úterý 3. května 2016

Datlové čtverečky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru
Bez palmového oleje

Krásný, i když deštivý, den,
po delší odmlce přicházím s dalším receptem. Tento recept poslední dobou koluje Instagramem a Facebookem a tak jsem se rozhodla jej vyzkoušet i já a musím říct, že jsem se zamilovala na první kousnutí. Řadím tuto pochoutku mezi TOP zdravé sladkosti.

Jinak proč teď tak málo přispívám? Věnuji se práci na jiných projektech, třeba nově přispívám do kuchařky Brány k dětem, která je plná zdravých a chutných pokrmů pro děti i dospělé. Nahlédnout můžete ZDE.
Dále vypomáhám s recepty pro jednu firmu prodávající těstoviny, pomáhám s tvorbou eshopu a mimo to připravuji recenze na další kuchařky.
V kuchyni již více jak týden zase jedu bezlepku, protože jsem měla nějaké zdravotní problémy a jako jediný viník mi vyšel (po postupném vysazování potravin) lepek, tak si teď užívám zkoušení nových, bezlepkových pochoutek a musím říct, že se cítím mnohem lépe a zdravotní problémy se upravují, takže se v nejbližší době můžete těšit na převážně bezlepková jídla, což zajisté ocení nejen bezlepkáři :-).
A abych vás trošku navnadila, tak mám k dispozici 3 bezlepkové zdravé kuchařky z nakladatelství Vašut, které vypadají více než lákavě a samozřejmě i na FB slibovaná recenze horké novinky Lahodně s Ellou každý den. A ještě poslední věc... Moc děkuji za překonání 1000 fanoušků na FB a 1 milionu shlédnutí blogu! Jako poděkování očekávejte tento týden soutěž a o co? O zmiňovanou kuchařku od božské Elly Mills :-).

A nyní už ke slibovanému receptu.

Suroviny:

1 a 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček (nebo jiných bezlepkových)
1 hrnek datlí
1 hrnek vlašských ořechů
1/2 hrnku slunečnicových semínek

Na polevu:
50 g vysokoprocentní čokolády
1 lžička rostlinného oleje (kokosový, já použila řepkový)
goji a sezam na posypání

Z vloček, datlí, ořechů a semínek umixujte hutné těsto. Těsto napěchujte do formy vyložené pečícím papírem (mám formu 20 x 30 cm). Těsto by mělo být tak 1 cm vysoké.
V rendlíku rozehřejte čokoládu s olejem a rozetřete ji na těsto. Posypte goji a sezamem a nechte zatuhnout.
Následně nakrájejte na kostky a dopřejte si je ke svačině. Výsledkem vám bude energetická a zdravá pochoutka, kterou si zamilujete.
Dobrou chuť!

Tip: pokud část ořechů nahradíte kokosem, tak to bude chutnat jako Margotka!!! Já bohužel kokos nemůžu, ale vy to zaručeně vyzkoušejte :-).

Poznámka: Čtenářka Lucie mě upozornila, že se jí čtverečky rozpadaly. Ráda bych podotkla, že pokud nemáte super výkonný mixér jako já, tak se vám asi nepodaří hmotu rozmixovat tak, jako mě (oříšky a semínka mi během chvíle pustí tuk a stane se z nich máslo) a proto Vám dám radu :-). V případě, že tedy nemáte lepší mixér, tak buď oříšky a semínka předem namočte nebo do směsi přidejte trošku vody. Výsledná směs by měla být tuhá, ale držet při sobě, rozhodně by se neměla sypat :-). A pokud byste měli zájem o informacích o mém mixéru, tak si je můžete přečíst v recenzi ZDE.

7 komentářů:

  1. Výborný recept, určite vyskúšam! :) a ak sa môžem opýtať aký mixér používaš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, používám Optimum 9400 http://zdravejist.blogspot.cz/2016/03/optimum-9400-recenze.html

      Vymazat
  2. Jako margotka? To musím zkusit! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lenko, uz dlho ta sledujem a varim podla tvojho blogu a vzdy sa mi podarilo vsetko krasne ale v sobotu som robila Datlove ctverecky na oslavu a aj ked som suroviny dlho mlela a fakt poctivo silno napechovala do formy a celu noc bol v chladnicke tak sa mi rozpadal :-( tak ma napadlo, ci si mandle alebo datle nemala dopredu namocene? Chutovo to bolo inak samozrejme luxusne, skutocne raw Margotka ....:-) Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, moc mě mrzí, že se ti čtverečky nepovedly a rozpadaly. Já je dělala už několikrát, takže ty poměry mám vyzkoušené, ale je fakt, že mám výkonný mixér, který mi z ořechů a semínek udělá mixováním až skoro máslo, pustí hodně tuku a tím to může být. Každopádně díky za upozornění, připíšu to do receptu. Řešila bych to asi jak píšeš, buď namočit datle/oříšky/semínka dopředu anebo prostě přidat trošku vody ;-). Krásný den

      Vymazat
  4. Urcite to budem skusat dalej lebo chut to bola vyborna ;-) len musim doladit tu konzistenciu lebo moj mixer asi vazne nedokazal rozmixovat hmotu tak ako tvoj :-). Dakujem za odpoved a zelam krasny a uspesny tyzden. L

    OdpovědětVymazat
  5. To určitě vyzkouším :)

    http://navrmi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den