čtvrtek 17. srpna 2017

Slané cuketové tyčinky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Cuketová sezona je v plném proudu. Miluju cukety. Patří spolu s rajčaty k mé asi nejoblíbenější zelenině. Celé léto točíme pořád dokola Cuketovou rychlovkucuketovou buchtu a cukeťák. To jsou moji favorité. Občas zařadím i perník a letos jsem vyzkoušela a zařadila do oblíbených jídel i tyto slané cuketové tyčinky, které jsou výtečné k vínu. Mňam.

Suroviny:

150 g cukety
200 g špaldové hladké mouky
100 g rostlinného tuku (Alsan Bio)
6 stroužků česneku
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky soli

Na posypání:
lněné semínko, hrubozrnná sůl, kmín, sezam

Postup:
Cuketu nastrouhejte najemno, posolte a nechte chvíli odpočívat. Jakmile pustí vodu, vodu slijte a pokračujte v práci.
Do mísy dejte mouku, nakrájený tuk, kypřící prášek, sůl a vymačkanou cuketu. Vypracujte nelepivé těsto, které dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

Z odpočinutého těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1/2 cm. Rádýlkem nakrájejte na tyčinky a dejte na pečícím papírem vyložený plech.
Potřete rostlinným mlékem a posypte semínky, kmínem, sezamem či solí.

Pečte v rozpálené troubě při 220°C zhruba 10 minut.

1 komentář:

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den