Nekupuj, adoptuj

Jsme národ pejskařů a milovníků koček. Jakmile jde o tato čtyřnohá stvoření, jsme schopní ledasčeho a díky internetu se více opuštěných, týraných a zanedbaných pejsků a kočiček dostává k novým pánečkům. V tomto jsou moderní vymoženosti skvělé. Snadno se najde i zatoulaná kočka či zaběhnutý pejsek.
I přes toto všechno se najdou tací, kteří tato úžasná stvoření týrají, rozmnožují pro zisk (množírny jsou zlo), kříží a tím rasy degenerují a mnozí se k nim chovají jako k věci. Zvíře není věc a je jedno zda se jedná o psa, krávu či lišku. Ale tento článek je o pejskách a kočkách. O těch ostatních příště.... Jen mě občas nadzvedává ze židle, když pod příspěvek o zanedbaném pejskovi reagují stovky lidí a pod příspěvek o tom, v jakých podmínkách žijí krávy ve velkochovech málokoho zaujme, protože "krávy jsou tu přeci od toho".

No, když se tedy i k těmto milovaným chovají lidi zle, není se čemu divit, že ta, která považují za "věc určenou k jídlu, kůži, vlně apod" se chovají ještě hůř. Ale je na čase to změnit. Na všech frontách.
Začala bych tím, že bych přestala rozdělovat zvířata na mazlíčky a hospodářská a řádně zvýšila tresty za ubližování a týrání.
Co se týká psů a koček, zavedla bych povinnost registrace všech zvířat, očipování a povinnost absolvovat psychotesty před pořízením zvířete. Rovněž by se mohla zaměřit KVS na množírny a tyto lidi tvrdě pokutovat a okamžitě jim odebrat možnost obchodování se zvířaty. Myslím, že by pomohla i možnost zakázat připustit fenku/kočku více než třeba dvakrát za celý život. I tak si myslím, že je to zbytečné, když jsou přeplněné útulky, tak neustále množit další zvířata (i s PP).
Inspiraci bychom si mohli vzít třeba z Norska či Švýcarska.

Věděli jste, že každoročně je v USA utraceno okolo 4 milionů psů a koček v útulcích, protože není místo pro další opuštěná zvířata? Uvědomujeme si vůbec, čeho se dopouštíme? Hrajeme si na bohy, což je cesta do pekel....

Proč vůbec vznikl tento článek? Chtěla jsem poprosit všechny, kteří si čtou tato slova, aby pokud je to v jejich silách, pomohli alespoň jednomu zvířeti z útulku. Nejlepší variantou je samozřejmě pejskovi/kočičce (ale klidně i prasátku, fretce, králíčkovi, ovci, .... dnes jsou i útulky, kde se vyskytují i tito miláčkové) poskytnout nový domov. Ne každý však může a proto jsou zde varianty:

  • přispět finančně nějakému útulku nebo svazu, který pomáhá s umisťováním a záchrnaou zvířat. 
  • přispět materiálně (ideálně se domluvit přímo s útulkem, co by se jim hodilo - od potravy přes deky, ale rovněž třeba i dřevo na zimu, materiál na opravy aj.)
  • pomoci osobně 
    • s prací
    • s péčí o zvířátka (venčení apod.)
  • nebo si zvířátko osvojit
  • některé útulky nabízí i virtuální adopci, kdy přispíváte na léky, jídlo konkrétního zvířete
Nezapomínejte prosím na stará a hendikepovaná zvířata. Štěňata a koťata se většinou v útulcích moc neohřejí a nejsnadněji hledají nové páníčky, ale staří a hendikepovaní často stráví v útulcích zbytek života. 

My jsme se před týdnem na stránkách Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat zamilovali do 12 - letého Buddyho. Bíglího dědečka, který je hluchý a na jedno očičko špatně vidí. Rovněž má nemocné srdíčko. I přesto, že jsme teď pejska neplánovali, tak něco nám říkalo, že tohoto prostě musíme mít doma. No a tak jsme si pro něj v sobotu jeli. Nepíšu to, abych se plácala po rameni, to vůbec ne, jen doufám, že tento článek inspiruje někoho dalšího a další pes či kočka najdou nový domov. A vždy jsou důvody, proč to aktuálně nejde pomoci, ale žádné důvody nejsou tak velké, aby nešly překonat. 
Buddyslav II. je ten ušatý bikolor :-) V pozadí pózuje Spajkyslav I. 

Přidávám odkazy na zajímavé spolky na ochranu zvířat, v ČR jich existují stovky, vybírám jen některé.
Nekupuj, adoptuj!

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat  - díky ním a úžasné Evě C. z dočasné péče, máme Buddyho ;-)

Dejte nám šanci  - moje srdcovka, hospic pro staré, handikepované, týrané pejsky <3

Útulek Tibet - nejen pro pejsky a kočičky. Každou chvíli pořádají dobrovolníci charitativní bazárky po Brně a vy se tak můžete zbavit nepodřebných věcí, které mohou posloužit dvojím způsobem. Jednak někomu uděláte radost skvělým kouskem za pár korun a za druhé přispějete na chod útulku.

Zvíře v tísni - azyl pro zvířátka, který vede majitelka veganka :-)

Útulek Jimlín

Psí domov Lukavice

Beagle v nouzi

Děkuji za jakoukoliv pomoc (nejen) chlupatým kamarádům.

A co vy, máte doma útulkáče?

Příště zas připravím článek o azylech pro (nejen) hospodářská zvířata, těšíte se? A baví vás tyto články?

Receptů jsou zde stovky a aktuálně mám období, kdy raději vařím ozkoušené klasiky, než vymýšlím nové pokrmy, tak jsem si říkala, že je na čase začít psát o důležitějších věcech, než je jídlo, co vy na to? Ale nebojte o recepty nepřijdete. :-)

A co se týče otázky veganství a krmení mazlíčků - na tuto otázku nebudu odpovídat, protože na ni neexistuje správná odpověď. Ať už vegan krmí psa/kočku vegansky, je osočován z týrání zvířete, pokud nekrmí psa/kočku vegansky, je osočován z pokrytectví. Proto toto téma nechám pro jiné. ;-) 

Komentáře

Oblíbené příspěvky