3 zázraky ze zahrady na silnější imunitu
3 zázraky ze zahrady pro silnější imunitu
Velice aktuální téma. Nechci být negativní, děsu plných článků je plný internet. Pojďte si spolu se mnou projít pár tipů, které mohou posílit imunitu.
Moje babička vždy říkala, že nám nejvíce pomáhá to, co roste okolo nás. Že pomeranč z druhé strany zeměkoule nám nedá stejnou službu, jako šípový čaj z šípového keře rostoucího v rohu vaší zahrady.
Moudrá to žena.
Pokud máte možnost, vyražte ven a nasbírejte si na zimu šípky, rakytník a naložte si domácí kysané zelí. Proč? To se dozvíte v dnešním článku.
Víte co mají šípky, rakytník a kysané zelí společného?
Pro mnohé zajisté nebude překvapením, že tyto potraviny mají obrovský podíl vitamínu C.
A vitamín C je spolu s vitamínem D (o němž jste si mohli přečíst v minulém článku ZDE) stěžejním vitamínem potřebným pro silnou a zdravou imunitu.
Rakytník
- obsahuje 40 - 1300! mg vitamínu C ve 100 g čerstvých bobulí (Jeden z nejvýznamnějších přírodních zdrojů)
- DDD vitamínu C je obsažena údajně už v pouhých 10! bobulkách
- dále obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, karotenoidy, A, D, E, K (zadek :D , vitamíny rozpustné v tucích, tak nás to učil profesor Dojiva na gymplu)
- stopové prvky jako železo, bór či mangan
- obsahuje také alkaloid hyppophein, který se v lidském těle přeměňuje na hormon štěstí serotonin :-)
- Máte podzimní depku z toho, že můžete být nemocní? Jezte rakytník :D
Jak zpracovávám rakytník já?
Šípky
- obsahuje zhruba 420 mg vitamínu C na 100 g čerstvých plodů
- čaj z šípků obsahuje minimum vitamínu C, neboť dochází k zalití vroucí vodou, lepší je šípky nakrájet a zalít vlažnou vodou a nechat přes noc luhovat.
- dále šípek obsahuje vitamín A, K, PP, B1 a B2.
- najdete ho téměř všude, má rád slunná stanoviště, většinou ve stráni. My ho máme ve struze i na zahradě a krásně si ho hýčkáme.
Jak zpracovávám šípky já?
Kysané zelí
- obsahuje zhruba 10 mg vitamínu C ve 100 g kysaného zelí
- dále obsahuje vitamín E, K, A, kyselinu listovou
- stopové prvky vápník, draslík, železo a mangan
- a především probiotika, které zlepšují zažívání a stav střev
- díky této kombinaci jde o naprostý unikát a v zimě, kdy je nedostatek ovoce a zeleniny (lokální), je zelí nepostradatelné.
Jak zelí používám já?
Tip od babičky
(A když nevyhnou, vitamín C zmírňuje příznaky onemocnění a my se cítíme dříve lépe.)
Lenulko, mě šípky chutnají ,když přejdou mrazíkem a utrhnu si ho přímo z větvičky - říkáme tomu marmeládička :-))přeji pěkný podzim
OdpovědětVymazat