pondělí 1. srpna 2016

Arašídovo - čokoládová granola z ovesných vloček

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru

Dříve (před 7 lety a více) jsem milovala zapékané mussli a granolu. Byl to pro mě vrchol zdravé snídaně (no v záplavě uzenin, sladkých mléčných dezertů, lepku apod. to možná fakt vrchol zdravého jídla u mě byl.... to je vlastně ještě děsivější :-D). Milovala jsem takové ty od Emco (jahodové, oříškové, čokoládové), které má většinu druhu veganských a bez palmového oleje :-).  No jenže, když si přečtete složení, tak je tam hodně tuků a cukrů a tak jsem je s přestupem na zdravou stravu vyřadila a používala jsem jen sypané mussli nejraději mám od Mixitu nebo domácí směsi  a hlavně jsem se naučila jíst obilné kaše. No, ale před asi rokem jsem si udělala granolu bez cukru a ze zdravých surovin, která je skvělou alternativou k těm nezdravým, cukrem nadupaným z obchodu. Mám 3 nejoblíbenější varianty a o ty jsem se s vámi rozhodla podělit. Dnes začnu klasikou z ovesných vloček, příště se můžete těšit i na RAW pohankovou variantu a na jáhlovou, bezlepkovou granolu.
Tak hurá na to. Pokud milujete čokoládu a arašídy, tak tohle musíte ochutnat :-).

Arašídovo - čokoládová granola z ovesných vloček
2 hrnky jemných ovesných vloček
1/2 hrnku semínek (dala jsem kombinaci lněných, sezamových a slunečnicových)
1/4 hrnku ořechů (dala jsem mleté vlašské)
1/4 hrnku sušeného ovoce (dala jsem brusinky)
1 lžíce rostlinného oleje (dala jsem řepkový)
2 lžíce arašídového másla (ideálně křupavého)
1 hrnek datlového pyré (1 hrnek datlí zalitý vodou a rozmixovaný)
špetka soli
1/4 lžičky skořice
2 lžíce kakaa
50 g hořké čokolády

Ovesné vločky, semínka, ořechy, sůl, skořici, brusinky a kakao promíchejte v míse. Arašídové máslo rozmixujte spolu s datlovým pyré a olejem na kaši a přilijte k suchým ingrediencím. Rukama propracujte a přesuňte na pečícím papírem vyložený plech.
Dejte péct do předehřáté trouby. Pečte nejprve 10 minut při 170°C, aby se udělala krustička. Následně směs promíchejte a teplotu snižte na 100°C. Pečte zhruba 20 minut a několikrát směs promíchejte. Výsledkem by měla být křupavá granola. Ještě teplou směs posypte nasekanou čokoládou a nechte vychladnout.
Studenou směs rozlamte a přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Skladujte v SUCHU a chladnu, ne v lednici, jinak vám granola zvlhne.
Nevím, jaká je trvanlivost, u mě doma vždy do 14 dní zmizí. :-)

A příště se můžete těšit na RAW pohankovou verzi.... :-) Pustím se do ní hned, jak sním zásobu této dobroty.

4 komentáře:

  1. Notak to vypadá fantasticky! :)
    www.janniebel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat, jestli ta granola nechutná příliš po tom arašídovém másle?? Nemám ho totiž moc v oblibě, ale tento Váš recept bych chtěla vyzkoušet. Děkuji za odpověď a přeji moc hezký den :) Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Já třeba v jogurtu (sojovém nebo domácím ovesném), s rostlinným mlékem - oboje vždy ještě s čerstvým nebo mraženým ovocem, v ovocném salátu, s chia pudingem a určitě by byla skvělá i s jáhlovým dezertem, který jsem tu na blogu nedávno zahlídla :) Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den