Zerowaste aneb život bez obalů I.

Zerowaste neboli život s minimalizací odpadu je teď velmi populární a ožehavé téma. A je tomu dobře. Žijeme v době plastové a spousta lidí si uvědomuje, že nestačí jen třídit odpad. I přesto se najde dost lidí, kteří nedělají ani toto nezbytné minimum.
V dnešním článku se vám pokusím přiblížit typy, které můžete snadno zařadit do svého života i vy a snížit tak spotřebu obalů, plastu a celkového plýtvání na minimum. Všechny následující typy sama praktikuji, i když se přiznám, že nejsem stoprocentní, ale budu se snažit se těm 100 % přiblížit co nejvíce.

1. Třídění odpadu
Základ, který by měl být samozřejmostí. Česko patří k zemím, kde třídí nejvíce lidí a to konkrétně celých 72 %. Když už ten odpad produkujeme, tak se jej snažíme co nejlépe vytřídit, aby se mohl znovu v co největší míře využít. Plasty, papíry, sklo, hliník. To jsou čtyři suroviny na něž najdete kontejnery dnes již i v malých vesničkách. Bydlela jsem ještě před dvěma lety v Brně, kde (konkrétně v Černovicích) byly kontejnery opravdu všude. Od domu jsem měla do nějakých 300 metrů 3 možnosti, kam odnést odpad. Nyní bydlím na malé vesnici (cca 1200 obyvatel) a máme zde 4 místa s kontejnery na tříděný odpad, ve vedlejších vesnicích, které jsou často mnohem menší jsou také vždy alespoň jedenkrát (obvykle dvakrát) zastoupena tato sběrná místa.

Kromě těchto čtyř surovin se běžně sbírá i staré zachovalé oblečení. Buď v podobě odběrných kontejnerů, které si vybírá nejčastěji nějaká nadace.
Další položkou je velkoobjemový odpad. V první řadě bych doporučila všechny věci, které jsou zachovalé a vy už je nevyužíváte (ať už jde o sedačku, židle, zrcadla, skříně, ...) zkusit darovat nebo prodat. V dnešní době existuje tisíce bazarů, které se specializují na rychlý prodej čehokoli, že je škoda jich nevyužít. To co vám připadá jako zbytečný, zastaralý krám, jiní ocení. Možnost zbavit se za odvoz skříně po babičce, proč toho nevyužít? Jako poslední možnost bych viděla právě sběrný dvůr nebo kontejnery na velkoobjemový odpad (ty jsou častější na vesnicích, kdy je několikrát v roce do obce přivezen kontejner a lidé mohou vyhodit rozbité a nepotřebné věci). 

Nebezpečný odpad (kam patří autobaterie, pneumatiky, barvy, rozpouštědla, pesticidy apod) a jeho odvoz má na starosti městský či obecní úřad. Proto se informujte u vás v obci, kdy a kam bude možné tyto nebezpečné věci vytřídit. 

Baterie a vysloužilé elektrozařízení. Na menší elektrozařízení a baterie najdete dnes téměř v každém větším obchodu s elektrem a rovněž v skoro každé obci či u sběrného dvora. Pokud se zeptáte na obecním úřadě, zajisté vám poradí. U nás mají sběrné místo na menší elektrozařízení a baterie přímo v budově obecního úřadu. Jinak v dnešní době je již povinnost platit poplatek za likvidaci elektrozařízení přímo při jeho koupi (tzv. PHE poplatek), tato povinnost je u nás v platnosti od roku 2005 a je ošetřena zákonem. Důvodem vzniku byla právě skutečnost, aby se minimalizoval vznik nelegálních skládek a elektozařízení se mohlo znovu zpracovávat.

Bioodpad lze v některých obcích třídid do hnědých, odvětrávaných popelnic nebo do obecních kompostérů. Pokud tato varianta neexistuje lze bioodpad vyhodit ve sběrném dvoře. Jako nejlepší varianta se mi jeví (pokud máte vlastní zahradu), zřídit si vlastní kompostér například v rohu zahrady. Po několika letech můžete na kompostu vysadit dýně a věřte, že se vám úroda vydaří, mi to tak praktikujeme již třetím rokem a všechny návštěvy žasnou, jak se nám daří pěstování dýní a cuket.

Podle údajů na stránce Jak třídit se v loňském roce díky třídění odpadu zachránilo 27 km2 přírody a to podle mě má velký smysl! Nejen pro nás, ale hlavně pro generace, které přijdou po nás.

V žádném případě nepatří odpad do lesa! Žádný! Ani staré skříně, ani pytle s odpadky a ani stavební suť! Za toto bych opravdu sekala ruce! Anebo navezla kontejner bordelu daným viníkům domů do obýváku.

Tolik stručně o základním třídění. A nyní už k tomu dalšímu.

2. Sáčky, tašky
Ve své domácnosti jsem pozorovala, že velkou část odpadu tvoří právě obalový materiál. Opravdu nepatřím k lidem, kteří balí jedno jablko do jednoho sáčku, nikdy jsem nechápala lidi, kteří si balí do sáčků například květák, brokolici, banány, kedlubny a další ovoce a zeleninu, které je samo o sobě velké, ideálně v jednom kuse a nenadělá nepořádek v tašce. Jestli mě něco vytáčí fakt do běla, tak jsou to lidé v oddělení ovoce a zeleniny, kteří si vybírají ovoce pohmatem (ano, ty měkké broskve jsou nejlepší a ověřují i to tak,že deset broskví zmáčknou a vezmou si tu jedenáctou, čímž zapříčiní urychlení začátku hnití těch deseti předešlých, které si v lepším případě někdo koupí a hned sní, ale spíše skončí na skládce).  A tito lidé si často dají broskve do dvou sáčků, pro jisotu, kdyby jeden praskl. A banány rovněž do sáčků, stejně tak ovoce a zeleninu, které je sama o sobě zatavená do folie, proč si to ještě nepojistit jedním nebo dvěma sáčky, že? :-/ Grrr...
No, abychom se dostali k jádru pudla, tak nejlepší způsob, jak minimalizovat tyto sáčky (a také na pečivo) je, že si pořídíte pytlíky látkové, které budete na nákupy nosit opakovaně. Můžete je prát a v průměru ušetříte 5 sáčků během jednoho nákupu. Osobně používám pytlíky na ovoce a zeleninu přes půl roku a zatím pořád drží a věřím, že ještě dlouho sloužit budou.
Na nákupy samotné pak můžete používat místo tašek igelitových, tak tašky látkové.
Pytlíky či tašky si můžete buď sami ušít nebo zakoupit. Sama jsem začala šíť a prodávat ZW produkty z recyklovaného materiálu, tak pokud neovládáte šicí dovednosti, můžete mrknout na moje stránky na FB By Starling a třeba si vyberete. Není problém se domluvit individuálně.

3. Bezobalové nakupování
Tento trend se u nás úspěšně rozmáhá a získává na popularitě. Nevím, jak je tomu v jiných městech, proto nyní budu psát pouze o Brně, ale věřím, že ve větších městech bude situace podobná. Vypíšu vám pouze ty prodejny, kde se dá nakoupit širší sortiment zboží. Kromě těchto prodejen je možné nakoupit téměř všude bez obalu ovoce, zeleninu, pečivo, v mnohých zdravých výživách či stáncích i oříšky, semínka, čaje a spoustu dalšího. Chce to jen koukat kolem sebe.

Já osobně jsem mu propadla a snažím se nakupovat stále více a více věcí bezobalově. Chce to jen přemýšlet dopředu a brát si s sebou dostatek pytlíčků (ty jsou nejlepší) a krabiček. :-)


Co se týče bezobalového nakupování, tak nakupuji v Brně. V jiných městech v ČR se také začínají bezobalové obchody rozmáhat, ale jelikož tato města nemám zmapovaná a prodejny ověřené, seznámím vás pouze s těmi brněnskými. Tak snad alespoň lidi z jižní Moravy potěším ;-).
Vy ostatní přidávejte ověřené typy do komentářů a já to přidám k dalším městům i pro ty ostatní, ano? Děkuji.

Brána ke zdraví - první bezobalovou vlaštovkou v Brně je bezesporu zdravá výživa na ulici Orlí. Bezobalovému nákupu je tedy věnována jen jedna část prodejny, ale zato zde koupíte všechny základní suroviny. Od luštěnin, přes obiloviny, semínka, oříšky.
Co bych ale vyzvidhla je to, že v místě bývalé Brány k dětem (dnes prostory patří Bráně ke zdraví), dnes nabízí možnost nákup bezobalového prodeje drogerie a čistících prostředků. Můžete zde nakoupit do vlastních nádob šampon, mýdla, prací prášek, aviváž, jedlou sodu, univerzální čistič, mýdlové ořechy a spoustu dalšího. Čistící prostředky jsou od brněnské firmy Yellow and blue, takže se můžete podívat, co vše mají v nabídce.
Líbí se mi i detail, že pokud nemáte vlastní nádobu, můžete si zde za 5 Kč koupit vymytou použitou lahvičku nebo zavařovací láhev a tak nevytváříte nový odpad, ale využíváte to, co upotřebil již někdo před vámi, což je skvělá myšlenka.
Možná platba kartou.

Haná - bezobalový obchod
Obchůdek, který mě vlastně přivedl k bezobalovému nakupování je tento maličký, sídlící na ulici Hrnčířská v obchodním domě Sfinx. Vlastní ho sympsatická majitelka, která pochází z dalekého Mauricia (mé srdcovky) a koupíte zde třtinový cukr, rýži, lušteniny, pseudoobiloviny, ořechy a smínka. Nabídka není nijak velká, ale zato narazíte na originální plodiny, které běžně v bezobalu nekoupíte. Mě třeba naprosto učaroval bio černý pepř, jeden z nekvalitnějších, který se dá na planetě sehnat za cenu (nepamatuji se přesně) okolo 480 Kč za kg, moučkový třtinový cukr, dále miluji jejich vlastní směsi na vaření. Nejvíc mi zachutnala směs sladké rýže, kakaových bobů oslazených kokosovým cukrem a dalším. Nebo směs sushi rýže se zelenou rýží je taky skvělá. Lákají mě i směsi na thajskou rýži a podobné. Tyto směsi se neustále obměňují.
Možná platba kartou.

Bezobalový obchod Brno Lesná
Osobní zkušenost s obchůdkem nemám, ale dlouho se chystám jej navštívit. Pro mě bohužel trošku z ruky a popravdě se mi nechce s dítětem cestovat po Brně, když můžu nakoupit v centru, kde mám také výběr.
Z FB stránek je patrný velký výběr opět luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka, pecičky vysokoprocentní čokolády, perníčky, med a další.
Možná platba kartou.

Vom fass Brno - prodejna stáčených olejů, octů, destilátů a spousty dalšího. Najdete jej na Solniční ulici. Moje srdcovka už asi od roku 2012. Chodím sem pro stáčený lněný olej a skvělé, ochucené olivové oleje (například s pomerančem nebo chilli). V létě kupuji na chuť malinový ocet, který je bezkonkurenční a dá se použít nejen do jídla, ale rovněž i do vlasů pro jejich lesk.

Čočkův biojarmark
Nakupovala jsem tam před lety, když jsem pracovala nedaleko na Lidické. Je to takový nenápadný punk obchůdek na Cihlářské ulici. Otevírací dobu nikde nenajdete, ale bývalo pravidlem, že bylo otevřeno po 16 hodině. Nejlepší je sledovat FB stránky, kde najdete aktuální nabídku, která se každý den mění i čas otevření. Kromě rostlinných bezobalových věcí zde prodávají i farmářské produkty.

Orientální obchod na Solniční
Posledním obchůdkem, který není sice zcela bezobalový, ale mají zde v prodeji luxusní vážené medjool datle, fíky, arabské moučníky, cizokrajnou zeleninu a ovoce, kterou jinde neseženete (čerstvá kurkuma, citronela, yam,...), ale také luštěniny, obiloviny, mouky a další. Nabídka se dost mění. Určitě se tam někdy zastavte, paní majitelka je úžasná a milá osoba :-).

V případě zájmu budu ráda, když se mrknete do mého nového FB obchůdku věnovaného prodeji šitých ZW produktů - tašky, pytlíky, odličovací tampony, žíňky, sáčky na ovoce a další. Individuální domluva možná. Více ZDE.






Komentáře

Oblíbené příspěvky