Bramboračka

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

Taky je u vás tak deštivo a kousavě chladno? :-) Takhle nějak si pamatuji léto, když u nás bývala babička. Chodili jsme do lesa na houby a pak mamka vařila bramboračku. Úplně jsem na ni zapomněla. A teď, jak bydlíme hned vedle lesa a začalo tak pršet, jsem na ni dostala ukrutnou chuť. Mamka vždy bramboračku "vylepšovala" uzeným, dělala ji na sádle a přidávala hovězí bujon. No to nezní moc vegansky, že? Rozhodla jsem se, že se pustím do přípravy rostlinné verze a doufala jsem v to, že se mi alespoň trochu povede. No výsledek mne nadchnul... Pokud milujete syté, husté polévky, zkuste i tuto českou klasiku.
Suroviny:

2 lžíce rostlinného oleje
4 brambory
1 cibule
hrst nadrobno nakrájené kořenové zeleniny (použila jsem svoji směs mrkve, celeru a petržele z mrazáku)
hrst sušených praváků
hrst pohanky kroupy (namočila jsem si ji večer dopředu)
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 hrsti čerstvé majoránky
čerstvý libeček (pokud nemáte, tak dejte místo vody zeleninový vývar)
sůl
pepř
2 lžíce hrašky

Postup:
Nejprve si namočte houby.
Na oleji orestujte na drobno pokrájenou cibulku. Poté přidejte brambory a ještě chvíli restujte. Následně přilijte houby i s vodou ve které se máčely, kořenovou zeleninu, nasekaný česnek, kmín, majoránku,libeček (ten nekrájejte, následně jej vytáhnete),pohanku, sůl, pepř a vodu. Dala jsem tolik vody, aby vše bylo pod hladinou.
V přikrytém hrnci vařte do změknutí. Následně si odeberte trošku tekutiny, rozmíchejte v ní hrašku a nalijte zpět do hrnce a ještě povařte alespoň 5 minut.
Doporučuji před podáváním do vroucí polévky ještě vymáčknout jeden stroužek česneku.

Servírujte posypané čerstvou majoránkou.

Dobrou chuť!

Poznámka: Libeček je super bylinka! Pokud nemáte, určitě si ji sežeňte. V květináči vám neporoste, ale na zahrádce v místě, které nebude na přímém slunci, určitě ano. Je to trošku pozapomenutá bylina, ale pokud ji dáte šanci, tak si ji zamilujete. V polévkách vám nahradí bujón či polévkové koření. Je opravdu silný a stačí ho kousek. :-)

Plus ještě k hrašce. Hrašku určitě všichni znáte, ta obyčejná - zelená, je výtečná na zahušťování polévek. A navíc je bezlepková, což ocení váš žaludek. :-)

Komentáře

  1. Polívčička vypadá báječně! S pohankou jsem nikdy nezkoušela, tak brzy určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky