úterý 16. října 2012

Aspartan - zdravá náhrada cukru. Opravdu?

V tomto krátkém článku se chci věnovat dnešním sladidlům, které jsou čím dál populárnější a používanější, a to aspartamu a sacharinu.
Ráda bych Vám popsala to, jak nám potravinářský průmysl nabízí alternativu bílého cukru, která nám ovšem škodí daleko, daleko více než cukr bílý.

V době objevu aspartamu se vědci radovali, že objevili látku, která nahradí sacharin. Sacharin, do té doby používaný jako náhradní sladidlo, později totiž začali obviňovat z toho, že se podílí na vzniku rakoviny. Proto byli vědci rádi, že našli něco podobného, ale mnohem, mnohem zdravějšího.
Zlom nastal v USA v 80. letech, kdy se ze zdraví nezávadného aspartamu rázem stala látka zakázaná. Dost zvláštní, že? Ještě zvláštnější je ale to, že po pár letech se použití aspartamu začalo opět povolovat a dnes je již zcela běžný a zastoupen ve velkém množství potravin - od dia výrobků, jogurtů, nápojů bez cukru, žvýkaček, pečiva,...
V roce 1996 dokonce američtí vědci prohlásili, že aspartam je zdravý jako mateřské mléko.
Takže jak to nakonec s tímto bílým práškem je? Podle odtajněných dokumentů, ve kterých jsou zaznamenány četné výzkumy o aspartamu, existuje celých 92 symptomů, které způsobuje aspartam. Např. bolesti hlavy, nespavost, slepota, deprese, narušuje inteligenci, paměť, závratě, křeče, bolesti břicha a další. podle nejnovějších výzkumů prý dokonce aspartam může i za rozvoj autismu u dětí v USA (jen pro informaci, před 40ti lety onemocnělo autismem 1 dítě z 10 000, dnes je to již 1 dítě ze 100!!!).
Ale jako největší paradox mi přijde to, že aspartam se používá jako umělé sladidlo, které užívají cukrovkáři jako náhradu cukru a lidé, kteří mají problém s váhou. Jakým paradoxem ale je, že aspartam způsobuje cukrovku a obezitu?!?!? Dokonce prý nadměrná konzumace tohoto bílého prášku vyvolává nadměrné přejídání, poškozuje trávicí soustavu, způsobuje nevolnost, problémy se zažíváním, poškozuje játra a ledviny, bolest hlavy, hyperaktivita, bolesti svalů, kloub, poruchy sluchu a spoustu dalšího. Jako poslední perličkou zmíním, že nadměrnou konzumací dochází i ke vzniku rakoviny.

Aspartam v potravinách najdete pod označením E951.

Ještě pořád máte chuť na Colu light?

Naše legislativa je bohužel lehce zmanipulovatelná a proto nám stále budou tvrdit, že je aspartam zdraví neškodný... Za zamyšlení stojí, proč jej tedy např. Japonci zakázali přidávat do potravin, kvůli jeho karcinogenním účinkům?

Zdroj: Doba jedová; www.zdravapotravina.cz

6 komentářů:

  1. Výborně napsaný článek! :) Já sama se tohohle bojím a jsem zásadně proti, vůbec bílý cukr ani žádná umělá sladidla nepoužívám, místo toho mám třtinový cukr, med, stévii..... :)

    OdpovědětVymazat
  2. umělá sladidla jsou ještě horší..
    super článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tohle je důvod, proč si radši osladím kafe bílým nebo třtinovým cukrem nebo medem - nebo radši vůbec, než abych dobrovolně konzumovala tohle. Snad nejvíc mě na tom štvou přesně tyhle "nejasnosti": je to škodlivé, tak to zakážeme -> je to levné a potravinářské firmy to chtějí, povolíme to, i když to může způsobovat kdovíco...

    OdpovědětVymazat
  4. parádní článek, Doby jedové jsem četla oba dva díly, takže tyto informace se ke mě již dostaly a jen tak dál, je smutné, že se u nás spousta věcí moc neví jako např. s těmito umělými sladidly, které se dávají do mnoha potravin...

    OdpovědětVymazat
  5. vyhýbať sa sugar free výrobkom, radšej med!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    umělým sladidlům už se vyhýbám obloukem. Teď sladíme maltitolem - cukernatým přírodním alkohol vyráběným ze škrobu. Má nízký GI, méně sacharidů než bílý cukr a také méně kalorií, ale zanechává si poměrně vysoko sladivost :) Kdo se chce o něm dozvědět víc, může najít informace tady http://www.maltitol.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den