Damodara - recenze

Damodara. Výrobce veganský bezlepkových dobrot. Zajisté jej znáte z farmářských a jiných trhů, protože tam jsou k sehnání nejčastěji. A poté ještě ve zdravých výživách, ale tam už je to horší.
To si takhle zamilujete nějakou dobrůtku z trhu a pak ji nikde nemůžete sehnat.
Tak si asi dovedete představit moje nadšení, když jsem zjistila, že moje milovaná Damodara má svůj eshop a co víc, tak kromě mých milovaných tyčinek a chipsů rozšířily sortiment i o mouky a výtečné zeleninové koření. No ale nebudu předbíhat... Pěkně popořadě.


Na Damodara výrobky jsem narazila, pokud se nepletu na bystrckém farmářském trhu na podzim 2011, což je už hodně dlouhá doba. Tenkrát jsem ještě nebyla ani vegetarián, ale zdravou stravu jsem milovala. Proto pro mě byly Damodara hrachové chipsy příjemným zpestřením (Nejsem si teď jistá, zda už nabízeli přímo chipsy nebo jen hrachové křupinky do polévek, ale já obojí zobala jako chipsy). Pak jsem jejich výrobky dlouho nikde nepotkala a zase jsem na ně natrefila až na ddalším farmářském trhu asi o rok později. To už jsem nic nenechala náhodě a nakoupila si hrachové pochoutky do zásoby. V roce 2013 jsem začala pracovat ve zdravé výživě, kde jsme výrobky od Damodary odebírali a tak jsem se stala závislou především na jejich výtečných tyčinkách, které jsou bez lepku, veganské a díky přidaným křupinkám jsou akorát sladké a hodně syté.
Můj favorit mezi tyčinkami je maková, která opravdu nemá chybu. Naopak nejméně oslovila kokosová, kterou jsem dala ochutnat manželovi (já kokos nejím) a ten prohlásil, že je tak sladká, až ho z ní bolí zuby. Přitom složení má skoro stejné jako maková a přitom ta mu přišla tak akorát... :-) Jinak je výborná i jablečná s goji a chia, švestková a fíková. Za vyzkoušení stojí i tyčinka s červenou řepou.
Cena je sympatická - 25 Kč za tyčinku, která vás hodně zasytí a je bez různých éček mi přijde tak akorát. :-)
Další dobrůtkou jsou hrachové chipsy, které Damodara vyrábí v mnoha příchutích. Mně nejvíce chutnají nečekaně makové a dále kmínové. Dříve Damorara smažila chipsy na palmovém tuku a chipsy byly hodně mastné, ale nyní používají olej slunečnicový, což se podepsalo na chuti, která je výborná a chipsy nejsou tolik mastné. A nepřítomnost palmového oleje zajisté ocení nejen orangutani, ale rovněž i vegani a další, kterým není lhostejné utrpení druhých.
Polévky značky Damodara kupuji manželovi, který pracuje v zahraničí a ne každý den se mu chce vařit, tak dostává nejen krabičky s jídlem z domu, ale také různé polotovary. Tyto polévky mu velice chutnají, nejraději má italskou a cizrnovou. Já polévku zkoušela jen jednou, rovněž cizrnovou, a musím říct, že mě překvapila čistá chuť (na rozdíl od jiných "instantních" polévek) a líbilo se mi, jak hrachové křupky zůstaly křupavé a krásně doplňovaly čistou chuť polévky.
 Úžasným objevem pro mě bylo to, že Damodara nabízí rovněž výborné koření, karob, chia a černou sůl. Na koření oceňuji velká balení za pár korun a to, že je balené jednodruhově. Například červenou řepu používám na dodání barvy rajským omáčkám či do kečupu. Dá se použít i při obarvování těsta při pečení moučníků. Oblíbila jsem si rovněž špenátové vločky, které jsou výborné k závěrečnému dochucení salátů či do polévky. Špenát je výborným zdrojem například železa a vitamínů skupiny B.
Karob jsem doposud ochutnala od tří dodavatelů a musím uznat, že tento je nejchutnější. A taky má barvu nejvíce podobnou kakau. Opravdu se jedná o luxusní dobrůtku, kterou oceníte nejen v ranních kaších :-).
A balení černé soli je rovněž velké než většina prodávaných balíčků Kala namak. Zatím jsem je vyzkoušela jen do falešné vajíčkové pomazánky, ale zase jde o vynikající kvalitu, sůl je namletá najemno.
 Nadšená jsem i z bezlepkových mouk, kdy rýžová a pohanková se zařadily mezi ty nejlepší, jaké jsem zatím měla možnost použít. Ani jedna z nich nemá žádnou pachuť a jsou opravdu namleté velice najemno. Doporučuji například na bezlepkové palačinky. Hrachovou a jablečnou mouku jsem zatím nezkoušela, ale už se moc těším a určitě zařadím do nějakého receptu. :-) Musím vyzdvihnout i ceny, které nemají konkurenci. :-) Všechny mouky stojí 28 - 32 Kč za 500 g.
Rýžové křupky jsou výborné např. k dobrému dipu. Naturální ocení i nejmenší děti. Líbí se mi kombinace křupek s černou solí (pohankové) či červenou řepou (rýžové).
 A zde již zmiňovaná hrachová pochoutka, která byla tou první, kterou jsem od Damodary ochutnala. Zobat se dá jen tak místo chipsů večer u televize, ale hlavně jsou výborné do polévky!!! Mňaaam.
Na instantních kaších jsem dost ulítávala asi tak před dvěmi roky, kdy jsem se učila snídat něco jiného než sladké pečivo a jogurt. Od té doby uplynulo už spoustu času (a misek kaší) a nyní si kaše připravuji čerstvé (z celého zrna) nebo z ovesných vloček. Ale i tak si ráda občas přípravu urychlím a ráda ochutnám nové druhy. Výborná je např. rýžový s karobem a vlašskými ořechy, mňam.

No, jak tak koukám, tak dnešní recenze je dosti obsáhlá :-). Snad jsem vám představila i něco, co ještě neznáte.
Znáte Damodara výrobky? Chutnají vám? Co nejvíc? :-)

Krásný den

Komentáře

  1. Damodaru také miluju! Pravidelně jsem okoukávala jejich stánek v Praze u Masar.nádraží, také už jsem si koupila jejich tyčinky (s Řepou jsou výborné) a jejich chipdy, bazalkové a makové, které mě strašně nadchly, jinak kupuji vše v Náš Grunt, kde jsou také k dostání. MOhu se zeptat Leni, na kolik takhle vyjde asi takováhle pořádný nákup (hlavně kolik to pak vyjde zhruba i s dopravou)? Děkuju moc a tiše závidím^^:*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, popravdě si už přesně cenu nepamatuju (nevím kolem 1500? fakt už je to dýl), ale třeba černou sůl kupuji mnohem dráž a tato 400g vyšla jen na nějakých 75 Kč... a ty tyčinky ve zdravce okolo 30 Kč, přes eshop zhruba 22 Kč. Skvělé ceny bezlepkových mouk 28 - 32 Kč.... A líbí se mi že poštovné je podle pošty, takže když si objednáš jen něco malého, tak platíš malé poštovné,...

      Vymazat
  2. To chci v Praze ! :) ikdyž já si na zdrávky tady nestěžuju ... minimálně znám dvě které jsou cenově úplně super a seženu tu snad vše

    OdpovědětVymazat
  3. Těší mě Váš zájem o Damodaru a jsem ráda,že Vám chutná.Jsem jeden ze zástupců Damodary na trzích a ve zdravých výživách.V Praze jezdím na dvě místa a to na Jiřího z Poděbrad(Jiřák) a metro Luka.Měla by jsem tam jet 18.-20.11.Podrobnosti budou na stránkách Damodary.Krásný víkend a krásná recenze.Děkujeme Andrea Šraitrová :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tyčinky od značky Damodara jsem našla v jedné zdravé výživě v Českých Budějovicích a musím říct, že jsou v poměru kvalita:cena, vážně skvělé (také je mým favoritem maková) O:-) ostatní výrobků jsem si ale nevšimůa, musím zapátrat, jestli jsem je nepřehlédla :))

    OdpovědětVymazat
  5. A zkoušeli jste luštěninové chipsy od Yes? Prodávají je v Penny a teď jsou v akčním letáku za 30 Kč. Máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky