Zapečené rýžové těstoviny se zeleninou

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Bez sóji

Tohle jídlo jsme si doma naprosto zamilovali. Spotřebujete do něj zbytky zeleniny a přitom je fantastické. Nám doma nejvíce chutnají kombinace s domácím kysaným zelím, rajčaty, cibulí a buď cuketou, květákem či paprikou. Ale dá se opravdu použít jakákoliv zelenina. Výborná je například kukuřice, hrášek, mrkev, brokolice,... A nepotřebujete ani žádnou drahou smetanu či veganský sýr. Vystačíte si s výbornou vychytávkou a tou je bešamel z hrašky. Znáte hrašku? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji vyzkoušet. Je skvělá na sladko (cheesecaky, pudingové krémy, náhrada vajíček,...) i na slano (bešamel, pomazánky, zahuštění, obalování místo trojobalu apod.).
Na 4 porce budete potřebovat:
750 g zeleniny (osvědčila se mi kombinac rajčat, kysaného zelí, květáku a mrkve)
1 bal. rýžových těstovin (používám Penne značky Lucka)
2 cibule
sůl
pepř
2 lžíce řepkového oleje
bešamel z hrašky

Bešamel:
5 lžic řepkového oleje
1 lžička Mahá koření (nebo kmínu)
sůl
muškátový oříšek
125 g Hrašky na zahušťování
750 ml rýžového mléka nebo vody

Nejprve si uvařte bešamel z hrašky. Je to jednoduché. Na oleji orestujte Mahá koření, poté přidejte Hrašku a promíchejte. Zalijte teplým rýžovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte 20 minut. Před koncem varu přidejte muškátový oříšek.

Mezitím si uvařte podle návodu těstoviny.

Troubu předehřejte na 170°C.

Veškerou zeleninu, včetně cibule nakrájejte na kousky a nasypte do velké mísy. Zeleninu osolte a opepřete, zalijte bešamelem,  přidejte těstoviny a důkladně promíchejte.

Poté přesuňte do vymazaného a kukuřičnou strouhankou vysypaného pekáče a dejte péct. Pečte 20 minut, poté troubu zesilte a ještě 10 minut dejte směs pod gril, aby se vypekla kůrčička.

Před podáváním nechte těstoviny alespoň 10 minut odpočívat a až poté krájejte a servírujte.
K podávání doporučuji okurkový salát nebo nakládanou zeleninu.

Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Zajímavé :) na fotce to vypadá pěkně, někdy až nebudu vědět, co uvařit.. vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se recept také moc líbí :-) určitě vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat, mám trochu problém s květákem, mám po něm strašně nafouklé břicho a když někde vidím recept květáku v kombinaci třeba s kukuřicí tak už se děsím dopředu. Nemáte na to nějaký tip? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. dnes jsem dělala, a mňam!!! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky