Z přednášky "Přirozená péče o zdraví dětí"

Aneb co jsem se zajímavého odnesla ze semináře Margit Slimákové, odbornice na výživu, na téma "Přirozená péče o zdraví dětí", jenž proběhl 12. ledna 2013 v Brně.

Jedná se především o moje výpisky zajímavostí z přednášky :-).

1. "Eat food, not nutriens!"
Vyvážená strava by měla obsahovat zhruba:
  • 25 - 30 % tuků
  • 50 - 60 % sacharidů
  • 15 - 20 % bílkovin
Kolik kalorií zhruba denně potřebujeme?
  • při redukci hmotnosti zhruba 1200 kcal
  • ženy se sedavým zaměstnáním, starší mládež 1600 kcal
  • děti a ženy s aktivním zaměstnáním 2200 kcal
  • dospívající chlapci, muži s aktivním zaměstnáním až 2800 kcal
Jak by měl vypadat zdravý talíř?
Zdroj: margit.cz
 Jak je patrné z obrázku, tak největší zastoupení v našem jídelníčku by měla mít zelenina, následována kvalitními celozrnnými potravinami, bílkovinami, ovocem, tuk v podobě kvalitních olejů z ořechů a tekutiny.

Podrobněji ke každé položce:
  • zelenina: zelenina by neměla na našem talíři chybět. Zde je nejdůležitější čerstvost a pestrost ve výběru. Důležité je, že co se týče zeleniny, není se víceméně nutné nijak omezovat. Zelenina je plná vitamínů, enzymů, vlákniny a fytochemikálií. (Moje poznámka: souhlasím, akorát bych se co nejvíce snažila volit zeleninu lokální a sezonní. Opravdu si nemyslím, že je potřeba jíst rajčata v zimě, stejně tak není nejlepší ve velkém jíst zeleninu, která k nám cestovala přes půlku světa. Např. pro zimu a naši geografickou oblast je ideální mrkev, řepa, zelí, kvašáky, pickles, celer,... )
    • zajímavosti k zelenině od Margit:
      • ledový salát NE - nemá žádné živiny, vitamíny, nic...
      • výborné je pickles (kvašená zelenina - např. kysané zelí) - obsahuje obrovské množství vit. K2, který směřuje vápník tam, kam má a v momentě, kdy je příjem K2 dostatečný, neusazuje se nám vápník v místech, kde může škodit (např. kalzifikace cév)
      • vybírat podle čichu a barvy, nekupujte oranžová rajčata, nic v nich není ;) 
      • obsahuje fytochemikálie, což jsou biologicky aktivní látky z potravin rostlinného původu. fungují jako antioxidanty, podporují imunitu, neutralizují karcinogeny. Tělo si nevytváří jejich zásobu, proto je nutné je doplňovat!
  • celozrnné výrobky: zde je důležité vybírat kvalitní zdroje. Zapomeňte na bílé pečivo. Dávejte přednost polysacharidům před mono a disacharidy. Nejlepšími zdrojy polysacharidů jsou v našich podmínkách obiloviny, brambory, dále také rýže, chléb, těstoviny, cereálie. Příjem kvalitních polysacharidů udržuje i vysoký příjem vlákniny z potravy a s tím spojené správně fungující zažívání. (Moje poznámka: osobně nejsem fanda nadměrné konzumace brambor, přeci jen solanin není nejzdravější a riziko otravy je velké. Já si dám brambory tak 1x za měsíc a taky to jde. Raději upřednostňuji rýži, obiloviny, kvalitní italské těstoviny ze semoliny a kváskový chléb.)
  • bílkoviny: bílkoviny jsou základními stavebními látkami organismu. V lidském těle není zásobárna bílkovin, proto je nutné bílkoviny přijímat pravidelně! Živočišné bílkoviny jsou obsaženy v mase, vejcích a mléčných výrobcích. Rostlinné bílkoviny najdeme v luštěninách, ořechách, semínkách, obilovinách a další
    • Podle Margit najdeme kvalitní bílkoviny v rybách, luštěninách, zakysaných mléčných výrobcích, vejcích a mase. Většině z nás svědčí rostlinné bílkoviny, ale každý má dle Margit volit podle své chuti a životní filosofie. 
  • ovoce: Barevnější ovoce má vyšší obsah živin a můžeme je nahradit zeleninou. Platí zde opět to co jsem psala u zeleniny - je lepší volit sezónní a lokální ovoce. Teď v zimě jablíčka, hrušky apod.
  • tuky: Tuky jsou nepostradatelné! Nejen že jsou zdrojem energie pro svaly včetně srdce, ale také jsou součástí všech buněčných membrán. Jsou důležité pro absorbci vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), obklopují životně důležité orgány a chrání je, jsou důležité pro termoregulaci a jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin! A v neposlední řadě - dodávají pokrmům chuť. Jako nejlepší volbu tuků pro tělo Margit doporučuje přirozené tuky a oleje v ořeších. Naopak nedoporučuje průmyslově zpracovávané tuky a oleje, margaríny!
  • nápoje: zde je odpověď jednoduchá. Nejlepším nápojem pro tělo je voda, voda a zase jen voda. Margit mimo jiné doporučuje např. ředěné zeleninové šťávy, čaje. 

To jen tak pro začátek :-). O přednášce ještě zajisté uslyšíte, toto byla jen taková první vlaštovka... Určitě se podíváme bílkovinám, tukům, sacharidům, vitamínům a dalším komponentům zdravého jídelníčku na zub v některých z příštích článků.

Hezký den, L. 

Komentáře

  1. Díky za příspěvek, další si ráda přečtu:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Kde se takové přednášky pořádají? Že bych taky zavítala... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zvláštní..nedávno jsem zjistila,že jím až 1,2-1,5kg ovoce a zeleniny denně (více ale ovoce),bílkovin přijmám někdy taky skoro až nadmíru,snažím se vybírat celozrnné pečivo,tuky jím taky více a nejlépe z ořechů a oříškových másel,ale taky "normálních" másel apod..vody vypiju asi nějak 2,75l a moje tělo neprospívá...přitom mám krevní testy v pohodě,ledviny v pohodě,orgány v pohodě..přijímám 2500kcal denně..a pořád nerostu..přitom mám rodiče vysoké...je to fakt zvláštní..napadá mě,že se možná moje tělo zotavuje po anorexii,ale přece jen,z nejhoršího stádia jsem už asi dva roky pryč,váhu mám v normálu..svět je tak nespravedlivý! :D (a proč to píšu? protože dítě ještě jsem :)

    OdpovědětVymazat
  4. není těch bílkovin nějak málo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen prezentuji to, co jsem se dozvěděla na přednášce ;) ale můj osobní názor je, že jíme spíše nadbytek bílkovin, než akorát ;)

      Vymazat
  5. Stále viac zisťujem,že na svojej zdravej strave musím neustále pracovať a zlepšovať sa. aj vďaka tebe... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky