úterý 26. května 2015

21/52: Crumble s lesním ovocem

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
lze i Bezlepkové (viz poznámka u drobenky)

Dalším receptem roční výzvy je crumble. Výborná delikatesa, kterou okouzlíte třeba na letní grilovačce. Pokud neznáte, tak určitě vyzkoušejte, nebudete litovat! Pokud připravíte svým přátelům zajisté se stanete hvězdou grilování!
Inspirace dle receptu z kuchařky Veganské vaření (Hruškový crumble s brusinkami).

Suroviny (2 porce):

100 g směsi lesního ovoce (mražené či čerstvé)
1 lžíce vanilkového třtinového cukru
1 lžíce kvalitního rumu
drobenka:
2 lžíce hrubé mouky (bezlepkáři použijí 2 lžíce namletých mandlí nebo kokosu)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté vanilky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce mandlových lupínků

Troubu si rozehřejte na 180°C a připravte si malou zapékací misku.
V jedné misce smíchejte ovoce, cukr a rum, ve druhé misce si připravte drobenku. Doporučuji promíchat mouku s cukrem a vanilkou, poté přimíchat olej a až do hotové drobenky přimíchat mandlové lupínky.
Do zapékací misky přesypte ovoce a zasypte je drobenkou. Dejte asi na 20 minut zapéct. Zda je hotovo poznáte podle krásné vůně a zlatavé barvy drobenky.

Verze na gril: Postup je stejný, akorát nepečete v zapékacích miskách, ale v malých alobalových miskách :-).

Servírujte teplé jen tak nebo s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny (zmrzlé kousky banánu rozmixovat s mletou vanilkou a troškou mandlového mléka, nechat zmrznout).

Dobrou chuť.

1 komentář:

  1. Crumble je naprosto super, já zkoušela zatím jablečno-hruškový, a zmizel během 15 minut :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den