Sladký život bez lepku - recenze

Krásnou novou kuchařku o bezlepkovém sladkém i slaném pečení má na svědomí Alžběta Švorcová ve spolupráci s nakladatelstvím Slovart a já tímto nakladatelství děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit ZDE.

K samotnému zpracování knihy. Obálka knihy je jednoduchá, ale podle mého naprosto dokonale zvolená. Jak říkám, v jednoduchosti je krása a méně je někdy více a v tomto případě to platí dvojnásob.


Každému receptu patří dvoustránka, kdy levá strana obsahuje úvod k receptu, seznam surovin a postup, přičemž je to psáno jasně, stručně a srozumitelně. Pravá strana je tvořena fotografií výsledného produktu. Oproti kuchařkám, které mi za poslední rok prošly rukou je tato nafocena více amatérsky, fotografie nejsou tak vyumělkované, ale jako celek to na mě působí velice dobře. Fotografie jsou sice méně naaranžované a dnes tak populární foodstyling by mohl být propracovanější, ale výsledek v této knize na mě působí tak, že nemám z fotek pocit, že je to až příliš dokonalé, až příliš přeumělkované a tudíž, že je jídlo jednoduché a určitě se povede i těm, kteří netráví tolik času v kuchyni jako já :-). Klidně bych si takovýto formát zvolila i pro svou případnou kuchařskou knihu :-).

Nyní k samotnému obsahu :-). Na úvod autorka seznamuje čtenáře s myšlenkou proč vůbec péct bez lepku a rovněž stručně popisuje celiakii. Líbí se mi i to, že provází druhy bezlepkových mouk a následně přináší i tipy, které se zajisté u bezlepkového pečení přijdou vhod (jaká je trvanlivost bezlepkových mouk, jak skladovat cukroví, jakou nastavit teplotu trouby,...).
Samotný seznam receptů je rozdělen do kapitol a vy tak můžete postupně vyzkoušet bezlepkové moučníky z piškotového těsta, dorty, moučníky z křehkého těsta, cukroví, moučníky z listového těsta, kynuté koláče, moučníky z bramborového těsta, slané pečivo a další dezerty.

Málokterý recept je čistě rostlinný, většina je vegetariánská a opravdu minimálně vejce najdete skoro v každém receptu. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud se vejce nedělí na žloutky a bílky, tak není problém v jakémkoliv receptu nahradit rostlinnou formou (hraška, gel ze lněného semínka, jablečná přesnídávka, banán, sojová mouka, kukuřičný škrob,...). Dokonce i ty bílky už nejsou ve veganském stravování problém a můžete použít našlehanou vodu z cizrny (z plechovky). Stejně tak není problém nahradit máslo rostlinným tukem, jogurt rostlinným jogurtem, mléko ořechovým či rostlinným mlékem atd. Ale přeci jen recept se tím mění a může dojít k ovlivnění chuti a hlavně k ovlivnění struktury těsta. V 90% se mi podařilo nahradit u bezlepkového pečení živočišné produkty bez zhoršení kvality, ale u těch 10% nastal problém, kdy například těsto bylo po upečení moc tuhé nebo nedopečené. Ale recepty v knize jsou výborným zdrojem pro bezlepkové vegany a pokud mezi ně patříte, tak víte, že není problém nahrazovat :-).
Jediné, co bych kuchařce vytkla je to, že autorka pracuje víceméně jen s bezlepkovými druhy mouk, které jsou již předem namíchané. Tyto bezlepkové směsi jsou hodně drahé a častokrát i plné různých konzervantů a zlepšováků chuti (nepříliš vhodných "éček"), přičemž sama vím, že mnohem zdravěji a levněji se dá péct z jednodruhových bezlepkových mouk, které se dají míchat až podle potřeby či chuti. Ale je to náročnější ;-). Já osobně si třeba nedokážu život představit bez pohankové či rýžové mouky. Jako vegan používám často i sojovou mouku, která v receptech dobře nahradí i vejce. Ocenila bych tedy ve sladké bezlepkové kuchařce více receptů ze základních druhů spíše než ze směsí :-).

Já osobně jsem jako první recept vyzkoušela bezlepkový makovec s názvem "Makaňa", jež receptu daly autorčiny děti. Moučník je velice rychlý, pomohla jsem si tyčovým mixérem, aby se těsto krásně promísilo a makovec se pekl za 5 minut :-). V receptu jsem akorát vejce nahradila hraškou, jinak jsem se držela surovin a výsledek je výtečný. Osobně bych jen příště přidala citronovou kůru, kterou mám v kombinaci s mákem ráda. Dala jsem k otestování i rodičům (kteří se stravují naprosto běžně - hodně masa, uzenin, pšeničného pečiva a mléčných výrobků) a moje veganská verze jim moc chutnala a mamka si dokonce řekla o recept.

Komu bych knihu doporučila?
Lidem, kteří milují sladkosti a přitom jsou na bezlepkové dietě (ať už na ní jste, jen proto, že vám lepek nedělá dobře nebo proto, že máte diagnostikovanou intoleranci či alergii na lepek). Zde si zajisté přijdete na své! Škála je opravdu pestrá.

Komentáře

  1. Lenko, díky za výbornou recenzi! Chtěla jsem knihu koupit, ale to, že jsou recepty hlavně z namíchaných směsí, mě odradilo. Zůstanu prozatím u "kuchařky google" :D Spousta zajímavých gluten free receptů, kam se jen podíváme! Už mám vyzkoušený tenhle a je super (snad až na to množství vajec ... ale jednou za čas to projde!): https://cukrovakralovna.wordpress.com/2016/02/14/bezlepkovy-domaci-chleb-co-je-mnam/

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za recenzi, knížku si tímto nekoupím. Bezlepkové mouky nemám ráda, raději peču z jáhlové, rýžové nebo čistě pohankové. Vždy, když si přeštu složení některé z kupovaných bezlepkových muk, vrátím ji zpět do regálu. A pokud je složení k, tak mne odradí cena 80 Kč a výše.
    Takže děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky