úterý 26. ledna 2016

Vitamínový salát

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bezlepkové
Bez palmového oleje

Venku mrzne, až to praští, sluníčko se objevuje poskrovnu a depresivní nálada spolu s nachlazením a různými nemocemi se hlásí o slovo. Ale nenechte se tak snadno zlomit a pojďte preventivně posílit zdraví. A co je pro Čechy typické (i když možná dost opomíjené), sezónní a plné vitamínu C? Ne, opravdu to není Celaskon, jak se nám snaží vnutit televizní reklama, ale prachobyčejné kysané zelí. Pro nás je to zimní zázrak a ve dny, kdy se zásoba podzimní zeleniny blíží k nule, kysané zelí je často jedním z mála, čeho ještě máme zásoby. Denně se snažíme doma jíst alespoň 2 lžíce kysaného zelí, nejčastěji je jíme samotné, ale v této podobě jej u nás najdete rovněž často.
Na 2 porce:
100 g kysného zelí
1 velká mrkev
1 petržel
1/8 celeru
1 cibulka
100 g tofunézy (od firmy Provita)
pepř

Všechnu zeleninu, kromě zelí nastrouhejte na struhadle a promíchejte se zelím (nejlépe domácím), poté přidejte tofunézu, ochuťte pepřem a servírujte. Co se týče obsahu vitamínů, tak nejlepší je sníst salát čerstvý, ale popravdě uleželý přes noc je ještě lepší. Podávejte s kvalitním, ideálně kváskovým pečivem. Dobrou chuť!



















Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den