Brambory na smetaně
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
ABKM
Bez vajec
Bez mléka
Zapečené jídlo z jednoho hrnce, které vás vystřelí ze židle
Suroviny (3 - 4 porce)
1 kg brambor
2 balení Kukuřízků (nebo vegan Goody foody)
sůl
pepř
grilovací koření
1 rostlinná smetana na vaření
100 g strouhaného rostlinného sýra typu Violife
olej na vymazání
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně tenká kolečka. Kukuřízky rozřízněte podélně a pak ještě na poloviny. Z jednoho balení tak získáte 12 kousků.
Do zapékací mísy (dala jsem zapékací hrnec o průměru 22 cm) kápněte asi lžíci oleje. Na dno dejte vrstvu koleček brambor, posolte, opepřete, okořeňte a dejte polovinu Kukuřízků. Na to přijde zas vrstva brambor, koření, Kukuřízky a zakončete vrstvou brambor. Zas osolte, opepřete a zalijte rostlinnou smetanou.
Pečte přikryté v předehřáté troubě při 220 °C zhruba 1 hodinu. Na posledních 15 minut pečení pokličku odklopte, posypte nastrouhaným sýrem a teplotu snižte na 200 °C.
Brambory musí být po upečení zcela měkké, rozpadat se.
Jídlo nechte 20, 30 minut stát a až poté servírujte, bude se vám lépe nabírat.
Doporučuji podávat s zeleninovým salátem.
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den