neděle 30. června 2019

Narozeninová oslava - občerstvení

Je to až k neuvěření, ale moje malá holčička oslavila čtvrté narozeniny. Jako správná fanynka pohádky "Jake a piráti ze Země Nezemě" se celá oslava nesla v pirátském duchu. 
A protože "vegani žerou jen trávu", rozhodla jsem se s vámi podělit o narozeninové menu i s recepty. Snad někomu poslouží jako inspirace. 

P.S. - Všechna jídla ochutnávala i dcerka i přesto, že nešlo o úplně zdravé pochutiny. Po zbytek roku se snažím vařit co nejvíce zdravě, na oslavě jsem přivřela oči. 

Kynutý krokodýl, co ukousl ruku kapitánovi Hookovi

Kynuté těsto:
600 g hladké špaldové mouky
špetka soli
1 lžičku italských bylinek
240 ml rostlinného mléka
100 g oleje
1 kostka droždí

Vypracovat těsto a nechat zhruba hodinu kynout. 

Náplň z ratatouille plus uzeného tofu:
rajčata, lilek, paprika, cukera, česnek, cibule, olivový olej, tymián, sůl a pepř a do hotového přidat nakrájené tofu.

Vyválet, dát náplň, zabalit a vytvarovat krokodýla. Oči z oliv. Šupiny nastříhat nůžkami.
Nechat 30 minut kynout. Před pečením potřít vodou.
Péct při 180°C asi 25 - 35 minut.


Narozeninové sušenky
Nic jednoduššího neznám. 
300 g hladké špaldové mouky
200 g Alsanu
100 g mletého třtinového cukru
1 lžička mleté vanilky
1 lžíce vanilkového pudingového prášku

Vypracovat těsto, nechat vychladit. Poté vyválet, vykrájet. Případně použít tiskátka. 
Péct při 170 °C dokud nezačnou zlátnout, cca 7 - 9 minut. 

Čokokokosky
250 G hladké špaldové mouky
50 g kakaa
50 g kokosu
200 g Alsanu
100 g mletého třtinového cukru
50 g čokoládových kousků

Vypracovat těsto, vytvarovat kuličky, upéct.

Jednohubky s křenovou pomazánkou, mrkvovým lososem a kaviárem 
Mrkvový losos
- vzít velké mrkve, každou omýt a zabalit (neoloupanou) do Nori řasy. Dát do pekáčku vysypaného solí, na sůl mrkev a zase zasypat solí. Péct do změknutí mrkví. Záleží na velikosti mrví 40 - 60 minut při 180°C. 

Po upečení nechat vychladnout. Oloupat, ořezat slupku a nakrájet na co nejtenčí plátky. 
Připravit si marinádu z neutrálního oleje (řepka), citronové šťávy, soli a tekutého kouře. Množství neuvádím, páč je to silně individuální. Já osobně jsem dělala zhruba 1 dcl oleje, 1 lžička kouře, 1/2 lžičky soli a šťáva z 1/2 citronu.
Vmíchat mrkev, nechat aspoň přes noc marinovat.

Křenová pomazánka - sojanéza, čerstvý křen, případně sůl, pepř. 

Na bagetu/cereální rohlík natřit křenovou pomazánku, dát plátek mrkve a ozdobit troškou kaviáru z řas (prodává IKEA). Ještě by se hodil kousek čerstvého kopru.

Jednohubky s česnekovou pomazánkou
Jeden díl celeru nastrouhaného na jemno, 1 díl Veganline original nastrouhaného na jemno a 1 díl uzeného tofu. Do toho sojanézu, sůl, pepř, česnek. Vychladit, uležet.

Pivní tyčinky
40 dkg hladké špaldové mouky
2 dcl piva
1 dcl oleje
1/2 kostky droždí
sůl

Vypracovat těsto, nechat nakynout. Poté rozválet na pomoučněném vále, potřít vodou, posypat hrubozrnnou solí, kmínem, mákem či sezamem, rozkrájet na tyčinky, dát na plech vyložený pečícím papírem a upéct. Mňam.

Čokofontána

čokoláda nic složitého hodně hořké čokolády (cca 500 - 600 g), voda, kukuřičný škrob. Rozpustit ve vodní lázni čokoládu, přilít vodu a rozředit. Nelekněte se, prvně se to jakoby srazí, tak ještě víc vody, zahřát a bude to krásně tekuté. Škrob se přidává kvůli lesku a lepší konzistenci. 

Dort
http://zdravejist.blogspot.com/2018/06/svatebni-dort.html světlý a tmavý korpus podle tohoto receptu
krém: čokoládový puding ze 3 dcl mléka, 200 g čokolády. Rozpustit a vyšlehat. 
promazáno marmeládou. 
Světlá vrstva jahodová marmeláda, vrstva krému. 
Tmavá vrstva meruňková marmeláda, kokosová šlehačka. 

Zdobeno šlehačkou z kokosového mléka, myšími bobky (tak tomu od mala říkáme :D) a ovocem. 

Listoví šneci
listové těsto potřít kečupem, posypat oregánem, uzené tofu, Veganline. 

Bublanina s drobenkou
3 hrnky špaldové mouky (2 hrnky hrubé, 1 hrnek hladké)
1 hrnek třtinového cukru
2 lžíce vanilkové Hrašky
1 hrnek oleje
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička jablečného octa
1 vanilkový cukr

drobenka: 3 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce kokosu, 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce oleje

ovoce (ostružiny, borůvky, rybíz)

Těsto na vymazaný a vysypaný plech, posypat ovocem, drobenkou a upéct. Při 180°C cca 35 minut. 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den