Živá strava jednoduše a levně - recenze

Další kuchařskou knihou, kterou vám chci představit je nová RAW kuchařka od autorky Lisy Viger Živá strava jednoduše a levně, kterou vydalo nakladatelství Synergie, kterému tímto děkuji za recenzní výtisk.
 Opět začnu titulní stranou, která je barevná, designově krásná a lákavá. Obliba nakladatelství v měkkých vazbách přetrvává i u této kuchařky. Myslím si, že hlavní strana přímo koresponduje s poselstvím autorky a nádherně knihu vystihuje - čistota, barevnost, čerstvost a jednoduchost - přesně taková jsou i RAW jídla, které vám Lisa představuje.


Každý recept uvádí množství porcí, tak není problém si dávku uzpůsobit podle potřeb či počtu strávníků. Např. nápoje jsou uváděny v litrech, jídla v porcích.
Suroviny jsou odměřovány v hrncích, což urychluje přípravu. V případě, že chcete být precizní a přesní na gram, tak kromě hrníčkové míry zde autorka uvádí i množství v gramech.
Recepty jsou doprovázeny tipy jako například, čím nahradit dražší surovinu v receptu nebo jak přípravu či surovinu obměnit a usnadnit si práci.
Kromě tipů je zde i plno nutričních informací a tak se třeba dozvíte, že červená řepa pomáhá při detoxikaci organismu, že chia semínka patří mezi nejlepší zdroje omega - 3 mastných kyselin a spoustu dalšího.

Recepty jsou přehledné a z velké části doprovázeny fotografiemi, které lákají k ochutnání. Jedna se o první kuchařku, u které mi nevadí, že u některých receptů fotografie chybí. Například je zde popsán základní recept na ořechové mléko doprovázen fotografií a poté následují čtyři další recepty na různě upravené a ochucené mléko, tentokrát již bez fotografie.

Kuchařka stojí na dvou principech a to, aby jídla byla jednoduchá a levná.
Nejprve musím zdůraznit, že pod pojmem "levné" představuje autorka jídla, která jsou levnější než 10 dolarů, stejně jako na svém blogu "Raw on 10 dollars or less!". Měla jsem možnost nahlédnout do spousty RAW kuchařek a většina receptů pro mě byla nereálná, právě díky obrovským nákladům na suroviny. V RAW kuchařkách není nic neobvyklého dezert za 500 Kč. V této knize se sice vyskytují z mého pohledu dražší jídla (pořád ale do 10 dolarů), ale především je zde plno jednoduchých a opravdu levných receptů. Autorka využívá kombinací dražších surovin s těmi nejlevnějšími (pohanky, čočka, lněné semínko, slunečnice) a oceňuji to, že nepracuje tolik s těmi nejdražšími potravinami, jak bývá u vitariánských receptů zvykem (avokáda, kokosy, manga, pekanové ořechy,...). Hlavně mě opravdu překvapila jednoduchost většiny jídel. Některá jsou sice náročná na čas, protože se musí několik hodin sušit v sušičce, ale samotná příprava všeho vám zabere pár minut.

Na kuchařce se mi líbí autorčina snaha naučit čtenáře/nadšence RAW stravu "od podlahy". Kuchařka není jen obyčejnou směsicí teorie o RAW stravování a několika receptů, nýbrž obsahuje návody na správné krájení a porcování zeleniny (což se může např. u avokáda hodit), návody na přípravu ořechových másel, mlék, pickles, jak usušit ovoce či zeleninu, jak naklíčit obiloviny či luštěniny.
Samotné recepty jsou rozdělené do kapitol: Koktejly (kde se mi líbí "Koktejly z pytlíku", kdy si podle návodu nakrájíte směs ovoce do sáčků a dáte zamrazit a poté stačí jen ovoce vysypat do mixéru, přidat vodu a během chvilky máte výborný koktejl třeba ke snídani), Saláty a dresingy (kde oceňuji hlavně receptury na originální dresingy, které ocení všichni milovníci salátů, nejen vitariáni), Polévky (RAW polévky sice nejsou mým šálkem čaje, osobně mám ráda, když polévka zahřeje, ale recept na osvěžující gazpacho z třešní a rajčat budu muset v horkém létě vyzkoušet), Snídaně (kde jsem objevila originální a snadné tipy na to, co posnídat, např. hravá jablečná věž či ovocné závitky, jež zajisté okouzlí nejen děti), Hlavní jídla (kde mě nejvíce zaujaly nudle z červené řepy s omáčkou z ořechů a bazalky a žampiony alá pizza), Krekry, chipsy a chleba (kde najdete recepty, jak si levně a poměrně snadno připravit krekry či chleba, které jsou v obchodech příšerně předražené), Ochucovadla, sladidla, salsy a čatní (kde mě zaujal vanilkový prášek z pohanky), Sýry a jogurty (kde objevíte sýry, které jsou z pár surovin a snadné na výrobu) a Dezerty (kde nechybí vitariánská klasika - zmrzlina z banánů - a další skvostné dezerty typu cheesecake apod.). Poslední kapitola je věnována čokoládě, kde je precizně vysvětlen postup temperování čokolády. Následné čokorecepty vás dozajista rozpálí rozkoší.

V závěru knihy jsou uvedené užitečné webové stránky z českého prostředí. Snadno tak vyhledáte české RAW blogy, prodejce RAW potravin, knihy, ale také restaurace a kavárny.

Vyzkoušela jsem zatím tři recepty. Nikdy by mě nenapadlo připravit mléko ze lněného semínka a to jsem zkoušela už opravdu hodně druhů mlék (z kešu, vlašských ořechů, mandlí, slunečnicových semen, dýňových semen, lískových oříšků, sezamu, rýže, pohanky, jáhel a spoustu dalších). Očekávala jsem, že bude tekutina hlenovitá, ale množství vody bylo dostačující a po přidání vanilky, sirupu a špetky soli vznikl lahodný nápoj s oříškovou chutí, který vyšel zhruba na 5 Kč za litr.
Kešu jogurt jsem chtěla vyzkoušet již dlouho a proto jsem se do něj po připomenutí v kuchařce pustila. Výsledkem mi byl lahodný, lehce nakyslý krém, který jsem posvačila se sekanými vlašskými ořechy, ovocem a zakápnutý pampeliškovým medem. Rázem jsem se ocitla v parném létě na řeckém ostrově Korfu, kde jsem denně snídala jogurt s ořechy, medem a ovocem (tenkrát jsem se stravovala ještě klasicky).
Lahůdkou, kterou budu nejspíš připravovat neustále, je mandlový krém s javorovým sirupem a skořicí. Bohužel nemám tak výkonný mixér, aby mi z mandlí umixoval hladký krém (asi budu muset napsat Ježíškovi...), i přesto mi pochoutka naprosto učarovala. Kombinace mandlí s javorovým sirupem a skořicí je naprosto fenomenální, jen příště vyzkouším mandle před mixováním opražit. Zajisté musím vyzkoušet i další tři varianty oříškových krémů z kuchařky - kakaový krém z kešu oříšků, krém z pěti druhů ořechů a semínek a krém z perníku, který je jako stvořený pro nadcházející adventní čas. A slibuji, že se pokusím výsledky hezky nafotit a podělit se o recepty i s Vámi, protože si troufám říct, že se jedná o dokonalé vánoční dárky pro všechny gurmány. Tak třeba v prosinci?

Komu bych kuchařku doporučila? Začínajícím vitariánům, kteří se chtějí naučit snadno a poměrně levně "vařit", ale také všem, kteří rádi obohatí jídelníček syrovými, vitamíny nabitými pokrmy.

Komentáře

  1. Na tuto knížku jsem se už dívala, asi si jí pořídím ;)

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně Vám děkuji, právě jsem dospěla k tomu, že tuto knihu nutně potřebuji :-D. Máte krásný blog. Zdravím Dana

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji moc za obsahlou a inspirujici recenzi, ktera me nalakala neco z uvedeneho vyzkouset! Preji i nadale hodne inspirace k clankum - jsou perfektni! Drzim palce.
    Verca

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky