Kakao - voňavá superpotravina
Afrodiziakální kakao jako superpotravina nejen bohů
Kakao je často označováno jako superpotravina. Jako malá jsem měla kakao spojené jen s pečením cukroví a moučníků a o nějakých výživových hodnotách jsem neměla tušení. Odjakživa jsem ale milovnicí čokolád a tak je pochopitelné, že i kakao přišlo na paškál.Jak to tedy s kakaem je? Je zdravé či nikoli a jak poznat kvalitní kakao?
Kakaové boby patří už od pradávna k vyhledávaným pochoutkám. Do Evropy dorazilo až ve středověku, ale ve světě se kakao pro léčebné účely používalo už před více než 2000 let.
Jaké má kakao zdravotní benefity?
Prosím berte v potaz, že se tu bavíme o kvalitním kakau, nikoli o levných náhražkách ze supermarketů ;-).
- kakao vyrovnává kyselost vyvolanou konzumací cukru v ústech a tím ochraňuje zuby před zubním kazem
- snižuje riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění
- pravidelná konzumace je prevencí civilizačních chorob a to díky látce zvané epicatechin
- stimuluje nervový systém, uvolňuje a přináší pocity radosti a štěstí
- snižuje krevní tlak
- je to výborné afrodisiakum
- celkově má protizánětlivý účinek
Co obsahuje kvalitní kakao?
- flavanoidy - což jsou antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v rostlinnách a velice tělu prospívají. I proto je kakao často označováno za elixír mládí.
- arginin - látka pomáhající při problémech se vzrušivostí u mužů. Kakao je tak někdy označováno jako přírodní viagra.
- tryptofan - esenciální aminokyselina, která je nezbytná pro vznik hormonu štěstí, serotoninu ;-)
- fenyletylamin - syntetizován z fenylalaninu a má podobné účinky jako tryptofan. Díky těmto dvěma látkám po čokoládě často sahají lidé v depresi.
- theobromin - který stimuluje srdce, uvolňuje svaly, rozšiřuje cévy a má diuretické účinky
- kofein - množství je ale nestabilní a obecně ho kakao obsahuje málo
- hořčík - pomáhá při únavě, stresu a křečích a společně s vápníkem jsou nerozlučnou dvojicí a vzájemně se doplňují při fungování srdce a jiném.
- vitamíny skupiny B - důležité na správnou srdečně cévní činnost, růst (už od těhotenství až po stáří ;-)) a spoustu dalšího
- železo - ovlivňuje kvalitu krve
- zinek - zlepšuje stav a kvalitu vlasů, kůže a nehtů
- měď - podílí se mimo jiné na metabolismu železa a opět stojí za správnou funkcí nervů a cévní soustavy
Kakao a jeho negativa
Abych ale nepsala jen pozitiva, tak například makrobiotika se ke kakau staví odmítavě a připisuje mu dokonce i rakovinu (Průchová), zejména ty "ženské" typy onemocnění.
Kakao je silně uvolňující potravina, háklivá na plísně. Ale z hlediska občasného použití je kakao vhodnější než například karob, který bývá často za kakao nahrazován, jako "zdravější" alternativa.
A jaké kakao kupovat?
Jak je z článku patrné, tak každé má pro a proti. Na pečení je vhodnější pražené, lépe těsto obarví a přijde mi, že i chuť je výraznější.
Na přímou konzumaci mi přijde lepší nepražené, ale z kontrolovaného zdroje v bio kvalitě.
Poslední dobou jsem si velice oblíbila kakao z Balíček zdraví, které je výborné a podle mého za vynikající cenu.
Balíček zdraví je český eshop specializující se na exotické potraviny a veganská ořechová másla obohacená o protein.
P.S. a v rámci mého roku LESS WASTE doporučuji kupovat velká, rodinná balení a doma si potraviny uskladnit ve vzduchotěsných nádobách. Ušetříte tak obalový materiál i naftu ;-)
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den