pondělí 25. května 2015

Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Diabetes

Nedávno jsem narazila na celkem bouřlivou debatu, kde se řešilo, proč mají někteří vegani/vegetariáni/vitariáni/... potřebu pojmenovávat jídla podle živočišných produktů. Až mě překvapila nevůle těch, kteří toto odsuzují. Podle mého názoru se vegany většina lidí stává především z etických důvodů a vzhledem k tomu, že je minimum veganů vegany od narození, tak je snadnější popsat nějakou chuť přirovnáním k něčemu co znám z dřívějška, než mít milion receptů pojmenovaných tak, že nám název nic neprozradí... Nevadí mi, když pak vařím podle receptu cizrna alá kuře na paprice, halušky s veganskou brynzou, seitan alá kachna, protože hned vím k jaké chuti bych se měla přiblížit. Proto jsem tuto pomazánku nazvala jako falešnou škvarkovou nikoli jako pomazánku z pohanky :-) a věřím, že plno lidí bude hned vědět, jak zhruba bude tato dobrota chutnat :-). A co vy, jaký máte na toto názor?

Tak ale teď už zpátky k receptu ... Pomazánka je chutná, levná a rychle hotová. Obsahuje základní suroviny, které věřím má každý pořád doma (kromě lahůdkového droždí, které se může vynechat).

Suroviny:

100 g pohanky lámanky
voda na uvaření pohanky (2 díly vody na 1 díl lámanky)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
3 lžíce rostlinného oleje (doporučuji nějaký neutrální, např. rýžový, řepkový)
1 lžička majoránky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce hořčice
sůl
pepř
2 sterilované okurky

Nejprve si uvařte pohanku (nebo použijte zhruba 250g již uvařené) v poměru 2 díly vody na 1 díl pohanky.
Mezitím co se pohanka vaří, rozpalte na pánvi olej a dozlatova na něm opečte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek.
Do mísy nasypte uvařenou pohanku, cibuli s česnekem, majoránku, lahůdkové droždí, hořčici, sůl, pepř a nadrobno pokrájené okurky. Důkladně promíchejte a nechte odležet. Servírujte s (opečeným) chlebem a zeleninou.

Dobrou chuť!

A takto krásně se pomazánka povedla čtenářce Nadi Jančové a pomazánka je podle jejích slov výborná.:-)

16 komentářů:

  1. škvarky se mi vždycky hnusily, takže je pro mě v tomto případě víc lákavější název pomazánka z pohanky:D ale jinak s tebou naprosto souhlasím.
    Jinak, přítelovi taky občas naskakují pupínky, když vidí v jídeláku veganské restaurace "svíčkovou"..:))

    Každopádně recept ukládám a už jsem na něj zvědavá!:)



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, škvarkovou pomazánku jsem nikdy nejedla, tak nevím, čemu se mám blížit :-D
      Jinak některé názvy zn vtipně, třeba seitan alá kachna mě opravdu rozesmál :-D

      Vymazat
  2. Zajimala by me ta veganska brynza to opravdu existuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kamarádka ji připravuje tak, že smíchá sojade jogurt natural, tavenýr a tofu natural s hooodně soli :-)

      Vymazat
    2. Teda to jsou dobroty. Se směju az se za břicho popadám. Pohanková pomazánka ze se chutove blíží škvarkům? Vzhledově to možná :)jinak škvarečky mnam mnam a ty zabijacky,mozecek,ovarek,tlačenka :)vy nežijete,vy všichni zivorite!:)

      Vymazat
  3. Jsem stejného názoru, člověk alespoň ví, co má přibližně čekat ;) Jinak já vím, že kokosový olej nekonzumuješ, ale myslím, že do tohohle by se ultra hodil ;) Mně třeba chutná jenom kokosák se solí a lahůdkovým droždím, to je strašná dobrota a naše kočky si to myslej taky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Lámanku a i pohanku vařím doma pravidelně. mám moc ráda droždovou pomazánku, dlouho jsem ji doma nevařila. Musím uvařit.
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé drožďovou musím taky brzy uvařit :-) díky za připomenutí :-)

      Vymazat
  5. tipy na zdravú stravu
    http://www.mojadieta.sk/detoxikacia-tela/

    OdpovědětVymazat
  6. výbornááá díky za recept

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem vyzkoušela tuto báječnou pomazánku a všem vřele doporučuji. Opravdu výborná. Děkuji za tento recept a těším se na další

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj.
    Dnes jsem dělal tuhle pomazánku a žádná sláva.
    Ale z tofu je to o moc lepší.
    Luděk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tisíc lidí, tisíc chutí... My doma pohanku milujem a tahle pomazánka je moc oblíbená ;-)

      Vymazat
  9. moc lákavé! díky! určitě taky zkusím...

    OdpovědětVymazat
  10. Je fakt výborná :) děkuji za nápad :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den