Zdravá buchta

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy


Tento recept mám od manželovy maminky. Jedná se o originální těsto, které se dá použít na nedělní buchtu, na dort či na další použití při tvorbě složitějšího dezertu. Jedná se o veganskou variantu a zajisté Vás překvapí chuť, která se příliš neliší od klasických buchtiček.


Na tuto víceúčelovou buchtu si připravte:
3 sklenice polohrubé celozrnné mouky
2 sklenice třtinového cukru (nebo rapadury 1,5 sklenice)
½ sklenice rostlinného oleje
2 bal. Sojové kyšky (nebo 1 bal. Lunter zakysaný sojový nápoj)
1 lžička sody
1 prášek do pečiva
Kakao, rozinky, oříšky, sezam

Všechny suroviny promícháme a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Posypeme sezamem. Pečeme při 200°C asi 25 – 30 minut. Podáváme ozdobené rostlinnou šlehačkou.

Komentáře

  1. Dobrý den, aby to byla opravdu zdravá buchta, tak by podle mne bylo lepší, kdyby se celozrn. mouka v tekutině nejprve alespoň 12 hodin namáčela, aby se neutralizovala kyselina fytová na kterou bývají navázány minerály a zbytečně se pak nevyužijí (viz http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:fytin).

    Ale nevím, jestli by potom ten výsledek byl tak dobrý. Obecně se má celozrnná mouka máčet v nakyslé tekutině, obvykle je to kefír, jogurt, podmáslí nebo syrovátka, pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí mléčné výrobky se doporučuje namáčení ve vodě s trochou šťávy z citronu či octa. Sojovou kyšku nepoužívám, kvůli obavě z nefermentované sóji, takže nevím, zda má potřebnou kyselost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to zajisté ano, ale buchta přeci jen nepatří u většiny lidí ke každodennímu pokrmu ;) a v občasném užití nevidím problém. a kyška dostatečně nahradí kefír, jogurt či podmáslí.

      Vymazat
  2. Nádhera:-) hned bych si kousek dala:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky