Kynuté zelné kapsy

Kynuté zelné kapsy - opomíjená staročeská klasika

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Bez palmového oleje

Zelí, základní zimní surovina našich babiček

Zelí doma milujeme. Tvoří základ našeho zimního jídelníčku. Ať už v podobě čerstvého či kysaného, zelí máme velmi rádi. Syrové zelí je bohatým zdrojem vitamínu K a C. Kvašené zelí obsahuje navíc dobře vstřebatelná probiotika, která oceníte nejen v zimě. Místo kupovaných lactobacilů raději denně lžíci kysaného zelí a jste vyzbrojeni proti nemocem. Vaše bílé krvinky a střeva budou skákat blahem :-).

No ale teď už k receptu. Zelné kapsy z kynutého těsta jsou jedním z nejjednodušších a nejlevnějších jídel, které znám a přitom jsou chuťově dokonalé. Pár surovin, trocha lásky a hromadu zelí... Nic víc netřeba. :-) Jdeme na ně?

Suroviny

500 g hladké špaldové mouky
250 ml vlažné vody
3 lžíce rostlinného oleje
1/2 kostky droždí (21 g)
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce soli

něco na posypání: sezam, mák, kmín, sladká paprika

na naplnění: kysané zelí, tempeh, čerstvá kapie

Postup

Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechejte alespoň hodinu v teple kynout. 
Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučněném vále a rozkrájejte na 12 čtverců. 
Doprostřed každého čtverce dejte řádnou porci okapaného kysaného zelí, tempehu a čerstvé kapie. 
Komu se chce s jídlem více mazlit, může na pánvi orestovat dozlatova 2 cibulky, přidat tempeh a zelí a orestovat. Náplň je pak aromatičtější a lepší.
Čtverce překryjte a vytvořte za pomocí vidličky okraje. Takto vzniklé trojúhelníky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazané olejem) a nechte dalších 30 minut kynout.

Pečte v předehřáté troubě potřené vodou při 200 °C zhruba 15 - 20 minut. 

Po upečení doporučuji nechat vychladnout a dát do vzduchotěsné krabice. Přijde mi, že druhý den jsou kapsy lepší než čerstvé. Krásně díky náplni zvlhnou a jsou úžasnou sytou svačinou nebo lehkou večeří spolu se zeleninovým salátem. 



Dobrou chuť

Vaše Lenča

P.S. Už máte můj nový vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z, který vás provede celým vánočním časem od první adventní neděle až po novoroční oběd? Ne? Tak mrkněte SEM a dozvíte se, jak jej získat i náhled dovnitř. :-)





Komentáře

Oblíbené příspěvky