Vánočka bez mléka, vajec
Vánočka, tradiční pečivo na vánoční snídani
Zítra je ten dlouho očekávaný Štědrý den. Užijte si jej všichni dosytosti a stravte jej v kruhu svých nejbližších. A pokud si chcete udělat snídani opravdu štědrou, zkuste si upéct vánočku. Zajisté se Vám podle tohoto receptu povede a suroviny máte určitě doma.Nadýchaná veganská vánočka inspirovaná Romanem Vaňkem
Tato vánočka je po upečení krásně měkká, nadýchaná a není tolik sladká. Pro mě
osobně se jedná o nejlepší vánočku, jako jsem kdy jedla.
100 g polohrubé mouky
42 g droždí (1 kostka)
130 ml vlažného rostlinného mléka
60 g třtinového cukru
8 g vanilkového cukru
70 g rostlinného tuku typu Alsan
4 g soli
citronová kůra
1 lžíce Hrašky rozmíchaná ve 2 lžících vody
35 g rozinek
35 g mandlí
rostlinné mléko na potření
Suroviny
230 g hladké mouky100 g polohrubé mouky
42 g droždí (1 kostka)
130 ml vlažného rostlinného mléka
60 g třtinového cukru
8 g vanilkového cukru
70 g rostlinného tuku typu Alsan
4 g soli
citronová kůra
1 lžíce Hrašky rozmíchaná ve 2 lžících vody
35 g rozinek
35 g mandlí
rostlinné mléko na potření
Postup
Do mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed udělejte důlek, do kterého
nadrobte droždí. Droždí zalijte 2/3 mléka. Droždí s mlékem a troškou mouky
promíchejte až vám vznikne hustší těsto, asi jako na lívance. Omládek zasypte
troškou hladké mouky a nechte 30 minut kynout.
Po 30 minutách přidejte cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru, vajíčko a zpracujte těsto. V robotu to bude trvat zhruba 10 minut. Těsto přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut odpočinout.
Poté těsto rozdělte na 6 dílů, můžete přidat rozinky či mandle a vytvořte 6 zhruba 30 centimetrů dlouhých pramenů. Upleťte vánočku. Jak na to? Koukněte na toto video: Jak uplést vánočku z šesti pramenů?
Když jsem to zvládla já.... :-)
Poté potřete vejcem, posypte plátky mandlí a pečte při 160 °C zhruba 40 - 50 minut.
A pak to jen vydržte do zítřejšího rána, vytáhněte máslo, marmeládu a uvařte meltu či kakao a směle do hodování.
Vánočka je potřená rostlinným mlékem se špetkou kurkumy kvůli barvě.
Šťastné a Veselé Vánoce!!!!!
Vaše Lenča
Krásná :) Radost se na ní i jen koukat natož ji zítra ochutnat :)
OdpovědětVymazat