake, až jsem se stala vegankou a klasický NY Cheesecake je pro mě pasé. Dříve jsem připravovala pouze nepečené verze. Dnes jsem byla nakupovat v asijské tržnici a jelikož tam měli krásné silken tofu (900 g za 60 Kč, no nekupte to!), rozhodla jsem se, že manželovi upeču k devítiletému výročí první vegan "tofucake". Nakonec jsem zkloubila několik receptů a vytvořila si vlastní, jednoduchou verzi tohoto báječného amerického koláče. A jak se povedl na to se můžete podívat... :-)
Suroviny:

korpus (8 porcí, forma o průměru 26 cm):
1/2 bal. sušenek Petit Beurre z Lídlu (celé bal. 450g) /bezlepkáři použijí bezlepkové sušenky/
2 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce arašídového másla

krém:
600 g silken tofu (lze i obyčejné tofu natural, pak přidejte více rostlinného mléka)
200 ml rostlinného mléka
2 vanilkové cukry
2 citronové cukry
kůra a šťáva z 1 citronu
1 bal. vanilkového pudingového prášku


Postup je opět nenáročný. Samotná výroba mi zabrala tak 5 minut plus nějakých 20 minut pečení. Poté se musí nechat dort do druhého dne uležet, ale věřte, že k tomu již vaši asistenci nepotřebuje :-) a postačí mu pouze společnost ledničky :-).
Nejprve si připravte korpus. Sušenky naházejte do mixéru, přidejte arašídové máslo a olej a rozmixujte. Mixujte tak dlouho, dokud vám nevznikne drobenkové těsto. Toto relativně sypké těsto přesypte do pečícím papírem vyložené dortové formy a prsty upěchujte. Nezapomeňte vytvarovat i boky. Takto připravený korpus dejte zapéct na 10 minut do trouby na zhruba 180°C.

Mezitím co se korpus peče, tak si připravte krém. Silken tofu rukou rozmačkejte a hoďte opět do mixéru, přidejte i ostatní suroviny a rozmixujte na hladký krém. Tento krém navršte na zapečený korpus, rozetřete a dejte opět péct. Tentokrát teplotu snižte na 160°C a pečte 15 minut.

Po upečení nechte při pokojové teplotě cheesecake vychladnout a poté jej zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v ledničce rozležet.

Toto je základní recept, dá se různě obměňovat. Buď vytvořte přeliv z oblíbeného ovoce a trošky vanilkového cukru nebo můžete přidat ovoce již do krémového základu. Já udělala přeliv z borůvek a musím říct, že kombinace sladkého cheesecaku a kyselých borůvek ovoněných vanilkou byla trefa do černého. A ještě tu lahodu povznesla kombinace vychlazeného dortu s horkým ovocem. Mňam!

Přeji dobrou chuť!


Komentáře

  1. Ahoj Lenko,

    super blog. Moc oceňuji, že tady píšeš i jestli je to bezlepková atd.:) Jsem celiak, tudíž tohle já ocením. Děkuji!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, když se blog líbí :-). Snažím se... většina věcí se dá připravit bezlepkově ;-)

      Vymazat
  2. Tak už jsem nakoupila tofu, rostlinné mléko, bio puding a bezlepkové a bezlaktozové sušenky - péct pro mámu není sranda, když se stravuje podle makrobiotiky, ale už si zvykám. Díky za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
  3. jen malá rýpavá: když je to z máslových sušenek, tak to není vegan. (vím, sehnat sušenky bez mléka není snadné...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prosím, kde něco píšu o máslových sušenkách? Ty, které zmiňuji v receptu jsou bez másla, jsou veganské. Nikde jinde jsem v textu nic o máslových sušenkách nepsala, protože máslové nepoužívám... ale to je snad jasné, když se stravuji vegansky ;-)

      Vymazat
    2. rovněž tak bez vejce..

      Vymazat
  4. Tak jdu vyzkoušet, jinak teď jsem se vrátila z obchodu a bezlepkové sušenky bez vajíčka jsem nenašla...takže volím korpus datle s ořechy...Aby to bylo opravdu vegan.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. firma Gullon má bez lepku i bez vejce ;-) ale ne všechny ;-) třeba tyto jsou http://www.diasladkosti.cz/Susenky-bez-lepku-bez-laktozy-bez-vajicek-a-bez-orisku-d44.htm?tab=description

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky