Veganské grilování

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Pomalu, ale jistě nám začíná sezona grilování a s ní i věčná otázka co si jako vegan můžu ugrilovat... Přeci jen loni jsem ještě příliš veganské produkty neřešila a nyní jsem zjistila, že moje oblíbené opékačky a klobásy jsou s vaječným bílkem a proto jsem se musela poohlídnout po jiných variantách.

Božská marináda (bezlepkové)

Postupně Vám budu celé léto přinášet tipy na gril. Začněme něčím naprosto jednoduchým, sójovými plátky, které jsou levné a předpokládám, že je doma má skoro každý (vegan či vegetarián)... Já sóje moc neholduji, ale sáček sójových plátků, nudliček, kostek či granulátu mám doma vždy, protože je to takové vděčné a levné jídlo... Když máte prázdnou lednici a do výplaty daleko, tak se dá z těchto pochutin připravin celkem vydatné a dobré pokrmy. Jen se musí umět sója dobře ochutit!
Tak se nebojte vyzkoušet tuto marinádu :-). Namarinované plátky pak stačí jen ogrilovat či napíchat na klacek a opéct nad ohněm :-). Myslím, že chuťově překvapíte i masožravce... Marináda je opravdu dobrá a výrazná.

Suroviny (3 - 4 porce):
2 balení sojových plátků
2 dcl rostlinného oleje
1 lžíce sojové omáčky (bezlepkáři použijí Tamari)
1 lžíce plnotučné hořčice
4 stroužky česneku
1 lžička uzené papriky
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička kari koření
1 lžička tandori masala
1/4 lžičky chilli

Postup:
Nejprve si v 2 litrech zeleninového vývaru uvařte sojové plátky. Trvá to zhruba 20 - 30 minut. Poté směs přeceďte a z plátků vymačkejte přebytečnou vodu. (Vývar nevylévejte, můžete z něj udělat např. polévku.) Poté nechte plátky vychladnout.
Mezitím si připravte marinádu. Doporučuji marinádu míchat hned v nějaké plastové, uzavíratelné misce do které pak jen vmícháte sójové plátky a dáte do ledničky marinovat. Smíchejte olej, sojovou omáčku, hořčici, vymačkaný česnek, papriku, sůl, kmín, kari, tandori a chilli. Do takto přichystané směsi naložte sojové plátky a nechte ideálně přes noc marinovat.

Poté stačí plátky napíchat na klacek a nad ohněm opékat. Výtečné jsou klasicky s hořčicí, kečupem a opečeným pečivem. Mňam. Dobrou chuť! Dobře poslouží i varianta připravená na grilu :-).

Pikantní špízy z párků (bezlepkové)
Dalším typem jsou špízy z párků/klobásek. Recept je z kuchařky "Veganské vaření" a je naprosto úžasný. Překvapila mě kombinace chutí :-).

Suroviny (2 porce):
200 g konzervovaného ananasu
1 paprika
200 g veganských párků (dejte pozor, aby byly bezlepkové)
2 stroužky česneku
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce rostlinného oleje
1 sušená chilli paprička
bylinková sůl

Postup:
Nejprve si připravte marinádu. Olej smíchejte se sirupem, rozdrcenou chilli papričkou, bylinkovou solí a rozdrceným česnekem. Papriku, ananas a párky nakrájejte na stejnou velikost.
Připravte si kovové jehly na špízy a na střídačku napíchejte papriku, ananas a párky. Množství je zhruba na 4 špízy. Poté špízy potřete marinádou a nechte alespoň půl hodiny marinovat.
Následně ogrilujte a pochutnejte si!


Marinovaný domácí seitan (obsahuje lepek!)
Posledním typem je taková klasika a to marinovaný seitan. Nebojte se vyzkoušet připravit seitan doma. Já připravovala seitan podle tohoto návodu Jak na domácí seitan. Důležité je propírat, hodně mačkat a nevzdávat se... Trvá to tak půl hodiny, ale výsledek je výborný. Následně se hmota uvaří ve vývaru a namarinuje.

Jájsem seitan marinovala v marinádě z oleje, piva, česneku, cibule, hořčičného semínka, soli, paprikových floků, chilli, drceného kmínu, sušeného zázvoru a koriandru. Ideálně nechte marinovat přes noc, nebo alespoň pár hodin.

Jako příloha ke grilování se hodí zelenina. Nemusí se ani nijak složitě nakládat. Chutná dobře například jen nasolená :-). Moje oblíbená kombinace je lilek, cuketa, rajčata, různobarevné papriky, žampiony,... :-)

A co rádi grilujete vy?


Komentáře

  1. To jsou super tipy :-) vzhledem k tomu, že máme zítra grilovat, tak jsem taky přemýšlela, co bych si tam hodila... A zatím to vidím na nějakou zeleninu, třeba cuketu, protože na tyhle recepty zrovna nemám suroviny :/ ale ty špízy se mi dost líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a zkoušeli jste nakonec něco? Jak vám to chutnalo? :-) Krásný den

      Vymazat
  2. Super tipy, i pro nás masožravce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé, ani nevíš, jak mě takový komentář potěší :-)

      Vymazat
  3. Ale seitan přeci není bezlepkový :)
    Jinak, ale, skvělé recepty! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to máte pravdu, ale další dva recepty bezlepkové jsou. Každopádně jsem to dopsala ke každému receptu zvlášť, aby zbytečně nedocházelo k omylům :-)

      Vymazat
  4. Leni zkoušela jsem ty pikantní špízy z párků a byla to vážně pecka O:-) Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Alfa bio parky nejsou bezlepkove !!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za upozornění.. chybička se vloudila ;-) Krásný večer. L.

      Vymazat
  6. Já grilování miluju, nedávno jsem se stal veganem, takže hledám recepty hodící se k mé stravě, zatím vyhrává tento grilovaný lilek: http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/grilovana-zelenina/grilovany-lilek/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky