neděle 31. března 2013

Vegetariánský boršč

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Diabetik
Intolerance laktózy
Bezlepkové (nezahušťovat jíškou) 

Dneska jsme si udělali k obědu typické, české, velikonoční jídlo. Ruský boršč :-D :-D :-D. Třeba přijde k chuti i Vám. :-)
Přeji krásné Velikonoce.



neděle 17. března 2013

"Zvěřinový" guláš

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Není vhodné pro bezlepkáře!!! (jíška plus seitan!!!)

Neděle, to by se hodilo k obědu uvařit něco extra. Když jsem byla malá, tak v neděli prostě k obědu muselo být maso - svíčková, řízky, kuře, španělský ptáček, apod. Maso mi nechybí, ale dostala jsem chuť na nějakou "klasiku" a proto se přítel rozhodl uvařit zvěřinový guláš. Nebojte, nezačali jsme jíst maso, jen jsme zvěřinu nahradili Seitanem speciál a výsledek nás očaroval. Snad i lepší než se zvěřinou.
V dubnu chce přítel guláš otestovat na svých kamarádech, masožravcích, kdy jim ho chce uvařit na rozlučku se svobodou, tak jsem zvědavá, zda někdo z nich uhádne o jaké "maso" se jedná :-).

úterý 12. března 2013

MISO polévka

MISO pastě jsem dlouho nemohla přijít na chuť... Prostě podle mého je pro středoevropana strašně netypická a výrazná... Ale říkala jsem si, že když je tak strašně zdravá, tak musím najít způsob, jak si ji oblíbit. A tehdy začal můj maraton za receptem po dobré miso polévce.
Pardon na začátek pár slov o MISU.
Tradiční MISO je vyráběno ze sójy. Je to taková tmavě hnědá, tuhá pasta, která zvyšuje hodnotu a stravitelnost pokrmů, především polévek. V podobě polévky je každodenní součástí rostlinné stravy na Dálném východě. Oblíbili si ji např. makrobiotici, kteří MISO polévku dokonce každodenně snídají! Obsahuje potřebné množství minerálů, bílkovin a enzymů.

Receptů na MISO polévky je spousta. Základem většiny je zelenina, řasa, miso pasta. Často se objevují i houby. Zbytek je jen na Vás. Místo MISA můžete použít i kvásek. MISO pastu nikdy nevařte! Používejte ji jen k finálnímu ochucení!

pondělí 11. března 2013

Diabetes dle Průchové

Když přečtu nějakou zajímavou knížku, tak mám tendenci si načerpané zajímavosti někam zapsat. A proč se o tyto zajímavosti nepodělit s Vámi, zvlášť když pro Vás zajisté budou taky přínosem.

Poznatky o diabetu pochází z knížky "Dvě nové hrozby pro každého: diabetes a hypoglykémie" od Jarmily Průchové. Paní Průchová je kontroverzní osobou a i mezi makrobiotiky jsou hodně rozporuplné názory na ni. Co je ale fakt, že v jejích knihách najdete hojné množství informací nejen o jídle, které jíte, ale také o různých nemocech a jak na ně.

Pokusím se vypsat zajímavosti. Podlé mého stěžejní věty budu citovat doslovně, obsáhlejší informace se budu snažit popsat vlastními slovy.

Doufám, že tyto informace budou přínosné nejen pro lidi trpící diabetem, ale také pro ty, kteří by se diabetu chtěli vyvarovat.

čtvrtek 7. března 2013

Omega 3 a Omega 6 - opravdu je znáte?

I přesto, že jsem si myslela, že o zdravém stravování vím vše potřebné, pletla jsem se, čím dál častěji se mi potvrzuje rčení, že člověk se učí celý život. O tom, že omega 3 a omega 6 jsou zdraví prospěšné již určitě víte, ale víte také proč je potřeba si příjem těchto mastných kyselin hlídat?
Pokusím se Vám to popsat co nejjednodušeji. Informace jsou z mých výpisků z přednášek, internetu, knížek.

Co jsou to omega-3 a omega-6 mastné kyseliny?
Esenciální mastné kyseliny (EMK), kam patří omega-3 a omega-6 (a omega-9,...) jsou látky naprosto nezbytné pro lidský organismus. Pomáhají při tvorbě buněčných membrán, které by bez přítomnosti EMK ztratily pružnost a schopnost vázat vodu.


středa 6. března 2013

Přihoďte do košíku 1.

Nejraději a nejvíce nakupuji ve zdravé výživě. I přesto, že tam chodím pravidelně, alespoň 1x týdně, tak pořád objevuji nové a nové potraviny, které neznám a proto mám pořád doma nějakou tu novinku na testování.
Jenže někdy je opravdu těžké vyzkoušet potravinu, jejíž obal není dvakrát lákavý a proto jsem strašně ráda, když na nějakém blogu najdu doporučení k vyzkoušení nějaké pochutiny. Proto jsem se rozhodla takovouto kategorii zařadit i na svůj blog. Nově zde tedy najdete rubriku "Přihoďte do košíku", kde najdete mnou ozkoušené zdravé dobroty, které stojí za to koupit.

Dnes začneme třemi novinkami tohoto týdne a to čajem Bancha, mořskými řasami a celozrnnými sušenkami.

pátek 1. března 2013

Veganfest Brno 2013

Dnešním dnem začíná v Brně další ročník veganfestu!
Jako hlavní témata tohoto festivalu je veganství, RAW stravování a freeganství.
Do projektu se zapojili restauranty KupéKiwi RAW foodOázaRebioVegaliteSpirálaTři ocásci.

Zdroj: veganfest.cz

Podrobný program festivalu ZDE!