Javorový sirup

Aktualizace 12. 3. 2015
Vzhledem k tomu, že spousta článků na mém blogu je již staršího data, rozhodla jsem se, že ty nejdůležitější budu aktualizovat. Přeci jen názory a i sám člověk se dost vyvíjí a s tím i pohled na zdraví. K původnímu článku bych ráda dodala několik poznatků a informací, původní text nechám beze změn, proto se nedivte, když najdete např. rozporuplnou informaci, berte to tak, že jsou to poznatky z roku 2012 a roku 2015.

Oproti klasickému bílému cukru vyniká javorový sirup především chutí, kterou si buď zamilujete nebo naopak, je výrazná, ořechovo-medová a mně osobně velice chutná.
Na rozdíl od cukru obsahuje pouze 65% sacharózy (bílý cukr obsahuje 99% sacharózy), což jej činí zdravějším než bílý cukr. Mimo sacharózy obsahuje fruktózu (přirozeně se vyskytující např. v ovoci). Javorový sirup není vhodný pro lidi nemocné diabetem!
Osobně kupuji tento sirup. 

V obchodech najdete nejčastěji 3 druhy (ale v Kanadě rozlišují dokonce 4 druhy) javorového sirupu, které jsou označovány písmeny A, B, C (a D). Za nejdelikátnější a nejdražší je považován sirup nejsvětlejší, tzv. Grade A. Je to sirup vhodný na lívance a na přímou konzumaci, má jemnou a méně intenzivní chuť a je považován za takový "extra panenský" druh.
Grade B je v Evropě málo zastoupen, nejprodávanější je Grade C, který je zároveň nejintenzivnější chuti a je nejlevnější. Sirup je hustší, ale vhodnější spíše do pečení než na polívání lívanců. Grade D koupíte zejména v Kanadě a USA a je vhodný především na tepelnou úpravu, na pečení atd.

Při nákupu si dejte pozor na levné náhražky javorových sirupů. Obvyklá (neakční) cena (2015) je za Grade A cca 140 - 160 Kč za 250 ml a za Grade C zhruba 115 - 130 Kč za 250 ml. Velká a levná balení většinou obsahují jen část javorového sirupu, zbytek složení je kukuřičný či glukózový sirup nebo dokonce obyčejný cukr a různé zvýrazňovače chuti! Dokonce jsem viděla "javorový sirup", jehož složení bylo: voda, cukr, aroma a různé zvýrazňovače chuti!!!

Z hlediska kvality energií je javorový sirup silně expanzivní a pravidelná konzumace vede (stejně jako u potravin jinového typu) k uvolnění a následnému rozkladu buněk a s tím spojenými nemocemi z pásma nad pásmem zdraví. Jedná se o nelokální produkt a koncentrovanou formu sladidla, které není z výživového hlediska doporučováno. Tolik z makrobiotického hlediska :-). MB se staví odmítavě k jakékoliv formě cukrů, i k nadměrnému užívání ovoce. (Při mb stravování se občas používá k oslazení slad nebo lokální ovoce) Ale zajisté se se mnou shodnete v tom, že jakákoliv forma cukru ve velkém množství škodí zdraví, proto je dobré nejen užití bílého cukru nahrazovat zdravějšími alternativami, ale rovněž omezovat i tyto alternativy. Cukr je pro tělo droga a vyloučení z jídelníčku našim tělům jen prospěje. :-) (Pro zájemce o kvalitu energií potravin doporučuji samostudium knížek od M. Kushiho, J. Průchové,... Je to takový vyšší level pro někoho, kdo si zjišťuje informace o zdraví.)

Já osobně mám javorový sirup ráda a občas si jím osladím kaši, ale dále jej nevyužívám. Snažím se jíst bez přídavků cukrů/sirupů/sladů, ale jednou za čas si jej v čisté formě dopřeji. Kupuji jen Grade A v Bio kvalitě a lahvička mi vydrží zhruba rok.

Původní článek z 19. 3. 2012
Javorový sirup je nenápadnou a často přehlíženou potravinou. Najdete jej ve všech prodejnách zdravé výživy, ale dnes již i vcelku běžně v hypermarketech. Javorový sirup se dá koupit v různých cenových relacích. Obecně platí, čím světlejší sirup, tím jemnější chuť a vůně a tím dražší sirup.

Javorový sirup je zdravou alternativou bílého cukru. Můžete jej použít všude tam, kam dáváte bílý cukr. Nahrazujte tak, že místo 4 dílů bílého cukru dejte 3 díly javorového sirupu. Na cukru si můžete vypěstovat závislost a na bílém cukru toho moc dobrého nenajdete. Je kalorický, skoro bez jakýchkoliv vitamínů, kazí se po něm zuby, je jednou z možných příčin cukrovky, zhoršuje ekzémy, zapříčiňuje hyperaktivitu u dětí.
Proto je javorový sirup dobrou alternativou. Jen pozor na jeho neobvyklou chuť, na kterou si budete muset zvyknout. Ale jak si zvyknete, tak si jej zamilujete.

Javorový sirup se užívá při prevenci i léčbě rakoviny.
Jako zázračná přírodní chemoterapie působí podle kanadských odborníků kombinace javorového sirupu a jedlé sody. Celý princip je v tom, že rakovinové buňky milují cukr, proto se lidé s rakovinou musí sladkým věcem vyhýbat. Při kombinaci sody a javorového sirupu dojde k navázání jejich molekul. Kombinace při zahřátí způsobí štěpení cukru a následné pohlcení sody a poté dojde k zásadité reakci a ke zničení rakovinové buňky. Pomocí javorového sirupu se "léčivo" dostane rychle a všude tam, kde by se jinak třeba ani nedostalo. Tato přírodní medicína je vhodná pro léčbu jakéhokoli stádia rakoviny, ať už u lidí nebo u zvířat.

A jaký je ten zázračný recept? Jednoduchý a snadný. Můžete si jej připravit i doma a vyzkoušet si jeho pozitivní účinky. 3 díly javorového sirupu smíchejte s 1 dílem sody a zahřívejte na mírném plameni po dobu 15 minut. Teplota při zahřívání nesmí přesáhnout 40°C. Pokud člověk již rakovinu léčí, je dobré užívat každodenně 3 kávové lžičky této směsi. Jako prevence rakoviny postačí 1 kávová lžička denně.
Lék snězte samostatně, nebo si směs namažte na chleba místo medu.
Při léčbě si dejte pozor na to, abyste nepřijímali v potravě už jiný cukr, maximálně ve formě ovoce, ale i toho si dopřávejte s mírou. Dále vzhledem k sodě je potřeba hlídat PH např. moči nebo krve. Poslední co si musíte hlídat je to, aby v sodě nebyl obsažen hliník - to zjistíte důkladným prostudováním obalu!

Javorový sirup je znám vysokým obsahem vitamínů. Má blahodárné účinky na lidský organismus. Mimo jiné obsahuje vitaminy skupiny B, železo, vápník a jiné důležité stopové prvky.

Javor, ze kterého se získává javorový sirup roste pouze v severovýchodní části Severní Ameriky. Javorový sirup se získává z mízy kanadských “cukernatých” javorů (Acer saccharum), které rostou převážně v kanadské provincii Québec. Tyto jedinečné stromy rostou pouze v severovýchodní části Severní Ameriky a během 250-ti let svého života dosahují výšky 30m a průměru kmenu 90cm.
Věděli jste, že na výrobu 1 litru této lahodné pochoutky je zapotřebí 40 litrů javorové mízy?.

A jak si javorový sirup vychutnat? Vyzkoušejte americké pancakes  zalité javorovým sirupem, nebo s ním oslaďte krupičnou kaši, použijte místo cukru do celozrnných sušenek. Využitím a nápady se meze nekladou.

Komentáře

  1. To by mě zajímalo jestli je to fakt osvědčené s tou rakovinou, protože neřikej, že rakovinu vyléčíš sodou a javorovým sirupem:O! Ono možná taky jde o to o jakou rakovinu se jedná viď? Ale tak jako tak je to hrozně zajímavé:)!
    Já bych si chtěla javorový sirup pořídit v případě, že neseženu agáve:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě přijde javor. sirup pro naše chuť. buňky lepší než agáve. Agáve je takové jiné...
      a k té rakovině... já bych tomu i věřila. Mnoho lidí si myslí že je to strašná nemoc, se kterou si bez doktora nepomůžou... a když se jím řekne ať totálně změní jídelníček a třeba je to i vyléčí, tak si všichni ťukají na čelo, co je to za blbost.. přitom je to fakt ;) a ne blbost...

      Vymazat
    2. Ahoj máš pravdu javorový sirup je pro naše buňky přínosnější a mnohonásobně chutnější oproti Agáve, ten se právě vyznačuje svou neutralní chuťí, takže pokrmu na šmaku moc nepřidáš. Jistě cukr nená pro tělo nejpřínosnější, ale občas si osladit život je třeba :) Já kupuju pouze javorový sirup Ačkový a ten je jedna chuť! Kdyby někdo hledal - www.biosfera.cz/javorovy-sirup-350-g-bio-i2042

      O té rakovině a sodě mě to nějak nepřekvapuje, kdysi jsem se dívala na americký dokument, kde právě testovali pití sody na pacientech a došlo k vyléčení,ale s javorovým sirupem? Zajímavé a proč ne?..

      Vymazat
    3. Prodělal jsem rakovinu prostaty. Po operaci zůstaly nějaké zbytky, tak jsem ještě prodělal 35 ozáření a POSA bylo menší než 0,01. Musím ale brát hormonální tablety, které mají i nepříjemné účinky. Lékař mně je tedy na čas vysadil. V té době jsem se dozvěděl o účinku sody a sirupu. Začal jsem tuto směs užívat ale přes to začalo PSA růst a po půl roce mně lékař znovu léky nasadil a hodnoty zase spadly k nule. Sirup se sodou tedy neměl vůbec žádný účinek.

      Vymazat
  2. Všetci píšu len stále to isté čo obsahuje, odkiaľ sa dováža, ale kolko lyžičiek alebo iné dávkovanie sa nie je možné sa dozvedieť ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. největší producent javorového sirupu je Kanada, odkud pochází téměř veškerá produkce. a jak to myslíte dávkování? je to sladidlo, to záleží recept od receptu a taky na chuti... mně osobně třeba stačí poloviční množství než jiným, proto se to nedá zuniverzalizovat... a co se týče rakovinové kůry, tak jsou to 3 díly sirupu na 1 díl sody.
      ve srovnání s cukrem sladivost nerada srovnávám, protože se liší chutí i konzistencí.

      Vymazat
  3. http://www.demiurg.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=39 Zde je více informací o javorovem sirupu a sode..Snad to někomu pomůže.. Zdravím všechny.. L.

    OdpovědětVymazat
  4. zde je vysvětlena ta blbost o javorovém sirupu a sodě

    http://sciblogs.co.nz/molecular-matters/2013/06/26/bicarbonate-maple-syrup-another-wacky-cancer-cure/

    OdpovědětVymazat
  5. Čím světlejší javorový sirup, tím lepší kvalita.

    OdpovědětVymazat
  6. Poprvé jsem si koupila sirup a našla tento článek, děkuji Vám za něj. Hned je člověk chytřejší. Ještě jednou děkuji Jarmila :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za skvělé shrnutí javorového sirupu (y) My také ještě doporučujeme Yacon sirup a Rýžový sirup, co si myslíte o nich? :) https://www.svetfitness.cz/clanek/zdrave-alternativy-cukru/

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem dřív ani nevěděla, kde se dá javorový sirup koupit. Ale teď bereme normálně v obchodě, třeba tady, takže jsem taky docela ráda za tenhle článek, kde se člověk dozví spoustu informací.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky