neděle 19. února 2017

Veganem levně, chutně, výživně 3 - 5 plnohodnotných jídel

Jeden z nejčastějších argumentů, které slýchám je ten, že je veganství drahé. Proto v dalším díle Veganem levně, chutně, výživně vám představím 5 jednoduchých, plnohodnotných, chutných a hlavně levných rostlinných jídel. Tak pojďme na to. 

Tipy:
Ke každému jídlu doporučuji přidat lžíci klíčků a lžíci pickles/kysaného zelí. Doplníte tak jídlo o vitamíny, enzymy a minerály a zvlášť v zimě, je tato možnost lepší, než zelenina dovezená přes půlku světa ;-).

Zapečené brambory 
Suroviny: 
1 kg brambor (oloupat, omýt a nakrájet na tenké plátky)
500 g kysaného zelí
100 g kukuřice
3 žamipony
1 tofu natural (nastrouhané)
bešamel z hrašky (100 g hrašky, 600 ml vody/rostlinného mléka, sůl, muškátový oříšek, 1 lžička mahá koření, 5 lžic oleje)

Postup:
Nejprve si připravte bešamel - na oleji orestujte mahá koření, následně přisypte hrašku a ještě krátce restujte. Zalijte vodou/mlékem, přidejte sůl, muškátový oříšek a vařte za občasného míchání na mírném ohni 20 minut. 

Mezitím si dejte předehřát troubu na 180°C.
Brambory očistěte a nakrájejte na plátky. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky (20x30 cm) začněte vrstvit plátky brambor, které zasypte zelím, kukuřicí a žampiony. Poté následuje opět vrstva brambor, zelí, kukuřice a žampionů. Poslední vrstvou budou brambory. Na brambory nasypte nastrouhané tofu a zalijte bešamelem. Pečte zhruba 80 minut, dokud nebudou brambory měkké. 
Po upečení nechte alespoň 30 minut odpočívat a až poté krájejte. 
Servírujte s mungo klíčky a například sterilovanou zeleninou.
Dobrou chuť!



Červená čočka po indicku
Suroviny (2,5 porce):
1 lžíce oleje
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky černých hořčičných semínek
1 lžička kurkumy
1 cibule
sůl
125 g červené čočky
2 brambory
1 mrkev
2 žampiony
voda na podlití (asi 150 ml)

rýže k servírování

Na oleji orestuji cibuli nakrájenou na kostičky, přidám koření a restuji dokud se koření krásně nerozvoní. Poté přidám čočku, na kostičky nakrájené brambory, mrkev a žampiony. Podliji trochou vody a pod pokličkou dusím doměkka.
Servíruji s rýží, kysaným zelím a klíčky fazolek mungo. 

Svíčková se seitanem a jáhlovými knedlíky
Svíčková:
800 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer v poměru 2:1:1)
1 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky tymiánu
800 ml zeleninového vývaru
1 dcl sojové smetany

Na oleji orestuji cibulku, poté přihodím pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu a krátce osmahnu. Poté přidám koření, zaliju vývyrem a vařím do změknutí zeleniny. Poté vytáhnu koření, zeleninu rozmixuji, zjemním smetanou a dochutím solí. V této fázi přidávám nakrájené plátky seitanu a prohřeji v omáčce. Krátce povařím a servíruji.

Seitan:
1 bal. pšeničné bílkoviny (od Provity, sáček 400 g, stojí okolo 30 Kč, uděláte z něj 1 kg seitanu)
400 - 500 ml vody
zeleninový vývar

Výroba je snadná. Sáček seitanu se smíchá s 400 ml vody a uhněte. Výsledný bochánek uvařím v zeleninovém vývaru. Když mám čas, tak je lepší uvařený seitan namarinovat před povařením v omáčce.

Jáhlové knedlíky:
hrnek jáhel uvařených ve 3 hrncích vody
sůl
žitná celozrnná mouka na zahuštění

Uvařené jáhly rozmixuji ponorným mixérem a do teplých vmíchám mouku. Poté vypracuji knedlíky, které vařím v osolené vodě dokud nevyplavou (doba záleží na velikosti knedlíků).
Tip: Můžete si z jáhlového těsta udělat i škubánky :-). Jsou super třeba ke špenátu nebo s mákem ;-).

Fazole na žampionech s kapustou a pohankou
Fazole:
1 cibule
1 lžíce rostlinného oleje
3 žampiony
200 g fazolí adzuki (uvařených den dopředu)
sůl
kmín
tymián
1/2 plechovky rajčat

Na oleji orestuji nakrájenou cibulku, přihodím nasekané žampiony, koření. Krátce opékám, jakmile budou žampiony dozlatova, přidám fazole, rajčata a krátce prohřeji a dochutím.

Pohanka:
uvařit pohanku (vařím větší množství a použiji na snídani, na svačinu a k obedu ;-))

Kapusta na zádíčka:
růžičková kapusta
sůl
pepř
rostlinný olej

Recept ZDE

Servíruji fazole, pohanku, kapustu a k tomu 2 lžíce domácího kysaného zelí.
Hrách a kroupy
Suroviny:
2 hrnky uvařených krup
1 hrnek uvařeného hrachu
2 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžička majoránky
1 lžíce lahůdkového droždí

kysané zelí k servírování

Postup:
Na oleji orestujte na drobno pokrájenou cibulku, následně přidejte i česnek. Jakmile zezlátne, přihoďte do pánve i kroupy, hrach a koření. Krátce restujte a můžete servírovat.

Dobrou chuť.

Tip:
Pokud nemáte rádi plýtvání jídlem, můžete využít akcí mnoha obchodů, které se zbavují zboží s blížícím se koncem expirace nebo s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Třeba akce "Zachraň jídlo" na Vegan felicity. Podobné akce mají i supermarkety. Třeba hodně "vtipné" mi přijde, když prodávají s 80% slevou balená jablka, která jsou bez sebemenšího poškození a musí je prodávat se slevou a následně neprodané kusy vyhodit jen proto, že balené ovoce/zelenina musí mít datum spotřeby a tak se vyhazují tisíce a tisíce kusů, kterým nic není. Ach ta legislativa... Přitom by stačilo používat mozek.... :-(

2 komentáře:

  1. vypadá to moc krásně, děkuji za inspiraci :-) Jen jsem se chtěla zeptat, kolik je z toho porcí?
    Recepty na kroupy s hrachem už jsem viděla několikrát, ale nějak na to nemám odvahu, protože se bojím, že to bude strašně nadýmat... :-( dá se tomu nějak zabránit?
    A ještě jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi fazolí adzuki a normální?
    Děkuji
    Terez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory zapečené - plech 20 x 40 cm, cca 4 porce. Jinak vše ostatní tak 2 - 3 porce, záleží na jedlících ;-).
      Adzuki jsou jemnější fazole, ale můžete použít jakékoli jiné. Ale adzuki vyzkoušejte, výborně se hodí třeba na sladké pečení ;-) Krásný den

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den