neděle 9. září 2012

Dýňová polévka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan 
Intolerance laktózy
Bezlepkové (dbát na to, aby sojová smetana byla bezlepková!)

Období Hokkaido dýní je v plném proudu. Konečně i mě se zadařilo a na záhonu na mě čekala první zralá Hokkaido dýně. Tak jsem ji hned zužitkovala a uvařila výbornou a bleskovou dýňovou polévku. Je tak nenáročná na přípravu, že ji opravdu zvládne i začátečník. Tak směle do toho.

Suroviny:
1 kg dýně Hokkaido
1 větší cibule
1 brambor
1 litr zeleninového vývaru
rostlinný olej
1 sojová smetana na zjemnění
tymián
bobkový list
sůl

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a brambor. Po chvíli přidejte dýni (vydlabte semínka, nemusí se loupat!) a zas chvíli opékejte. Až bde zelenina dozlatova opečená (a kuchyň bude vonět po oříškách), tak přilijte vývar a přidejte bylinky a sůl. Vařte pod pokličkou do změknutí. Poté polévku rozmixujte do krému a zjemněte smetanou a případně dochuťte.

Tip na servírování: (NE pro vegany, NE bezlepkové, NE intolerance laktózy) podávejte s opečeným celozrnným chlebem a strouhaným parmazánem.

1 komentář:

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den