19/52: Chleba bez hnětení

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Jak jsem včera naznačila, tak se pokusím co nejrychleji dohnat svoje resty týkající se roční výzvy. Další recept na sebe nenechal dlouho čekat a je tu :-). Tentokrát mě zaujal recept na chléb v kuchařce "Veganské vaření" a rozhodla jsem se jej vyzkoušet. Příprava chleba je opravdu jednoduchá a rychlá. Akorát je potřeba počítat s kynutím přes noc (zhruba 17 hodin) a poté chléb kyne ještě další hodinu před samotným pečením. Tak už směle do toho :-).

Suroviny:
80 g dýňových semínek

500 g špaldové mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
50 g drcených lněných semínek
50 g vloček
1 1/2 lžičky soli
1 lžíce javorového nebo agávového sirupu
4 lžíce sójového jogurtu
400 - 500 ml vody (podle savosti mouky)

tuk a strouhanka na vysypání formy
mouka na vypracování těsta

Nejprve si zhruba 50g semínek opražte na sucho na pánvi. Opražená semínka smíchejte s moukou, droždím, lněnými semínky, vločkami a solí. Přidejte sirup, 2 lžíce jogurtu a vodu. Vařečkou vypracujte těsto a nechte přikryté utěrkou kynout zhruba 17 hodin.
Poté si formu na chléb vymažte tukem a vysypte strouhankou. Těsto poprašte trochou mouky a vyklopte na vál. Těsto opatrně trošku propracujte a poté je již přesuňte do formy. Nechte ještě asi hodinu kynout.
Rozehřejte troubu na 200°C a na dno trouby dejte misku s vodou. Chléb potřete zbylým jogurtem (2 lžíce) a posypte zbytkem dýňových semínek (30 g).
Pečte na střední příčce trouby zhruba 50 minut. Hotový chléb bude mít krásně zlatavou kůrku.
Po upečení chléb vyndejte z trouby a nechte 10 minut ve formě odpočívat, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Dobrou chuť!

Moje hodnocení:
Chlebíček je méně slaný, příště bych přidala trošku soli (a to solím opravdu malinko). Jinak je nádherně vláčný, není dusivý a plný semínek. Úžasná chuť a díky jogurtu, kterým se chléb před pečením potírá dostanete krásnou kůrčičku a chléb se Vám nepřipálí :-).
Doporučuji!

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky