Marinovaná pečená paprika

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Diabetes


1,5 kg červené papriky
citronová šťáva z 1 citronu
4 stroužky česneku
rostlinný olej
bazalka
sůl

Nad ohněm opálíme papriky do černa. Musí být samý puchýřek a krásně zavonět. Poté papriky vložte do igelitového sáčku a nechte zapařit. Poté oloupejte spálenou vrstvu a zbylou část nakrájejte na prstýnky. Nakrájenou papriku zakapejte citronem a promíchejte s nakrájeným česnekem a solí. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu marinovat (ale klidně i přes noc). Poté nechte nad miskou přes cedník papriky okapat, papriky dejte do sklenic a šťávu i s česnekem nalijte na pánev, přidejte olej a čerstvou bazalku a olej lehce zahřejte. Jakmile bude teplý a pustí vůni, tak ním zalijte papriky. Jakmile směs vychladne, tak skleničku zavíčkujte a dejte do chladna. Je důležité aby paprika byla pod olejem a nebyly tam bublinky!
Paprika bude k jídlu za 4 - 6 týdnů.

Paprika by měla mít trvanlivost rok, ale nikdy mi tak dlouho nevydržela, takže to nemám vyzkoušené! U nás vždy vydrží maximálně týden až dva po otevření.

Je výborná jako příloha ke grilovanému tofu či robi, do salátů nebo jen tak s čerstvým chlebem jako lehká večeře. 

 Tip: papriku opečete klidně nad plynovým hořákem, ale pokud bydlíte v domečku, tak je rychlejší rozdělat venku oheň a opéct papriky přímo nad ohněm. 

Olej určitě nevylévejte, je krásně navoněný a dá se použít např. k ochucení těstovinových salátů!
A ještě  k oleji... Většinou jsem zastánce kvalitního olivového oleje, ale co se týče nakládání, tak spíše doporučuji kvalitní řepkový olej. A neděste se, řepkový olej je někdy nazýván českým olivovým olejem... Jen má bohužel špatné jméno, což mu přineslo fritování a nekvalitní prodávané oleje za pár korun. Ale jak budete příště v obchodě, podívejte se pozorně... Řepkový olej se dá koupit i mnohem dráž než olej slunečnicový, který já osobně nevyhledávám. Má neutrální chuť a doma mi nesmí chybět. A dá se kopit i v TOP kvalitě, např. ve Vomfass Brno.
Mňam! A dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky