Vegan svíčková s domácím knedlíkem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy 
Bezlepkové (jen omáčka)
Bez palmového oleje
Bez vajec

Na začátek bych ráda zdůraznila, že samozřejmě vím, že vegan svíčková není "ta pravá" svíčková, užívám stejný název, protože každý si pod pojmem svíčková omáčka představí to stejné bez ohledu na to, že vegan si k ní dá seitan, nevegan kus krávy.

Takto připravuji "svíčkovou" omáčku já:

3 lžíce řepkového oleje
1 cibule
3 velké mrkve
1 petržel
1/5 celeru (podle velikosti, ale aby poměr mrkev, petržel a celer byl zhruba 3:1:1)
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
4 kuličky jalovce
1 lžička tymiánu
sůl
1 lžíce sušeného zeleninového vývaru (např. domácí od Moničky nebo od Alnatury z DM)
voda
sójová smetana na zjemnění

Na oleji orestuji nakrájenou cibuli, poté přidám nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také orestuji. Poté přidám veškeré koření, zase chvíli restuji a až poté podliji vodou. Vody dávám tolik, aby byla zelenina pod vodou. Přidám zeleninový vývar a pod pokličkou vařím na mírném ohni asi 40 minut do úplného změknutí zeleniny. Poté vytahám koření, rozmixuji ponorným mixérem. V případě potřeby zahustěte (např. jíškou), ale já to nedělám, rozmixovaná zelenina je dostačující. Přidám trošku sojové smetany na zjemnění, krátce nechám projít varem a může se servírovat.

knedlíky:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké celozrnné mouky
1 kostku droždí
1 lžička mořské soli
gel ze 2 lněných semínka a 4 lžic vody
perlivá voda
hrst ovesných vloček
(možno přidat hrst uvařených jáhel)

Prvně si nasypu mouky do mísy,udělám důlek, kam nadrolím droždí, které zaliji troškou vlažné vody, zapráším moukou a nechám vzejít kvásek. Poté přidám ostatní suroviny a vypracuji nelepivé těsto, které nechávám kynout alespoň 30 minut.
Poté stačí uvařit v hroucí, osolené vodě zhruba 20 minut.
Po vytažení z vody propíchejte špejlí, aby odešla pára a nechte před krájením chvíli odpočinout.

Svíčkovou servírujte s knedlíkem a například naloženými a opečenými robi plátky / seitanem speciál / sojovými plátky či opraženými žampiony, lžičkou brusinek a případně i citronovým kolečkem a troškou rostlinné šlehačky.

Dobrou chuť!



Komentáře

  1. Vyzkouším, svíčkovou dělám vlastně podobně a kolikrát i bez masa, protože já maso příliš nejím a můj muž o omáčky nestojí. Zaujaly mě ty kynuté knedlíky a to jako hodně.

    OdpovědětVymazat
  2. MŃam, takovou mám nejraději! Dělám si podobnou po svém celkem často,jen domácí knedlíky mi dělají trochu problém. Díky za tip na další verzi! Měj se pěkně a ať se ti daří, BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky