Polévka z muškátové dýně
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (krutonky z bezlepkového chleba)
Intolerance laktózy
Polévek z dýně Hokkaido je nespočet. Já jsem se letos rozhodla dát šanci i jiným druhům dýně. Velkým překvapením pro mne je muškátová dýně, která je nádherně voňavá a snad i chutnější než populárnější Hokkaido. Však vyzkoušejte sami :-).
Suroviny (zhruba 4 větší porce):
1 cibule
2 lžíce oleje
1 větší pastiňák
1 menší muškátová dýně
zeleninový vývar (zhruba litr, aby byla zelenina ponořená)
2 lžíce pohanky lámanky
sůl
pepř
2 lžíce bílé miso pasty (shiro miso)
opečené kostičky chleba
řeřicha
Na oleji orestujte pokrájenou cibulku. Jakmile bude cibulka zlatavá, přidejte nadrobno pokrájený pastiňák a na kostky nakrájenou, oloupanou a vydlabanou muškátovou dýni. Krátce opékejte a poté zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny. Poté rozmixujte ponorným mixérem, přidejte pohanku lámanku, sůl a pepř a krátce povařte. Nakonec vmíchejte miso pastu a podávejte s opečenými krutony chleba a posypané řeřichou. Pro zjemnění můžete přidat sojový jogurt či rostlinnou smetanu. Dobrou chuť.
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (krutonky z bezlepkového chleba)
Intolerance laktózy
Polévek z dýně Hokkaido je nespočet. Já jsem se letos rozhodla dát šanci i jiným druhům dýně. Velkým překvapením pro mne je muškátová dýně, která je nádherně voňavá a snad i chutnější než populárnější Hokkaido. Však vyzkoušejte sami :-).
Suroviny (zhruba 4 větší porce):
1 cibule
2 lžíce oleje
1 větší pastiňák
1 menší muškátová dýně
zeleninový vývar (zhruba litr, aby byla zelenina ponořená)
2 lžíce pohanky lámanky
sůl
pepř
2 lžíce bílé miso pasty (shiro miso)
opečené kostičky chleba
řeřicha
Na oleji orestujte pokrájenou cibulku. Jakmile bude cibulka zlatavá, přidejte nadrobno pokrájený pastiňák a na kostky nakrájenou, oloupanou a vydlabanou muškátovou dýni. Krátce opékejte a poté zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny. Poté rozmixujte ponorným mixérem, přidejte pohanku lámanku, sůl a pepř a krátce povařte. Nakonec vmíchejte miso pastu a podávejte s opečenými krutony chleba a posypané řeřichou. Pro zjemnění můžete přidat sojový jogurt či rostlinnou smetanu. Dobrou chuť.
Muškátovou dýni jsem ještě neměla. A pokud je chutnější než Hokkaido (které miluji!), tak to ji musím určitě vyzkoušet! :)
OdpovědětVymazatA konečně jsem si dnes pořídila shiro miso a... mňam! :)
já hokkaido miluju, ale muškátová mi přijde taková voňavější... zkoušela jsem ji i pečenou a je boží... akorát při pečení se úplně rozpadne, nedrží tak hezky jako Hokkaido
VymazatJá se taky letos odhodlala vyzkoušet i jiné druhy než hokkaido, teď testuju máslovou, právě jsme dojedli polévku a naprosto ujíždím na pečené, spolu s červenou řepou, česnekem a ořechy... Petka.
OdpovědětVymazat