Foukané ořechové cukroví

Báječně nafouklé oříškové cukroví

Vhodné pro
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez mléka
Bez vajec


Nafoukanci, zapomenutý recept našich prababiček

Prababička Antonie byla vyhlášenou cukrářkou. Každoročně pekla desítky kilogramů cukroví a mám od nich pár skvostů. A i když jsem si myslela, že mezi cukrovím nenajdete nic neznámého, překvapilo mě, že tento druh málokdo zná. I když cukroví vypadá obyčejně, po zakousnutí budete překvapeni. Křupnutí v kombinaci s dutostí a chutí ořechů je zážitkem pro chuťové buňky. 
Tak co, jdete do toho?

Suroviny

(cca 60 ks)
250 g třtinového moučkového cukru
125 g rostlinného tuku typu Alsan
125 g mletých vlašských ořechů
1/8 lžičky jedlé sody
100 g hladké špaldové mouky

Postup

Ze všech surovin vypracujte měkké těsto. 
Plňte do formiček na ořechy. 
Těsto dejte jen tak do 3/4, hodně naskočí.

Pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 minut.

Po upečení nechejte zchladnout a až poté vyklepávejte z formiček.

Ozdobit můžete čokoládou.

Jsou výborné. V dětství jsem je zbožňovala. Ale je to jedno z těch sladších cukroví. Úpravu do méně sladké varianty vždy odnesla dutost kousků, což je na nich právě to mňam.

Dobrou chuť a veselé vánoce

Vaše Lenča

Komentáře

Oblíbené příspěvky