Kynuté zelné kapsy
Kynuté zelné kapsy - opomíjená staročeská klasika
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Bez palmového oleje
Zelí, základní zimní surovina našich babiček
Zelí doma milujeme. Tvoří základ našeho zimního jídelníčku. Ať už v podobě čerstvého či kysaného, zelí máme velmi rádi. Syrové zelí je bohatým zdrojem vitamínu K a C. Kvašené zelí obsahuje navíc dobře vstřebatelná probiotika, která oceníte nejen v zimě. Místo kupovaných lactobacilů raději denně lžíci kysaného zelí a jste vyzbrojeni proti nemocem. Vaše bílé krvinky a střeva budou skákat blahem :-).
No ale teď už k receptu. Zelné kapsy z kynutého těsta jsou jedním z nejjednodušších a nejlevnějších jídel, které znám a přitom jsou chuťově dokonalé. Pár surovin, trocha lásky a hromadu zelí... Nic víc netřeba. :-) Jdeme na ně?
Suroviny
500 g hladké špaldové mouky250 ml vlažné vody
3 lžíce rostlinného oleje
1/2 kostky droždí (21 g)
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce soli
něco na posypání: sezam, mák, kmín, sladká paprika
na naplnění: kysané zelí, tempeh, čerstvá kapie
Postup
Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechejte alespoň hodinu v teple kynout.
Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučněném vále a rozkrájejte na 12 čtverců.
Doprostřed každého čtverce dejte řádnou porci okapaného kysaného zelí, tempehu a čerstvé kapie.
Komu se chce s jídlem více mazlit, může na pánvi orestovat dozlatova 2 cibulky, přidat tempeh a zelí a orestovat. Náplň je pak aromatičtější a lepší.
Čtverce překryjte a vytvořte za pomocí vidličky okraje. Takto vzniklé trojúhelníky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazané olejem) a nechte dalších 30 minut kynout.
Pečte v předehřáté troubě potřené vodou při 200 °C zhruba 15 - 20 minut.
Po upečení doporučuji nechat vychladnout a dát do vzduchotěsné krabice. Přijde mi, že druhý den jsou kapsy lepší než čerstvé. Krásně díky náplni zvlhnou a jsou úžasnou sytou svačinou nebo lehkou večeří spolu se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť
Vaše Lenča
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den