Krtkův dort

 Vhodné pro:

Vegan

Vegetarian

Intolerance laktózy

Bez vajec

Bez mléka

ABKM

Krtkův dort a návrat do dětství

Patříte mezi milovníky Krtkova dortu? Já ho zbožňuji přes 20 let. Kombinace hromady šlehačky, banánů a čokolády je vždy dobrá volba, že? 
Po přechodu na rostlinnou stravu jsem dlouho ladila recept k dokonalosti a myslím si, že nyní už je vyladěný k dokonalosti, vyzkoušíte?


Suroviny

Korpus

280 g polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
60 g kakaa
1 lžíce vanilkové Hrašky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
120 ml oleje
420 ml rostlinného mléka
1 lžička jablečného octa (nebo citronové šťávy)

Krém

2 rostlinné šlehačky (Schlagcreme nebo Alpro Whipping, dá se použít i tuhá část kokosového mléka z plechovky)
1 lžíce lyofylizovaného banánového prášku
2 ztužovače šlehačky
50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
4 banány

Postup

Nejprve si upečte korpus. Všechny ingredience kromě jablečného octa dejte do šlehače a vyšlehejte těsto. Na závěr přidejte jablečný ocet, prošlehněte a nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 35 minut
Po upečení nechejte zcela vychladnout. 
Vychladlý korpus vydlabte. Vydlabte těsto zhruba do hloubky 1,5 cm, zanechte okraje o šířce 1 cm. Do dolíku naskládejte nakrájené banány.

Šlehačku vyšlehejte se ztužovačem a banánovým práškem do tuha. Na závěr přimíchejte nadrcenou čokoládu.
Navrstvěte na banány a uhlaďte stěrkou do tvaru kopečku.
Na šlehačku nadrobte vydlabaný korpus.

Nechejte alespoň přes noc ztuhnout.





Dobrou chuť

Vaše Lenča


A zdravější verzi z cizrny a irského mechu najdete ZDE.

Komentáře

Oblíbené příspěvky