Opilé košíčky
Opilé košíčky podle mojí prababičky
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Bez rumu nejsou Vánoce ani tyto božské košíčky
Jako malá jsem zbožňovala u babičky takové malé, čokoládové košíčky ve kterých byl cítit rum a bylo tam spousta oříšků. Jaké bylo moje zděšení, když jsem si asi v 15ti letech přečetla recept... Samý tuk, cukr, vajíčka a spousty dalšího, takže ve výsledku nešlo o nic moc zdravého. Letos jsem si řekla, že bych mohla košíčky vyzkoušet a udělat jejich zdravější verzi. Povedly se na jedničku!Suroviny
Linecké košíčky
25 dkg hladké celozrnné mouky
9 dkg třtinového moučkového cukru
16 dkg rostlinného tuku typu Alsan
1 lžíce vanilkového pudingu (např. Alpro nebo domácí vychlazený)
1 lžička kukuřičného škrobu
citronová kůra z 1 BIO citronu
10 dkg nasekaných rozinek
mletý třtinový cukr dle chuti nebo rýžový sirup
rum dle chuti
2 lžíce másla z vlašských ořechů (doporučuji TOTO od Sun and seed, lepší ořechové máslo jsem asi zatím nejedla)
kokosový olej
9 dkg třtinového moučkového cukru
16 dkg rostlinného tuku typu Alsan
1 lžíce vanilkového pudingu (např. Alpro nebo domácí vychlazený)
1 lžička kukuřičného škrobu
citronová kůra z 1 BIO citronu
Náplň
10 dkg pomletých vlašských ořechů10 dkg nasekaných rozinek
mletý třtinový cukr dle chuti nebo rýžový sirup
rum dle chuti
2 lžíce másla z vlašských ořechů (doporučuji TOTO od Sun and seed, lepší ořechové máslo jsem asi zatím nejedla)
Poleva
hořká čokoláda (pozor ne každá hořká čokoláda je veganská!)kokosový olej
Postup
Ze surovin na linecké si vypracujte těsto, které dejte alespoň na hodinu odležet do lednice. Mezitím si nachystejte formičky na košíčky. Těsto namačkejte do formiček. Není nutné dopředu formičky vytírat tukem, ale pro klid v duši klidně před první dávkou formičky vytřete. Vytřete vždy, pokud používáte formičky nové. U nás se vytírá papírem od tuku ;-)Těsto mačkejte pouze po okrajích, aby pořád zůstal tvar mističky, abyste měli kam pak dát náplň.
Pečte ve formičkách v předehřáté troubě při 160 °C do růžova (zhruba 12 minut).
Nechte vychladnout a poté opatrně vyklepněte.
Mezitím co se košíčky budou péci si můžete připravit náplň. Smíchejte všechny suroviny, aby vám vznikla hustá hmota.
Touto náplní plňte košíčky. Poté zakápněte čokoládou, můžete nazdobit nějakým sypáním
Košíčky nechte pořádně ztuhnout. Poté si je dejte do uzavírací krabice a dále uchovávejte v chladnu. Nejlepší jsou tak týden po naplnění, kdy se náplň a těsto krásně rozleží.
Dobrou chuť!
Vaše Lenča
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den