Artyčoky s rajčatovou salsou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Pokud milujete artyčoky, mám pro Vás ideální recept! Jedná se o takovou chuťovku k vínu pro partu přátel, ale dobře poslouží i jako plnohodnotná večeře pro dva. :-) Jen tak s kouskem kvalitního pečiva. Není to časově náročné jídlo, ale je potřeba dopředu myslet na to, že výsledný pokrm se nechává uležet alespoň 3 hodiny, aby se prolnuly chutě. Tak už směle do toho... :-)

Suroviny:

16 artyčokových srdíček (použila jsem konzervované cca 400g, firma Horica, Makro, bal. okolo 800g)
2 cibule
2 stroužky česneku
4 rajčata
olej
3 lžíce sherry octa (dá se použít i kvalitní vinný ocet)
50ml suchého sherry
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce směsi nasekaných bylinek (bazalka, majoránka, oregáno, tymián, petržel,...)
sůl
pepř

Artyčoky nakrájejte na poloviny a nechte okapat. Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přimíchejte rajčata a duste asi 8 minut. Mezitím si v misce smíchejte sherry ocet s sherry a olivovým olejem. Přimíchejte k podušeným rajčatům. Nakonec do směsi přimíchejte i bylinky, kterými opravdu nešetřete!
Jakmile budete mít směs hotovou, naskládejte artyčoky do zapékací misky a zalijte je rajčatovou směsí. Nechcte v lednici alespoň 3 hodiny odležet (ideálně přes noc).

Nyní máte 2 možnosti. Buď směs ihned servírovat s kvalitním pečivem (bezlepkáři volí oblíbené bezlepkové) nebo směs zapéci. Mně osobně více chutnala teplá, zapečená verze, ale výborné jsou obě.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Artyčoky jsem ještě nikdy nejedla, dají se k něčemu přirovnat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. absolutně netuším k čemu z běžné zeleniny ho přirovnat.. fakt nevím :-) mně šíleně chutná, ale třeba manžel ho zas moc nemusí, jako sní ho, ale nevyhledává ho ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky