Zdravější alternativy běžných potravin

Tento článek je věnovaný těm, kteří chtějí jíst zdravě, ale zatím tápou a neorientují se moc v tom co je a co není správné. Zde přikládám seznam nejběžnějších surovin a přidám jejich zdravé alternativy. Opět zdůrazňuji, že i některé zdravé potraviny jsou sporné, proto u těch nejzásadnějších popíšu i případná pro a proti a na co si dávat při koupi pozor!

Pečivo
(běžné - bílý chléb, bílé rohlíky)
Za zdravější verzi můžete považovat jakékoliv celozrnné pečivo, zde ale nastává jeden velký problém. Je těžké (opravdu těžké) zakoupit opravdu celozrnné pečivo a ne pečivo s pár semínky obarvené karamelem! Kupujte vždy chléb, který má ve složení napsáno žitný či žitno-pšeničný. Pšenice ať není na prvním místě.... Vždy ta složka, která je zastoupena na prvním místě, tak té je v pečivu největší množství!
Jako nejzdravější alternativu pečiva považuji kváskový, žitný chléb. Dnes se dá již celkem běžně koupit ve zdravých výživách, nebo snadno upéci doma. Recept ZDE. Výhodou kváskového chleba je jeho složení - neobsahuje nic jiného než žitnou mouku, vodu a sůl (případně semínka, trošku oleje).

Ovoce a zelenina
Pokud chcete jíst zdravě, vězte, že přílišná konzumace ovoce není tím nejrozumnějším, raději si dejte zeleninu. Ovoce s mírou! Co se týče "zdravějšího" výběru ovoce a zeleniny, tak platí tato pravidla:
1) a nejdůležitější! Jezte především to, co se pěstuje v našem okolí a co je právě v sezóně! Tudíž tropické ovoce a zeleninu, kteří museli přecestovat půlku světa, než se dostali na Váš talíř, nejsou nejvhodnějšími druhy pro Vás. A už vůbec ne klementinky v červenci a rajčata v lednu.
Znamená to asi toto:
JARO:
nejvhodnější pro nás, Čechy: ředkvičky, pažitka, jarní saláty, špenát, chřest, hrášek, jarní cibulky, mangold
co je dále v sezónně (dopřávejte si jen občas):rebarbora,

LÉTO:
nejvhodnější pro nás, Čechy: jahody, třešně, meruňky, borůvky, hrášek, karotka, mladý česnek, cukety, červená řepa, fazolové lusky, karotka, kedlubna, květák, letní jablka, okurky,
co je dále v sezónně (dopřávejte si jen občas):broskve, angrešt, brokolice, ledový salát, nektarinky, rajčata, papriky

PODZIM:
nejvhodnější pro nás, Čechy: dýně, cuketa, brusinky, celer, cibule, hroznové víno, jablka, ostružiny, švestky, zelí
co je dále v sezónně (dopřávejte si jen občas):feferony, fíky, lilek, papriky, rajčata,

ZIMA:
nejvhodnější pro nás, Čechy: celer, cibule, červená řepa, česnek, jablka, hrušky, křen, mrkev, pastiňák, pór, růžičková kapusta, ředkve, tuřín, kapusta, kadeřávek,
co je dále v sezónně (dopřávejte si jen občas): americké brusinky, jedlé kaštany, tropické ovoce, brambory

2) vždy dejte přednost domácím kouskům zeleniny či ovoce nebo volte BIO. Ne kvůli tomu, že je to teď "módní", ale kvůli obsahu pesticidů v zelenině... BIO výrobky musí procházet přísnými kontrolami.

 
Mléčné výrobky
S mléčnými výrobky je to těžké, sama nevím, jaký mám k mléčným výrobkům zastávat názor.  Sama mám mléko ráda, a miluji sýry, i když obojí omezuji. Osobně mi mléko škodí, zahleňuje mě a při častější konzumaci mléčných výrobků se mi objevuje ekzém. Takže za mě mléko škodí. V otázce mléka se dosti ztotožňuji s názory paní Průchové (Pravda a lež o mléce). Nemyslím si, že bychom ho potřebovali ani my, ani děti. A zase ke kravám se nechovají příliš důstojně, což je o důvod víc konzumaci mléka omezit.
Teď otázka čím mléko nahradit?
Samotné mléko má spoustu více či méně chutných náhražek. Mě osobně chutná např. smetanový Zajíc (občas do kávy, ale také obsahuje nepříliš vhodná éčka, takže spíš jen v malém množství a občas), rýžová mléka, pohanková mléka, sojová mléka. Naopak mi nechutnají ovesná mléka.
Jogurty, sýry a další se nejčastěji nahrazují sojovými výrobky, ale ty také jen s mírou a jen občas. Bohužel se u nás většina sojových výrobků vyrábí z geneticky modifikované a nefermentované soji, což je oro naše tělo nestravitelné a ve větší míře i škodlivé. Proto všeho s mírou! Např. pro malé děti a těhotné se sója nedoporučuje vůbec! Pokusím se sepsat nějaký smysluplný článek samotný o sóje, tak chvíli vydržte...

A jaký je teda závěr? Mléko se dá zdravě (bez výhrad) nahradit ovesnými "mléky" a jinými rostlinnými mléky. Se sojovým mlékem opatrně a zařazujte je spíše výjimečně, pro zpestření!
Ve všech případech koukejte na složení! Plno nemléčných jogurtů apod. se tváří zdravě, ale poté co si přečtete složení, zjistíte, že není o co stát.

Např. tvaroh můžete nahradit bílým tofu.

A v případě, kdy se mléka vzdávat opravdu nechcete, tak jej aspoň omezte. Já osobně doporučuji mléko čerstvé, plnotučné, nepasterizované a hlavně nehomogenizované. To je panečku pochoutka. Ale pokud jste nikdy "syrové" mléko nepili, tak jej raději nechte krátce projít varem (pasterizace, zhruba při 80°C) a teprve poté pijte. Já pila syrové mléko od malička a nikdy jsem problém neměla, ale vím, že na některé působí syrové mléko projímavě. A když nemáte možnost sehnat čerstvé mléko, tak zas zvolte BIO mléko. Je sice dražší, ale má chuť mléka! Není to ta obarvená voda, kterou prodávají za 15Kč s nápisem MLÉKO!
Z čerstvého mléka jde zhotovit i domácí jogurt, riccota, mascarpone a další. Chce to jen čas a odvahu, ale výsledkem Vám budiž dobrá potravina, ve které víte co je a nemusíte se bát žádných skrytých éček.


Maso
Nebudeme teď řešit náhražky masa, o těch více ZDE, to, jaké maso volit, aby to bylo pro tělo nejvhodnější. V této problematice se odborníci rozcházejí.Červené maso není prý vhodné skoro pro nikoho a to zejména k vysokému obsahu tuku (hovězí,vepřové), naopak kuřecí maso je zase plné hormonů a spekuluje se o škodlivosti těchto hormonů pro člověka.
Mě po všech studiích, které jsem pročetla přijde, že nejlepší volbou je:
1) krůtí maso (nelze vyhnat hormonama, krůty uhynou, patří mezi nejdietnější masa)
2) králičí maso (chuťově výrazné, není tolik oblíben, proto se nechová ve velkém jako např. kuřata, dá se pořád dobře sehnat "domácí" králík na kterékoliv vesnici)
3) ryba - o rybách nemusíme spekulovat, rybí maso je zdravé. Ale vody jsou čím dál více znečištěné, ryby se chovají ve velkochovech a krmí kdečím, proto pokud máte možnost, tak volte rybu českou, z rybníku anebo rybu mořskou s označením wild.
4) jehněčí
5) zvěřina - tu dávám z toho důvodu, že jde o jedinou možnost, jak si dát volně žijícího tvora. Maso má sílu a je velice chutné, zvíře nežilo ve stresu a lovecká sezónna je nastavena tak, aby se nemohlo lovit tehdy, kdy jsou zvířata březí a mají mláďata.

U masa opět prosím preferujte domácí nebo BIO, nejen že je např. u kuřat zakázáno přidávat hormony, ale také je více hlídáno, aby se Vám na talíř nedostalo zvíře, které bralo antibiotika, se zvířaty se zachází lépe, mají více prostoru a prostě ten jejich život je lepší v porovnání s klasickými velkochovy.

O kuřecím a kuřatech doporučuji shlédnout dokument od Jamieho Olivera - Drůbeží hody.




Komentáře

  1. ahoj Leňulko, parádní článek, taky občas dost tápu, co je a není zdravé, taky hodně řeším maso a mléčné výrobky, to je asi nejvíc sporné. U těch mléčných výrobků mám trochu strach, že neexistuje adekvátní náhrada, sojové výrobky mně moc sympatické nejsou, soja taky není nadvakrát dobrá.
    A jen teda dávej si pozor na ten sojový nápoj Zajíc, je plný fosforečnanů (E340 a E551), které působí trávicí potíže a překyselení - viz Doba jedová a www.chemievjidle.cz
    Já se snažím důsledně vyhýbat nebezpečným éčkům a pěkně v tabulce je to zpracované právě v Době jedové. Myslím, že jsi o ni někdy psala, že tu knížku znáš, tak se na to určitě mrkni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj znám, vím o tom, že v zajíci jsou ty éčka, ale já ho užívám jen opravdu výjimečně... občas do kávy místo smetany... s tou sojou máš pravdu, taky to zmiňuji v článku... nebylo by to tak hrozné, kdyby byla geneticky neupravovaná a fermentovaná.. jako např. tempeh, ten je podle mě super a nemám mu co vytknout, co se zdravotní stránky týče.
      Dobu jedovou mám doma, super knížka ;)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat proč zrovna rajčata se můžou dopřávat pouze občas?? Beru se jim vyhýbat v zimě, ale jaro, léto zvlášt když mám vlastní jsem si vždy myslela, že je v pořádku. Jím je opravdu ve velkém množství, takže mě to trochu zarazilo, to samé brambory, děkuji předem za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj je to jen můj názor na základě mnou přečtených informací. rajčata ani brambory (lilek i papriky) jsou u nás celkem krátce, tudíž to není potravina z našeho pásma, víš? A navíc v bramborách, rajčatech a taky kvůli solaninu - více např zde http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky