Lokše plněné hlívou a zelím

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Dnes jedna česká klasika - lokše. Babička vždy říkala, že musí být tak tenké, aby skrz ně bylo vidět, tak na to myslete! Zavzpomínejte se mnou na dětství a pojďte si upéct bramborové placky. A udělejte si je klidně i do zásoby, dají se dobře i zamrazit. Nejraději je mám z mákem a povidlím, ale výborné jsou i naslano. 

Lokše:

900g uvařených brambor (uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno)
300g mouky (použila jsem pohankovou a ječnou)
špetka soli
Pozn. Záleží na lepivosti použité mouky, ale těsto by mělo jít bez problému zpracovat. Nevegani mohou přidat 1 vejce. V případě vysoké škrobovitosti brambor klidně přidejte více mouky.

Ze surovin udělejte nelepivé těsto. Těžká dřina přijde až nyní. Lokše vždy vyválejte co nejtenčeji to jde a smažte nasucho na pánvi, dokud se na těstě nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Po upečení je nutno placky protírat tukem, aby neztvrdly, ale zůstaly pořád krásně měkké a poddajné. Nevegani můžou použít ghí, vegani rostlinný olej.

Náplň:
Na náplň si připravte hlívové škvarky (na oleji opečte dokřupava najemno nakrájenou hlívu, kterou okořeňte kmínem a solí), ohřejte červené kysané sterilované zelí.

Lokše plňte tak, že na polovinu lokše dejte plátek salátu, na to hlívové škvarky, opečené zelí a vše hojně posypte smaženou cibulkou. Lokše překlopte a můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky