Krtkův dort
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
Krtkův dort a návrat do dětství
Patříte mezi milovníky Krtkova dortu? Já ho zbožňuji přes 20 let. Kombinace hromady šlehačky, banánů a čokolády je vždy dobrá volba, že?
Po přechodu na rostlinnou stravu jsem dlouho ladila recept k dokonalosti a myslím si, že nyní už je vyladěný k dokonalosti, vyzkoušíte?
Suroviny
Korpus
280 g polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
60 g kakaa
1 lžíce vanilkové Hrašky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
120 ml oleje
420 ml rostlinného mléka
1 lžička jablečného octa (nebo citronové šťávy)
Krém
2 rostlinné šlehačky (Schlagcreme nebo Alpro Whipping, dá se použít i tuhá část kokosového mléka z plechovky)
1 lžíce lyofylizovaného banánového prášku
2 ztužovače šlehačky
50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
4 banány
Postup
Nejprve si upečte korpus. Všechny ingredience kromě jablečného octa dejte do šlehače a vyšlehejte těsto. Na závěr přidejte jablečný ocet, prošlehněte a nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm.
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 35 minut.
Po upečení nechejte zcela vychladnout.
Vychladlý korpus vydlabte. Vydlabte těsto zhruba do hloubky 1,5 cm, zanechte okraje o šířce 1 cm. Do dolíku naskládejte nakrájené banány.
Šlehačku vyšlehejte se ztužovačem a banánovým práškem do tuha. Na závěr přimíchejte nadrcenou čokoládu.
Navrstvěte na banány a uhlaďte stěrkou do tvaru kopečku.
Na šlehačku nadrobte vydlabaný korpus.
Nechejte alespoň přes noc ztuhnout.
Dobrou chuť
Vaše Lenča
A zdravější verzi z cizrny a irského mechu najdete ZDE.
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den