středa 27. června 2018

Svatební koláčky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Další svatební recept, který tu nesmí chybět, i když opravdu nejde o nic zdravého. Sama vím, jak mi dalo zabrat sehnat dokonalý recept, jak na korpus na dort, tak na koláčky, tak se ráda o poznatky podělím. Tento recept je od mojí babičky cukrářky a je perfektní. Nejlepší na něm je, že už od prapočátku je koncipován bez vajec, tudíž výsledek je i ve veganské verzi skvělý ;-). 


Suroviny (cca 70 koláčků):

500 g hladké mouky
6 lžic cukru
1 dcl oleje
špetka soli
1/2 droždí
3 dcl rostlinného mléka

Postup:
Do přesáté mouky udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, které posypte troškou cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Po 15 minutách by měl být kvásek vzejitý a můžeme pokračovat. Přidáme zbytek surovin, vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme 90 minut v teple kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na části a tvarujeme placičky, které plníme oblíbenou náplní (já používám mák s povidly). Poté zabalíme koláčky a klademe na vymazaný plech.

Pozor, dávejte dál od sebe, koláčky dost nakynou.

Koláčky potřete rozpuštěným tukem (Alsan) a posypte drobenkou (2 díly hrubé mouky, 1 díl cukru, 1 díl rozpuštěného tuka).
Pečte při 170°C zhruba 15 minut do zlatova.

Upečené ještě řádně pocukrujte, nechejte vychladnout a skladujte v lednici. Nejlepší jsou teplé :-)

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den