čtvrtek 9. října 2014

Křupavá marocká pastilla

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy


Dlouho jsem nepřidala žádný recept. Doufám, že si Vás udobřím tímto receptem, který se výborně hodí na večeři. Je to recept od Jamieho Olivera z kuchařky "Save with Jamie", akorát je upravený do veganské verze. Jedná se o delikatesu a opět jsem si potvrdila, jak je Jamie úžasný kuchař, podle kterého všechna vyzkoušená jídla stojí za to. Neznám žádného jiného kuchaře, který by uměl tak dokonale vychutit jídlo. Jeho pestrost a odvaha v kombinování koření a surovin je úchvatná!
Ale dost bylo slov, pojďte do toho... :-)

Suroviny:
100g kuskusu (ideálně Kuskus ochucený od Country life)

2 cibule
4 stroužky česneku
60g sultánek
olivový olej
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky římského kmínu
250g oblíbeného "masa" (vegetariáni můžou použít goody foody, vegani seitan, uzené tofu,...)
70g tavenýru
listové těsto (veganské)
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce rýžového sirupu (vegetariáni můžou použít med)
1/2 lžičky skořice

K servírování:
200 ml sojade natural
2 lžíce sladkého chilli

Nejprve si uvařte kuskus.
Na pánvi rozehřejte olej a opečte dozlatova cibulku s česnekem. Poté přidejte "maso" a koření. Ke konci přidejte sultánky a tavenýr, dále už neopékejte.
Listové těsto rozválejte na velký obdélník, který rozkrojte na osm malých, stejně velkých obdélníků.
Na každý dejte osminu směsi a zabalte. Snažte se, aby vám náplň nikde nevypadávala. Potřete troškou kurkumy, kterou jste rozmíchali ve vodě a posypte sezamem.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut při 180°C.
Mezitím než se pastilly upečou, připravte si dip smícháním sojade a sladkého chilli.

Servírujte teplé s dipem.

Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Chtěla bych upozornit na to, že klasický kuskus je z pšenice a tedy lepkový. Existují i bezlepkové varianty, ale hůře se shánějí. Standardně kuskus lepek obsahuje, takže označení tohoto receptu jako bezlepkového mi přijde zavádějící.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, ale nikde v receptu nemám ani slovo o bezlepkové variantě. i když samozřejmě jde... ale muselo by jít o bezlepkové listové těsto, kuskus nahradit např. jáhlemi a dát pozor při výběru masa.... až teď koukám, že mi tam skočil štítek... ale ten hned mažu... stěžejní je u mých receptů označení Vhodné pro na začátku receptu. Hezký večer ;)

      Vymazat
  2. Marocká pastilla aneb jak jsem se už po tisící prvé zamilovala do Jamieho. I ve změněné vegan verzi božská ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den