neděle 4. listopadu 2018

Dančin jablečný závin

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez vajec
Bez mléka
Bez palmového oleje

"Víš, začala jsem víc přemýšlet nad tou etickou stránkou" řekla mi kamarádka Danča a přinesla už druhý den po sobě veganský moučník (prvně úžasné sušenky, pak skvělý jablečný závin).... To jsou ty chvíle, které člověka hřejí u srdce. Recept jsem si lehce upravila a musím říct, že jde o lahůdku, pokud máte rádi čisté, jednoduché chutě bez tuny cukru. Ale i když je tento recept zcela bez cukru, můžete si ho osladit dle chuti - ať už přidáním sladidla do náplně nebo následně pocukrovat hotový závin na talíři.... Dany, děkuji za recept a přátelství.

Suroviny:
400 g špaldové mouky

1 dcl oleje
1 dcl vody
2 lžíce jablečného octa
1 banán
špetka soli
1 lžička jedlé sody

náplň dle chuti a preferencí...
jablka
skořice
kokos
mák

Ze všech surovin na těsto zpracujte nelepivou kouli, kterou nechte pod utěrkou asi půl hodiny odpočívat. Poté rozdělte na 3 části. Každou část rozválejte na pomoučněném vále na tenký obdélník, který hojně posypte jablky, ořechy, skořicí. Pokud jsou jablka hodně vodnatá, doporučuji podsypat jablíčka kokosem, mletými ořechy, ovesnými vločkami nebo kukuřičnou strouhankou nebo dobrá volba je i psyllium. Náplní nešetřete. Já dala na tuto dávku 8 jablek a závin je celkem suchý, příště dám určitě více.

Peče se při 200°C v předehřáté troubě asi 20 minut.

DObrou noc.

1 komentář:

  1. Tak tohle musím vyzkoušet! Mám ráda záviny, ale bohužel většina je dost sladká a celkově nezdravá. Díky moc za recept:)!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den