úterý 29. dubna 2014

Kombucha

Znáte kombuchu? Nebo je pro vás tento název něčím neznámým? Každopádně jsem se to rozhodla změnit. V dnešním článku Vás seznámím s touto podivnou houbou, kterou si buď zamilujete, nebo už ji nikdy nebudete chtít pít znova.

Kombucha je nápoj, který se připravuje z čaje, cukru a čajové houby. Následuje asi 8mi denní proces, po kterém Vám vznikne lehce sladkokyselý nápoj, který je sice na Wikipedii označován za zdraví škodlivý a dokonce prý může způsobovat i smrt, ale vzhledem k tomu, že pisatel nebyl schopný uvést ani zdroj svého tvrzení, tak tomu nepřikládám příliš významu. Já i moji blízcí pijeme kombuchu již několik let a zatím kromě detoxikačních procesů a následného skvělého pocitu v břiše, jsme žádný smrtící útok od této houby nezaznamenaly. :-)

Proč je kombucha tak výjimečná?
Komucha obsahuje pestro škálu vitamínů:
B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K a kyselinu listovou
Pestrou škálu minerálů:
draslík, sodík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď a zinek
Dále obsahuje zdraví prospěšné enzymy:
amyláza, kataláza, invertáza, syřidlový enzym, sacharázu a proteolytické enzymy



Za velmi důležité považuji to, že kombucha obsahuje vitamin B12, což je zejména pro vegany výbornou zprávou. :-) (Btw. o B12 a jejím získávání z rostlinných zdrojů se chci zabývat v jednom z dalších článků :-) )

Používá se:

  • k celkovému posílení imunity
  • k detoxikaci
  • zlepšuje činnost jater a ledvin
  • má protialergické účinky
  • má prokazatelné antibiotické schopnosti
  • zlepšuje stav očí, prostaty, žláz s vnitřní sekrekcí, pohlavních žláz, exematické kůže 
  • je výživou chrupavek a zlepšuje stav kloubů a šlach
  • má protisklerotické účinky
  • zlepšuje stav krve
  • má pozitivní vliv na srdce a centrální nervový systém
  • a mnoho dalších pozitivních vlastností
Kombucha se nedoporučuje vyléčeným alkoholikům, neboť obsahuje malé množství alkoholu (0,5%). Dětem je ji možno dávat od 3 let. 


A jak ji teda můžete ochutnat?
Doporučené denní množství kombuchy je při léčebném procesu 3x denně 200 ml nalačno či před jídlem, jako prevence Vám stačí 1x denně 200 ml.
Nejsnadnější je zajít do zdravé výživy, kde kombuchový nápoj zajisté koupíte. Stojí okolo 60 Kč 2 litry.
V případě, že Vám kombucha zachutná, je výhodnější si ji začít pěstovat doma. Jak na to?
Zdroj: http://www.kombucha-bio.cz/

Na domácí pěstování kombuchy budete potřebovat:
1 čajovou násadu kombuchy (opět seženete ve zdravých výživách
Zdroj: http://kombucha.wbs.cz/
černý čaj (my kombinujeme Ceylon Sencha se sáčkovým černým Pigi čajem)
cukr (nejvhodnější je použít klasický bílý a nemusíte se bát, že byste do sebe dobrovolně ládovali tento bílý jed, houba ho skoro v celé míře spořádá, v nápoji jej zůstane opravdu malé množství)
citronovou šťávu

Poprvé je to trošku složitější a může trvat i 2 - 3 týdny, než Vám kombucha dostatečně naroste a bude chutnat tak jak má. Postupujte podle návodu přiloženém u násady, kterou jste koupili. Pokud jste kombuchu dostali od známých, poproste je ať Vám ji věnují i s trochou vyrobené kombuchy.

Na jednu dávku svařte 3 litry vody. Ze svařené vody udělejte černý čaj (použijte na 1 litr vody 1 lžíci sypaného čaje) a zakápněte troškou citronu, aby čaj nezčernal.
Jakmile čaj trošku vychladne, tak jej oslaďte. Na 1 litr čaje dejte 110 - 125 g cukru.
Čaj přelijte do sklenice od okurek (prostě si sežeňte pětilitrovku) a čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Poté do směsi přilijte asi tak 10% z původního nápoje (u první várky použijte živný nápoj ve kterém je kupovaná houba uložená) a na vršek lehce položte kombuchu - bílou a hladkou stranou nahoru.
Na teplém místě nechte kombuchu kvasit 7 - 10 dnů.

Poté je důležité houbu vyjmout, nápoj scedit a nechat si zas zhruba 3 dcl původního nápoje na novou dávku kombuchy.

Důležité je vždy s houbou pracovat s čistými rukami a dbát na to, aby se houba nepřetočila. Proto si ji vždy poté co je kombucha hotová opatrně a čistými rukami vytáhnu, položím na čistý talířek a teprve poté kombuchu slívám a chystám další nápoj :-).


Dobrou chuť!


Zdroje:
http://www.kombucha-praha.cz/
http://kombucha.wbs.cz/
http://www.kombucha-bio.cz/
a mnohaleté osobní zkušenosti

1 komentář:

  1. Leni, domácí kombuchu si děláváme doma už asi 4. nebo možná 5. rokem, pořád se nepřepila, máme jí rádi hlavně v létě a horku, kdy fakt osvěží =)
    Já už jsem dělala z čajů zelených, ovocných i bylinkových, s normálním cukrem, třtinovým i medem :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den