Veganský mazanec
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Velikonoční mazanec na českém stole nesmí chybět
Klasickou velikonoční pochoutkou, která nechybí ve většině domácností je mazanec. Receptů na veganský mazanec je spousta, ale žádný z nich mě neoslovil natolik, abych se do něj pustila.
Žádný ve mně nezanechal pocit, že půjde o nadýchaný a chuťově dokonalý recept a proto jsem se rozhodla, že použiji recept na vánočku, který mám již roky ozkoušený. Jde o zveganizovaný recept na vánočku od Romana Vaňka.
Veganská verze je naprosto dokonalá a už nemám potřebu péct jinou vánočku či mazanec než tento. Nešetřete na kvalitě surovin!
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 kostka čerstvého droždí
130 ml vlažného rostlinného mléka (já použila mandlové)
70 g vanilkového cukru (používám domácí ze třtinového cukru a mleté vanilky)
70 g rostlinného oleje
4 g soli
citronová kůra z 1 citronu
gel z 1 lžíce rozmixovaného lněného semínka a 2 lžic vody / 1 lžíce vanilkové hrašky a 3 lžíce vody
35 g rozinek (namočených v rumu :-) )
35 g mandlí
Postup
Do mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nadrobte droždí. Droždí zalijte 2/3 mléka.
Droždí s mlékem a troškou mouky promíchejte až vám vznikne hustší těsto, asi jako na lívance. Omládek zasypte troškou hladké mouky a nechte 30 minut kynout.
Po 30 minutách přidejte cukr, zbytek mléka, olej, sůl, citronovou kůru, gel ze lněného semínka a zpracujte těsto. V robotu to bude trvat zhruba 10 minut. Nakonec zapracujte rozinky a část mandlí. Těsto přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut odpočinout.
Poté z těsta vytvarujte mazanec, případně přidejte trošku mouky, aby se Vám s těstem dobře pracovalo. Hotový mazanec přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zhruba hodinu kynout. Poté mazanec nařízněte do kříže, potřete vodou smíchanou s kapkou oleje a posypte plátky mandlí.
Pečte při 160 °C zhruba 40 - 50 minut.
Doporučuji upéct rovnou dva mazance, protože jeden je zaručeně málo :-).
Veselé Velikonoce!
Posnídejte (nejen) na Velikonoční pondělí. Doporučuji potřít máslem z kešu a dobrou domácí jahodovou marmeládou a k tomu si připravit obilnou kávu s mandlovým mlékem. Mňaaaam :-)
Pozn. Já jsem použila celozrnnou mouku a tudíž jsem musela přidat i více mandlového mléka, protože celozrnné těsto pohltí více tekutiny. Na toto množství jsem dala 200 ml mléka. Mazanec z celozrnné mouky je nadýchaný a výtečný :-). Doporučuji :-)
Mazanec mě nadchnul. Chuťově je výtečný. S těstem se dobře pracuje. Aby měl mazanec křupavou kůrčičku, tak jsem jej asi tak 15 minut před dopečením postříkala olejem v rozprašovači. Jinak myslím si, že tato verze bude výtečná i na vánočku :-).
12 hodin po zveřejnění receptu a už tu mám první fotku od Lucky M., která mazanec vyzkoušela. A dbala na mé rady a upekla hned dva mazance! Nádherné, že?
Pečte při 160 °C zhruba 40 - 50 minut.
Doporučuji upéct rovnou dva mazance, protože jeden je zaručeně málo :-).
Veselé Velikonoce!
Posnídejte (nejen) na Velikonoční pondělí. Doporučuji potřít máslem z kešu a dobrou domácí jahodovou marmeládou a k tomu si připravit obilnou kávu s mandlovým mlékem. Mňaaaam :-)
Pozn. Já jsem použila celozrnnou mouku a tudíž jsem musela přidat i více mandlového mléka, protože celozrnné těsto pohltí více tekutiny. Na toto množství jsem dala 200 ml mléka. Mazanec z celozrnné mouky je nadýchaný a výtečný :-). Doporučuji :-)
Mazanec mě nadchnul. Chuťově je výtečný. S těstem se dobře pracuje. Aby měl mazanec křupavou kůrčičku, tak jsem jej asi tak 15 minut před dopečením postříkala olejem v rozprašovači. Jinak myslím si, že tato verze bude výtečná i na vánočku :-).
12 hodin po zveřejnění receptu a už tu mám první fotku od Lucky M., která mazanec vyzkoušela. A dbala na mé rady a upekla hned dva mazance! Nádherné, že?
Mňam, zdravý mazanec, hned bych si dala :-) Připomíná teda trošku bochníček chleba, ale určitě je výborný :-)
OdpovědětVymazatjá ho totiž docela hluboko nařízla, což byla chyba a dost ještě v troubě nakynul, jinak by byl hezčí :-)
Vymazatale chuťově opravdu výtečný/!!!
Leni, jakou celozrnnou mouku jsi na mazanec použila a v jakém množství? Ráda bych taky upekla tu celozrnnou verzi. Díky. Lenka
OdpovědětVymazatpoužila jsem pšeničnou celozrnnou od Bioharmonie a nahradila jsem s ní hladkou mouku 230g, polohrubou jsem použila klasickou - mám vyzkoušené, že když peču kynuté těsto, tak je nedělám čistě z celozrnné mouky, lépe kyne když je to tak 2:1 (2 díly celozrnné, 1 díl obyč)... aby tam byla aspoň ta 1/3 obyčejné mouky... zbytek jsem jela podle receptu akorát jsem dala více mléka a vyšlo mi to na necelých 200 ml, pokud se dobře pamatuju :-)
VymazatSkvělý recept :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Leni, zkusila jsem jednu dávku, přeci nepokazím hned dvě :) Druhý jsem dělala hned druhý den. Lepší jsem nejedla. Dělala jsem špaldový a použila domácí mandlové mléko. Díky, Váš blog je pro mě velkou inspirací. Děkuji :*
OdpovědětVymazat