Amylon - recenze bio produktů

Firma Amylon je ryze česká firma s více než stoletou tradicí, která zařadila do svého sortimentu bioprodukty. Jak sami uvádějí: "S kvalitou produktů souvisí i způsob jejich produkce z hlediska etického, morálního, sociálně-psychologického a enviromentálního, kdy si je spotřebitel vědom toho, že způsob produkce byl ekologický, šetrný k životnímu prostředí, ohleduplný k chovu hospodářských zvířat a všemu živému a šetrný k neobnovitelným zdrojům surovin a energie."

A co vlastně Amylon svým zákazníkům nabízí? Produkty na pečení - bio vanilkový cukr, bio skořicový cukr, bio citronový cukr, kypřící prášek bezfosfátový, kypřící prášek do perníku bezfosfátový, dále pudingy, které jsou přirozeně bezlepkové - vanilkový, kakaový, meruňkový a jahodový s kousky ovoce. Novinkou je i matcha puding s příchutí ananasu a bio panna cotta (není veganská).

Ze sedmi nabízených sypkých směsí je celých pět veganských - bio celozrnné kakaové řezy, bio knedlíky z celozrnné mouky a špaldovými pukanci, bio bramborové placky, bio bramborová směs a bio kukuřičný škrob. Z neveganských směsí můžete zakoupit ještě bio celozrnné palačinky a bio celozrnné těsto na pizzu.
Kromě bio produktů nabízí firma i nebio produkty. Celý sortiment firmy si můžete prohlédnout na jejich webových stránkách ZDE.


Já osobně si od Amylonu pravidelně kupuji kypřící prášek bez fosfátů, kypřící prášek do perníku bez fosfátů, vanilkový cukr (který obsahuje třtinový cukr a pravou bourbon vanilku), pudingy (zejména jahodový a meruňkový, které obsahují kousky ovoce), kukuřičný škrob a směs z celozrnné mouky na kynuté vegan knedlíky.

Zeptala jsem se rovněž na několik otázek ohledně veganských produktů, palmového oleje atd. Odpovídala mi paní Ing. Fáberová.
o Jaké plány má firma Amylon v oblasti bio produktů do budoucna?
"V současné době se zaměřujeme na rozšiřování bezlepkového portfolia. Kromě novinek jako je bezlepková bio Panna Cotta a bio puding match s příchutí ananasu bez lepku, které přijdou na trh v červnu 2015, se snažíme maximum současného sortimentu převést do bezlepkové kvality. Podařilo se to už u našich bio pudingů, které jsou nyní čerstvě bezlepkové a měníme technologii výroby kukuřičného škrobu, takže v krátké době bude i náš kukuřičný škrob prostý možných stop lepku. Ještě letos se pak mohou bezlepkoví uživatelé těšit na kypřící prášek do pečiva a kypřící prášek do perníku nejen bez fosfátů, ale i bez lepku. V dalším kroku bychom se rádi věnovali zařazování superpotravin do našich výrobků."

o Plánuje firma Amylon rozšíření směsí na pečení o další veganské výrobky (jako například celozrnné kakaové řezy)?
" V tuto chvíli o rozšíření směsí neuvažujeme, zejména proto, že české kuchařky jsou šikovné, vynalézavé a originální a nejraději zkoušejí nové recepty. Rozhodně ale nevylučuji, že v budoucnu nějaká pěkná veganská směs přibude."

o Nemohla by firma výrobky bez živočišných složek označovat logem "VEGAN" (stejně tak jako označuje výrobky bezlepkové)?
"O logu VEGAN jsme zatím neuvažovali, poptávka českého trhu je v tomto ohledu zatím dost nízká, ale protože roste zájem o takto specializovanou skupinu bio výrobků, budeme o použití speciálního označení uvažovat."

o Poslední otázka se týká palmového oleje. Používáte jej při výrobě? Případně pokud ano / ne, tak proč a zda neuvažujete o nahrazení jiným lokálnějším druhem oleje, který tolik nezatěžuje naší planetu?
"Palmový olej v bio výrobcích nepoužíváme. Charakter výrobků je takový, že není třeba olej zařazovat. V případě, že bychom vyvíjeli výrobek, který vyžaduje použití oleje ve složení, brali bychom negativní dopad palmového oleje v potaz. Samozřejmě se snažíme chovat zodpovědně vůči naší planetě a nechceme podporovat její drancování, takže i my se přikláníme k využívání jiných druhů oleje."

To by bylo o Amylonu asi vše. Znáte jejich výrobky? A které kupujete?
Určitě zas v následujících týdnech přinesu i nějaké recepty se zapojením produktů této firmy :-).
 Vyzkoušené výborné celozrnné kakaové řezy a nachystané jako svačina na pochůzky po městě. Do těsta jsem místo vajec použila gel ze lněného semínka a moučník byl výborný! Vláčný a díky jablku krásně šťavnatý! Výroba moučníku mi zabrala všehovšudy 3 minuty plus dobu v troubě a výsledek za to stojí. Určitě je dobré mít doma něco takového v záloze, když Vás například přepadne nečekaná návštěva. :-)
Cena: 52 Kč.
Fotka sice nic moc, neměla jsem náladu ani chuť jídlo aranžovat a fotit, ale výsledná chuť výborná. Asi nejlepší veganské kynuté knedlíky, jaké jsem zatím mohla ochutnat. Zase skoro bez práce, do směsi se vmíchá akorát voda, vypracuje se knedlík a uvaří se v osolené vodě, ale ta chuť!!! Opravdu vřele doporučuji! Ke tradičním omáčkám senzační volba! Cena za knedlík pro 2 osoby je okolo 36 Kč.

Krásné sobotní odpoledne Vám všem :-)


Komentáře

  1. Po těch kakaových řezech nějakou dobu pokukuju.. asi je zkusím, sice jsem zvyklá péct doma, sama, bez nějakých směsí, ale proč si to jednou neusnadnit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak na časté pečení to není, ale mít to jako nouzovku ve skříni, kdy se ti nechce nic vymýšlet nebo tě přepadne návštěva je to super :-)
      Překvapilo mě, jak jsou řezy vláčné (zkoušela jsem variantu s jablíčkem) a nadýchané :-) Krásný den

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky