Kvásek

Nevím, opravdu nevím, jak jsem mohla žít bez kvásku. Asi před rokem jsem si zkoušela upéct kváskový chléb se sušeného kvásku, který se normálně prodává ve zdravé výživě. Myslela jsem si, že to bude jednoduché, ale ejhle... Z trouby jsem vytáhla hnusný, zdrclý "chleba", který letěl do koše. Po tomto nezdaru jsem na další zkoušení kvásku neměla náladu.
Až asi před měsícem jsem navštívila kamarádku, která mi dala ochutnat domácího kváskového chleba, který byl výborný a taktéž mi dala i trošku kvásku na nastartování mého kváskování.
Přišla jsem domů a postupovala podle jejího návodu a za týden pekla první chléb, který dopadl nad očekávání.

Proto říkám nebojte se a pojďte do toho a připravte si i vy svůj kvásek.

Kvásek 3. den

Jak si připravit svůj první kvásek :-)

Potřebujete:
žitnou mouku
vodu

uzavíratelnou nádobu (např. větší sklenici nebo plastovou krabičku) Já používám tuto.

Postup je snadný. Do nádoby dejte 50g žitné mouky a zalijte zhruba 100 ml vody. Dobře promíchejte, zavřete a nechte odložené při pokojové teplotě. Další den přidejte dalších 50g žitné mouky a opět 100ml vody. Toto opakujte minimálně 7 dnů. Až poté je kvásek správně činný a bude dobře plnit svou funkci. :-)
Je dobré si pamatovat, že kvásek by měl mít zhruba takovou konzistenci, jako těsto na lívance. Řídké a tekutější těsto ;-).

Správný kvásek poznáte již po dvou dnech. Bude se v něm tvořit bublinky (bude "kynout") a bude nakysle vonět.

Poté již můžete kvásek použít na rozličné recepty: zahustit jím krkonošskou kyselicu, upéct chléb, udělat knedlíky, usmažit lívance a spoustu dalšího ;-).

Vždy když kvásek použijete je důležité, aby Vám v nádobě vždy alespoň 2 lžíce starého kvásku zbylo. Starý kvásek urychlí výrobu nového kvásku. Poté stačí jen doplňovat mouku s vodou a kvásek bude dostatečně živý již za 4 dny ;-).

A ještě ke kvásku. :-) Kvásek je živý organismus. Nikdy nebude výrobek z něj chutnat stejně. Dokonce i v minulosti panovali různé pověry, které lidé dodržovali, aby se jim kvásek povedl. Např. se kolem kvásku nesmělo dupat, aby nepopraskaly bublinky v něm ;-).

Tak se do toho pusťte. Do 4 dnů přidám i recept na chlebík!

Komentáře

  1. Lenka, dnes sa mi stala milá príhoda :-) Už asi dva týždne zháňam kde tade žitnú múku a nikde ju nemajú. Nešťastná, že ako si teda urobím kvások, som sa dnes ale opýtala pani predavačky. A ona mi podala múku ražnú. Začudovane som sa na ňu pozrela, že ja chcem predsa múku žitnú a nie ražnú. Vysvetlila mi, že raž je po česky žito a ja som sa začala smiať, pretože ražnú múku mám doma ;-) :-D Zajtra sa pustím do kvásku.

    OdpovědětVymazat
  2. jééé tak to je legrační... tak to mě rozesmálo ;-) tak aspoň jsme obě o něco chytřejší... tak mi pak napište, jak Vám kvásek roste a chutná ;-) já před chvílí vytáhla už asi 30. tý chleba z trouby a už teď na něj mám chuť! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Mám už delší čas nutkání kvásek zkusit ale odrazuje mě, že bydlím na koleji, kde se mi zatím všechny pokusy o něco dlouhodobějšího nepodařily a hlavně mi bylo vždy z kynutého těsta těžko a špatně. Vlastně jsem ho úplně smazala z jídelníčku. Chci se proto zeptat na názor... jé, zapomněla jsem původní dotaz, vodu asi vlažnou? Marika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, vodu dávám normálně pokojové teploty. :-) A s tím kynutým těstem.... 6itný chléb není takový jako kynutý chléb ;) nikdy mi po tom nebylo špatn;)

      Vymazat
    2. Moc děkuju za odpověď. Zkusím to, těším se. Chéb mi ani tak nevadí, spíš klasické buchty apod.
      Právě se cpu muffinama z červené řepy a jsou výborné. Nevěděla jsem jak velká řepa má být, měla jsem takovou celkem velikou,tak jsem dala polovičku. Navrch jsem kápla rozpuštěnou (stačily jen 2 kostičky) 90% čokoládu a na to mandli. Asi nebudu nikomu říkat o obsahu, myslím, že potom budou úspěšné. Jinak děkuju za inspiraci. Dívala jsem se, že jsme podobně staré, já už se tak čtyři roky sama starám o svůj jídelníček, přečetla jsem kopu knih a teď jsem někde mezi veganstvím, vegetariánstvím, makrobiotikou a selským rozumem. bohužel mezi kamarády, vrstevníky a rodinou nemám moc příznivců... Válčím s řečmi typu: doktor v televizi říkal, že jíst se má všechno... Ale stojím si neústupně za svým. Chutných a snadných receptů není moc, takže děkuju za nápady. Marika

      Vymazat
    3. děkuji, já mám naštěstí vedle sebe přítele, který má na jídlo stejný pohled jako já, o to je to jednodušší ;)

      Vymazat
  4. Právě jsem začala dělat kvásek a chtěla bych se zeptat jestli až bude hotový, tak ho mohu nechat nějakou dobu bez přidání mouky, abych ho neměla zase 20 kilo a kdybych někam odjela a nepřidávala do něj třeba 3 dny nic, jestli když do něj pak přidám zase mouku s vodou tak bude zase ''funkční''. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když jej nebudete hned používat znovu, je vhodné jej dát do ledničky ;) poté vytáhnete, necháte v teple, po pár hodinách přikrmíte a hned to jede nanovo ;)

      Vymazat
  5. Dobře, moc děkuju :) už se těším na kváskový chlebík

    OdpovědětVymazat
  6. Dobry den, dal by sa tento kvasok urobit i zo spaldovej muky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. odjakživa se kvásek vyráběl z žitné mouky, tudíž jsem to nikdy z jiné nezkoušela, proto neporadím... :-(

      Vymazat
  7. Já tedy nevím.Ale když dám 50 g. mouky a 50 ml.vody mám to husté jako kit.Takže aby to bylo jako palačinkové těsto musím dát jen 25g.mouky.Ale snad se mi to podaří i tak.Zatím bublinkuje 3 den.:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tady jsem našla recept na špaldový chléb. Sama jsem osobně nezkoušela, tak dejte potom vědět, jak dopadl ;-).

    Špaldový chléb

    500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce chlebového koření (např. od Sluneční brány), 1 balíček sušených kvasnic, 1/4 litru vlažného mléka, slunečnicová semínka, 1 lžíce mořské soli, máslo na vymazání formy

    Všechny přísady smícháme a uhněteme pevné těsto. Necháme je uležet na teplém místě. Mezitím vymažeme 2 hlubší formy máslem a vysypeme je slunečnicovými semínky. Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplníme jím formy a pečeme v troubě při 180°C asi 1,5 hodiny (délka pečení záleží na druhu trouby).

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den Leni, vrhla jsem se na vytvoření vlastního kvásku, postupuji podle Vašich rad..., ale už po třetím dnu mi vyběhl ze sklenice (1L), dá se už použít nebo mám počkat do těch 7 dnů? Přidání 50g mouky se mi tam už teď nevejde... Děkuji za radu. Hezký den. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, chléb určitě udělat můžete. Jen asi ještě nebude tak krásně nadýchaný, ale určitě bude dobrý. U kváskového mi vždy přišlo, že stejně nejlepší byl až tak čtvrtý a další chléb ;-)

      Vymazat
  10. už jakou dobu se do toho bojím pustit... že bych se konečně odhodlala? Snad to nepoletí do koše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci už jsem to opravila... Jde o to, aby mělo těsto hustotu zhruba lívancového těsta... Já už to roky dělám od oka... Ten poměr je spíš 2 díly vody na 1 díl mouky... ;-) Ať se povede

      Vymazat
    2. Pak by to odpovídalo, děkuji

      Vymazat
    3. Kvásek se mi moc povedl, první chleba z něj byl fantastický, zamilovala si ho celá rodina. Dnes jem vyzkoušela vaše ořechové hřebeny a je to pecka. Budu se těšit na vaše další kváskové experimenty a moc Vám děkuju, že jste mě ke kvásnu přivedla!

      Vymazat
    4. Děkuji Luci, jsem ráda, že se vám povedl.... Takové komentáře potěší nejvíc... :-)

      Vymazat
  11. Jste si tím poměrem jistá? Když mouku zaliju 50 ml vody mám suchou mouku lehce pokapanou, o tekutém stavu se rozhodně nedá hovořit...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky