neděle 25. března 2012

Kváskový makový závin

Vegetarian
lze i Vegan (v tom případě vynechte žloutek a do těsta místo něj přidejte lžíci oleje)
Intolerance laktózy
Bez cukru


Další výborný způsob jak se dá využít kvásek je tento kváskový závin. Já zatím zkoušela jen s makovou nádivkou, ale věřím tomu, že výborný bude i s ořechovou, jablečnou, tvarohovou a jakoukoliv jinou ;-).
Příprava není náročná, ale připravte se na to, že práce s kvásek není tak snadná jako s droždím. Droždí stačí udělat kvásek a nechat hodinu kynout a může se péci. Kvásek potřebuje více pracovat a více času. Kolik času bylo potřebných u tohoto závinu najdete vždy v závorce za každým krokem. Upozorňuji, že se vždy řiďte vlastním rozumem. Doba mezi jednotlivými kroky by neměla být kratší než 4 hodiny a hodně záleží na teplotě a stupni vyspělosti kvásku. Vždy by mělo těsto mezi jednotlivými kroky vzejít a "nakynout". :-) Přeji hodně úspěchů :-).
1.část (já: 18:00, den 1.)
50g aktivovaného kvásku
50g špaldové hladké, celozrnné mouky
70 ml vody

2. část (já: 8:00, den 2.)
mléko připravené z 25g sušeného nápoje (např. smetanový Zajíc) a 150ml vody nebo jiné rostlinné mléko
2 lžíce medu (vegani nahradí datlovým nebo agáve sirupem)
1 lžíce rostlinného oleje
125g špaldové hladké, celozrnné mouky
žloutek (vegani vynechají)
špetka soli

3. část (já: 12:00, den 2.)
140g špaldové, hladké celozrnné mouky
kůra z 1/2 citronu

mouku na vál (cca 50 g)

Maková náplň:
400g povidlí
100g máku
3 lžíce datlového sirupu

V prvním kroce smíchejte kvásek aktivovaný kvásek, 50 g mouky a 70 ml vody. Tento krok udělejte nejlépe večer před samotným pečením.

Druhý den ráno ke kvásku přidejte mléko, med, olej, žloutek, sůl a 125g špaldové mouky. Nechte další 4 hodiny kynout.

V  mezičase si připravte nádivku. Do hrnce s dvojitým dnem dejte povidlí a na mírném plameni povidlí rozpusťte. Poté přimíchejte mletý mák a datlový sirup. 

Poté přejděte ke třetímu kroku, kdy do těsta opatrně vmíchejte 140g mouky. Těsto bude hodně řídké. Poté si hojně! posypte vál moukou, těsto opatrně přendejte na vál a pomalu zpracovávejte společně s moukou na vále. Výsledkem by mělo být těsto nelepivé a poměrně pevné. Já přidala poté ještě asi 70g mouky (místo psaných 50g).

Poté těsto rozválejte - opět na pomoučněném vále - a potřete hojně nádivkou. Zarolujte a opatrně přeneste do formy (např. na biskupský chlebíček, nebo klasická forma na chléb) vyložené pečícím papírem. Takto připravený závin nechte v teple ještě asi hodinu kynout. Poté rozehřejte troubu na 200°C.
Závin potřete bílkem (vegani potřou vodou) a dejte péci. (já: 13:00, den 2.)
Prvních 15 minut pečte na 200°C a poté ještě 35 - 40 minut na 180°C.
(Závin hotový 14:00, den 2. Ochutnání proběhlo v 18:00, den 2.)

S krájením a servírováním počkejte až je závin studený! Jinak se Vám těsto bude drolit!!!

Dobrou chuť!

(celkový čas: 24 hodin!)

Můj názor: Závin je výborný. Chuťově nečekejte že bude jako kynutý z droždí. Je prostě jiný! Ale výborný! Lehounký a vůbec nepoznáte, že je to tak zdravá pochoutka ;-). U nás měl úspěch i u rodičů, kteří zdravé stravě neholdují. ;-)
Na závinu oceňuji, že je absolutně bez cukru. Jediné sladidlo je přirozená sladkost švestek a trocha datlového sirupu.

5 komentářů:

  1. Zlato úplně jsem se zapoměla zeptat. děláš normálně kvásek z žitné mouky nebo jiný? konečně si na něj taky zadělám, už se mooc těším, že ho budu využívat jak se na to tady koukám ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. jen z žitné bio mouky, z jiné mi to nenakyne... :-( bohužel...

    OdpovědětVymazat
  3. tak tohle určitě vyzkouším, vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  4. po otm prvním kroku dáte těsto do lednice nebo ho necháváte venku? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nechává se venku ;-) ideálně při pokojové teplotě ;-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den