Tipy z kuchyně

Jak si usnadnit práci v kuchyni

Dnešní povídací článek bude takovým soupiskem tipů, které v kuchyni využívám každý den a překvapilo mě, že ne každý toto zná. Snad se bude líbit i vám a o případné další tipy se můžete podělit v komentářích. Je něco, co vám v rámci kuchyně / skladování potravin vyvolalo WOW efekt a od té doby vám tato vychytávka usnadňuje život? Sem s ní.... :-) 

Vaření

  • vychytávka našich babiček a tou je "kvedlačka" taková speciální míchačka/vařečka, která usnadní vaření kaší, zásmažek a hladkých bezhrudkových omáček a polévek. Vím, že ji babička používala, ale zapomněla jsem na ni. Až jsem na ni před nedávnem natrefila a od té doby na ni nedám dopustit. 

Zdroj: ČistéDřevo.cz
  • jedlá soda při vaření luštěnin. Stačí přidat čtvrt lžičky do vody a luštěniny budou po uvaření nádherně krémové a měkké. A trvá to i kratší dobu než se uvaří. Nevím, čím to, ale je to zázrak. Konečně luštěniny chutnají tak jemně jako ty ze sklenice z obchodu!
  • sůl a sladké pečení / cukr a slané vaření = taky trik od babiček. Když pečete sladký moučník, vždy přidejte špetku soli, zvýrazní se tak sladkost pokrmu. U slaných jídel zas můžete přidat špetku cukru pro opačný efekt. V rámci zdravého vaření samozřejmě můžete cukr nahradit například čekankovým sirupem. Mým skvělým letošním objevem byl pepř v jahodové marmeládě. Ano, pepř v marmeládě. Špetka pepře v jahodách dodá marmeládě říz a přitom v ní pepř neucítíte. Úžasný vychytávka, vyzkoušíte?
  • uspořádanost čajů, koření, drobností na vaření. Miluji čaje a ráda si vybírám z široké palety, proto jsme doma mívali třeba 10 krabiček různých čajů. Od táty jsem pak dostala vlastnoručně vyrobenou krabičku s 10 přihrádkami, kam si čaje uložím a stačí otevřít jednu krabičku a mám krásný výběr. A navíc je to i krásný dárek, nemyslíte? A ještě můžete nechat ozdobit třeba vygravírovaným jménem oslavence. S kořením to mám podobně. Mám ráda přehlednost. Nejpoužívanější koření mám ve skleničkách se šroubovacím uzávěrem a různé směsi a pytlíčky, které nepoužívám tak často mám přehledně v dřevěné bedýnce

Skladování 

  • při skladování sušeného ovoce a zeleniny může dojít k natáhnutí vlhkosti a následnému zplesnivění. Vlhkost pohltí obyčejný kousek papíru. Jen to chce občas zkontrolovat a případně papír vyměnit. Nebo mít opravdu kvalitní vzduchotěsné krabičky.
  • při sladkém zavařování doporučuji všechny víčka a závity u sklenic sterilizovat vřelou vodou a otřít alkoholem, tak docílíte toho, aby vám na sklenici nezbyly žádné patogeny a nedošlo k následnému zplesnivění výrobku. U slaných pochutin si dávejte zas pozor na sterilizaci sklenic i víček, čerstvost a zralost zeleniny a dostatek soli a octa v nálevu. Častou paseku vyvolává cibule, proto ji osobně do směsí nedávám. 
  • potravinoví moli - na to, co na ně zabírá, jsem ještě bohužel nepřišla. Vlezou opravdu všude - přes sušené ovoce, ořechy, mouky, luštěniny, obiloviny, po bylinné čaje a další. Nepomáhá na ně bobkový list, zavařovací sklenice, provrtají se i přes plast. Jediné, do čeho zatím nevlezli jsou sklenice z lékárenského skla nebo kvalitní vzduchotěsné krabičky. Ale každopádně, pokud vám potraviny napadnou potravinoví moli NEVYHAZUJTE potraviny. Podarujte někoho, kdo má slepičky (samozřejmě pokud jde o čistou potravinu a ne nějakou směs typu slazené mussli apod.) nebo jiné zvířectvo, které by to mohlo zkonzumovat. Naše slepičky si přímo libují v konopných semínkách plných larev molů :-/ Já už nikoli... 
  • pečivo - neskladujte pečivo v igelitu. Ano, sice vydrží déle, ale často se na něm brzy vytvoří plíseň, která nemusí být okem pozorovatelná a jíst plíseň opravdu nechceme. Jako nejvhodnější balení se mi osvědčilo pečivo zabalit do utěrky a dát do chlebníku. Podotýkám že dřevěný chlebník je vhodnější volba než plastový. A navíc to může být i pěkný doplněk kuchyně, nemyslíte?  A když už jsme u toho pečiva, tak když máte více pečiva než stíháte sníst, nakrájejte část na plátky a dejte do mrazáku, po rozmrazení chutná skoro stejně dobře, jako čerstvé. Výbornou volbou je i nakrájet pečivo na kostičky a zamrazit. Pak máte krutonky k zeleninovému krému raz dva, stačí jen vhodit na pánev s kapkou oleje a orestovat. Díky tomu, že na pánev vhodíte zamrazené kostky, jsou výsledné krutonky šťavňatější než připravené z čerstvého chleba.
Zdroj: ČistéDřevo.cz

Úklid kuchyně

  • základ úklidu v kuchyni je u nás doma ocet a soda 
    • hrnek octa a hrnek sody perfektně vyčistí kuchyňský sifon. Prvně prolijte sifon horkou (ne vařící) vodou. Potom nasypte sodu a zalijte octem, pozor reaguje velice bouřlivě! Pokud je sifon velice ucpaný, je nutné postup opakovat. Reakce rozpustí tuk, mastnotu a usazeniny. A to naprosto ekologicky. 
    • jak vyčistit vodní kámen ve varné konvici? stačí nalít hrnek octa a nechat pár hodin stát, ráno nezapomenout a nezalít si tím kafe :-D, ale jen nechat projít varem, vylít, zopakovat jednou nebo dvakrát jen s čistou vodou a je hotovo. Pokud máte konvici s nastavitelnou teplotou varu, doporučuji ocet "povařit" jen při 70 °C, teplota naprosto dostačující. 
    • čištění vodovodní baterie, zejména oblasti okolo spodku baterie. Nemusíte složitě drhnout, stačí namočit hadru do octa, obmotat baterii a nechat hodinu, dvě, poté snadno omyjete vodou. 
    • soda s kapkou vody vytvoří blátíčko, které slouží jako skvělý pomocník s nánosy špíny. Místo chemických saponátů můžete použít tuto alternativu. Slouží i jako perfektní mycí síla na připálenou varnou desku.
    • garnitový dřez se těžko čistí a jediné, co se mi osvědčilo je kyselina citrónová. Namočit dřez, lehce posypat kyselinou a nechat 10 minut působit, poté vydrhnout, spláchnout a hotovo. Pozor nenechávat působit moc dlouho, aby vám kyselina garnit nepoleptala. 
    • jedlá soda je i skvělým odstraňovačem zápachu z plastových lahví na vodu. Stačí vlažnou vodu, přidat 2 lžíce sody, protřepat a nechat v láhvi stát přes noc. Ráno důkladně vymyjte teplou vodou a je po zápachu (pomáhá i na zápach v psím pelechu či koberci - jednoduše nasypte vrstvu sody, nechejte působit a poté vysajte)
  • Pokud máte v oblibě, stejně jako já, proutěné ošatky na ovoce, zeleninu, pečivo či na kynutí chleba, může být někdy problém s čištěním. Výborným pomocníkem je vysavač a starší kartáček na zuby. Rozhodně ošatky nenamáčejte, zbytečně jim zkracujete životnost. Naopak se snažte vždy čistit za sucha. Obzvlášť to platí u kynutého těsta. Za mokra se vám těsto rozleze do spár a bude horší jej vyčistit. Naopak, když necháte těsto zcela zaschnout, poté můžete rukama nebo kartáčkem těsto vydrolit. Moje babičky používala na údržbu ošatek speciální smetáček, který měla vyčleněný jen na ošatky a na nic jiného jej nepoužívala. V případě, že se stane, že vám v košíku zplesniví ovoce, doporučuji dát do rozprašovače čistý líh nebo neparfemovaný alkohol jako například vodku a lehce ošatku postříkat a nechat uschnout. 
Napadají vás další tipy? Podělte se s ostatními v komentářích, ráda je doplním do textu. 

Kde nakoupit

Nádherné dřevěné doplňky do kuchyně či zahrady s krásnými tipy na dárky a možnostmi vypalování do dřeva a tím zesílení osobitosti daru nabízí firma ČistéDřevo.cz kam doporučuji kouknout. 
Mám od nich doma spoustu výrobků od jídelních misek, příborů, kuchyňského náčiní, formy na perníčky, ošatky, dřevěných bedýnek, ošatek a různých zápichů :-). 

Komentáře

Oblíbené příspěvky