Pečený kořeněný květák

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez sóji
Bez palmového oleje

Květák jako takový mám moc ráda. Do jídelníčku se jej snažím zařazovat co nejčastěji, protože obsahuje dobře vstřebatelnou verzi vápníku, což se vždy hodí. Většinou jej jen přihodím do nějaké směsi, nebo z něj uvařím polévku a sem tam si jej dáme i smažený(nebo zdravěji pečený) v těstíčku z hrašky a kukuřičné strouhance.
Nedávno jsem viděla video, kde květák připravovali v těstíčku, pečený v troubě a výsledek vypadal trošku jako smažené stripsy. No, když přišlo na věc, tak jsem recept samozřejmě nemohla najít. Tak jsem zkombinovala asi pět receptů a vyzkoušela tuto variantu.
Snad bude chutnat i vám, u nás jsme se shodli, že jde asi o nejlepší verzi zpracování květáku, která je navíc téměř bez práce :-D.

Suroviny:

1 květák rozlámaný na růžičky a pořádně promytý a okapaný

marináda:
3 lžíce neutrálního oleje
1 lžička uzené papriky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžičku tekutého kouře
1 lžička balsamikového osta
šťáva z 1/2 citronu
1/2 lžičky soli
3 lžíce kukuřičného škrobu

Všechny suroviny na marinádu dejte do igelitového pytlíku. Přisypte k marinádě květák a pořádně protřepte. Nechte přes noc marinovat v lednici. Doporučuji směsí párkrát protřepat.

Druhý den přesypte květák na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 160°C dozlatova. Doporučuji několikrát promíchat a péct hodně do tmava.

Jako přílohu jsme měli šťouchané brambory s batátem a cibulkou a k tomu trošku čerstvé zeleniny.



Komentáře

  1. tekutý kouř je skvělé ochucovadlo, co jídlu dodává uzenou a fakt dobrou chuť... třeba když s ním připravíš mrkev, tak máš chuť podobnou uzenému lososovi, když přidáš k rýžovému papíru, vyrobíš "slaninu" apod. Ale dá se nahradit i uzenou solí a kdybys ani tu nesehnala, tak klidně použij jen tu uzenou papriku, ta se dnes dá koupit všude kde mají koření od Vitany ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky