Svatební koláčky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Další svatební recept, který tu nesmí chybět, i když opravdu nejde o nic zdravého. Sama vím, jak mi dalo zabrat sehnat dokonalý recept, jak na korpus na dort, tak na koláčky, tak se ráda o poznatky podělím. Tento recept je od mojí babičky cukrářky a je perfektní. Nejlepší na něm je, že už od prapočátku je koncipován bez vajec, tudíž výsledek je i ve veganské verzi skvělý ;-). 


Suroviny (cca 70 koláčků):

500 g hladké mouky
6 lžic cukru
1 dcl oleje
špetka soli
1/2 droždí
3 dcl rostlinného mléka

Postup:
Do přesáté mouky udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, které posypte troškou cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Po 15 minutách by měl být kvásek vzejitý a můžeme pokračovat. Přidáme zbytek surovin, vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme 90 minut v teple kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na části a tvarujeme placičky, které plníme oblíbenou náplní (já používám mák s povidly). Poté zabalíme koláčky a klademe na vymazaný plech.

Pozor, dávejte dál od sebe, koláčky dost nakynou.

Koláčky potřete rozpuštěným tukem (Alsan) a posypte drobenkou (2 díly hrubé mouky, 1 díl cukru, 1 díl rozpuštěného tuka).
Pečte při 170°C zhruba 15 minut do zlatova.

Upečené ještě řádně pocukrujte, nechejte vychladnout a skladujte v lednici. Nejlepší jsou teplé :-)

Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Dobrý den, než se do nich pustím - s jakým typem rostlinného mléka máte nejlepší zkušenost? A myslíte, že bude recept fungovat stejně dobře, když koláčky nebudu balit? Chystám se péct opravdu hodně koláščků na svatbu, otevřené budou jednodušší. Díky! Františka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povedlo se? Sháníme taky na svatbu...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky