Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
Bez sóji
Bez palmového oleje
Bez lepku
Diabetes
Nedávno jsem narazila na celkem bouřlivou debatu, kde se řešilo, proč mají někteří vegani/vegetariáni/vitariáni/... potřebu pojmenovávat jídla podle živočišných produktů. Až mě překvapila nevůle těch, kteří toto odsuzují.
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
Bez sóji
Bez palmového oleje
Bez lepku
Diabetes
Nedávno jsem narazila na celkem bouřlivou debatu, kde se řešilo, proč mají někteří vegani/vegetariáni/vitariáni/... potřebu pojmenovávat jídla podle živočišných produktů. Až mě překvapila nevůle těch, kteří toto odsuzují.
Podle mého názoru se vegany většina lidí stává především z etických důvodů a vzhledem k tomu, že je minimum veganů vegany od narození, tak je snadnější popsat nějakou chuť přirovnáním k něčemu co znám z dřívějška, než mít milion receptů pojmenovaných tak, že nám název nic neprozradí... Nevadí mi, když pak vařím podle receptu cizrna alá kuře na paprice, halušky s veganskou brynzou, seitan alá kachna, protože hned vím k jaké chuti bych se měla přiblížit.
Proto jsem tuto pomazánku nazvala jako falešnou škvarkovou nikoli jako pomazánku z pohanky :-) a věřím, že plno lidí bude hned vědět, jak zhruba bude tato dobrota chutnat :-). A co vy, jaký máte na toto názor?
Tak ale teď už zpátky k receptu. Pomazánka je chutná, levná a rychle hotová. Obsahuje základní suroviny, které věřím má každý pořád doma (kromě lahůdkového droždí, které se může vynechat).
voda na uvaření pohanky (2 díly vody na 1 díl lámanky)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
3 lžíce rostlinného oleje (doporučuji nějaký neutrální, např. rýžový, řepkový)
1 lžička majoránky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce hořčice
sůl
pepř
2 sterilované okurky
Tak ale teď už zpátky k receptu. Pomazánka je chutná, levná a rychle hotová. Obsahuje základní suroviny, které věřím má každý pořád doma (kromě lahůdkového droždí, které se může vynechat).
Suroviny
100 g pohanky lámankyvoda na uvaření pohanky (2 díly vody na 1 díl lámanky)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
3 lžíce rostlinného oleje (doporučuji nějaký neutrální, např. rýžový, řepkový)
1 lžička majoránky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce hořčice
sůl
pepř
2 sterilované okurky
Postup
Nejprve si uvařte pohanku (nebo použijte zhruba 250 g již uvařené) v poměru 2 díly vody na 1 díl pohanky.
Mezitím co se pohanka vaří, rozpalte na pánvi olej a dozlatova na něm opečte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek.
Mezitím co se pohanka vaří, rozpalte na pánvi olej a dozlatova na něm opečte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek.
Do mísy nasypte uvařenou pohanku, cibuli s česnekem, majoránku, lahůdkové droždí, hořčici, sůl, pepř a nadrobno pokrájené okurky. Důkladně promíchejte a nechte odležet. Servírujte s (opečeným) chlebem a zeleninou.
Dobrou chuť!
A takto krásně se pomazánka povedla čtenářce Nadi Jančové a pomazánka je podle jejích slov výborná.:-)
Dobrou chuť!
A takto krásně se pomazánka povedla čtenářce Nadi Jančové a pomazánka je podle jejích slov výborná.:-)
škvarky se mi vždycky hnusily, takže je pro mě v tomto případě víc lákavější název pomazánka z pohanky:D ale jinak s tebou naprosto souhlasím.
OdpovědětVymazatJinak, přítelovi taky občas naskakují pupínky, když vidí v jídeláku veganské restaurace "svíčkovou"..:))
Každopádně recept ukládám a už jsem na něj zvědavá!:)
Nápodobně, škvarkovou pomazánku jsem nikdy nejedla, tak nevím, čemu se mám blížit :-D
VymazatJinak některé názvy zn vtipně, třeba seitan alá kachna mě opravdu rozesmál :-D
Zajimala by me ta veganska brynza to opravdu existuje?
OdpovědětVymazatkamarádka ji připravuje tak, že smíchá sojade jogurt natural, tavenýr a tofu natural s hooodně soli :-)
VymazatTeda to jsou dobroty. Se směju az se za břicho popadám. Pohanková pomazánka ze se chutove blíží škvarkům? Vzhledově to možná :)jinak škvarečky mnam mnam a ty zabijacky,mozecek,ovarek,tlačenka :)vy nežijete,vy všichni zivorite!:)
VymazatJsem stejného názoru, člověk alespoň ví, co má přibližně čekat ;) Jinak já vím, že kokosový olej nekonzumuješ, ale myslím, že do tohohle by se ultra hodil ;) Mně třeba chutná jenom kokosák se solí a lahůdkovým droždím, to je strašná dobrota a naše kočky si to myslej taky :D
OdpovědětVymazatLámanku a i pohanku vařím doma pravidelně. mám moc ráda droždovou pomazánku, dlouho jsem ji doma nevařila. Musím uvařit.
OdpovědětVymazathttp://monalisabeautyeri.blogspot.cz/
jéé drožďovou musím taky brzy uvařit :-) díky za připomenutí :-)
Vymazattipy na zdravú stravu
OdpovědětVymazathttp://www.mojadieta.sk/detoxikacia-tela/
výbornááá díky za recept
OdpovědětVymazatjsem ráda, že pomazánka chutnala :-)
VymazatDnes jsem vyzkoušela tuto báječnou pomazánku a všem vřele doporučuji. Opravdu výborná. Děkuji za tento recept a těším se na další
OdpovědětVymazatAhoj.
OdpovědětVymazatDnes jsem dělal tuhle pomazánku a žádná sláva.
Ale z tofu je to o moc lepší.
Luděk
tisíc lidí, tisíc chutí... My doma pohanku milujem a tahle pomazánka je moc oblíbená ;-)
Vymazatmoc lákavé! díky! určitě taky zkusím...
OdpovědětVymazatJe fakt výborná :) děkuji za nápad :)
OdpovědětVymazat