Zeleninovo-ovocné šťávy = elixír zdraví
Spolu s přicházejícími chladnými dny mezi mé známé, ale i náhodné kolemjdoucí zavítali různé neduhy v podobě nachlazení, chřipek, anglín, rýmiček a jiných chorob.
Já jsem se tomu letos taky nevyhla, není to nic vážného, jen lehké nachlazení, ale i to dokáže otrávit den. Narozdíl od jiných, tak já místo do lékárny zamířila na trh a nakoupila hory zeleniny a ovoce a ze spíže jsem vytáhla svůj zaprášený odšťavňovač (paradoxní je, že jej v létě nepoužívám).
Domnívám se totiž, že není mnoho lepších léků na nemoci, než jsou zeleninovo-ovocné šťávy.
Ale ihned zapomeňte na exotické ovoce a zeleninu dováženou přes půlku světa. Ve výběru co zvolit a co ne se zaměřte na to, co právě dozrálo na zahrádkách v našich krajích.
Mezi mé nejoblíbenější šťávy patří tyto kombinace:
1) Mrkev a jablko (1:1)
2) Jablko a červená řepa (3:1)
3) Jablko a červená řepa a dýně Hokkaido (2:1:1)
4) Mrkev a jablko a dýně Hokkaido (2:2:1)
5) Mrkev a jablko a červená řepa a zelí (1:1:1:1) --> tzv. ELIXÍR ZDRAVÍ
6) Mrkev a zelí a červená řepa a 1 stroužek česneku (1:1:1:1) --> ODHÁNĚČ CHŘIPKY
Odšťavněná šťáva z ovoce, pokud ji zakápnete trochou citronu, nejenže si udrží hezkou barvu, ale v ledničce Vám vydrží klidně 2 dny, takže nemusíte špinit a čistit odšťavňovač každý den.
A co vy, také odšťavňujete? A jaké kombinace jsou Vaše nejoblíbenější?
Tip: Když odšťavňíte vhodnou kombinaci zeleniny jako např. dýni, mrkev, řepu,... tak drť nevyhazujte, ale použijte na výborné zeleninové karbenátky!
Já jsem se tomu letos taky nevyhla, není to nic vážného, jen lehké nachlazení, ale i to dokáže otrávit den. Narozdíl od jiných, tak já místo do lékárny zamířila na trh a nakoupila hory zeleniny a ovoce a ze spíže jsem vytáhla svůj zaprášený odšťavňovač (paradoxní je, že jej v létě nepoužívám).
Domnívám se totiž, že není mnoho lepších léků na nemoci, než jsou zeleninovo-ovocné šťávy.
Ale ihned zapomeňte na exotické ovoce a zeleninu dováženou přes půlku světa. Ve výběru co zvolit a co ne se zaměřte na to, co právě dozrálo na zahrádkách v našich krajích.
Zdroj: osud.biz
Mezi mé nejoblíbenější šťávy patří tyto kombinace:
1) Mrkev a jablko (1:1)
2) Jablko a červená řepa (3:1)
3) Jablko a červená řepa a dýně Hokkaido (2:1:1)
4) Mrkev a jablko a dýně Hokkaido (2:2:1)
5) Mrkev a jablko a červená řepa a zelí (1:1:1:1) --> tzv. ELIXÍR ZDRAVÍ
6) Mrkev a zelí a červená řepa a 1 stroužek česneku (1:1:1:1) --> ODHÁNĚČ CHŘIPKY
Odšťavněná šťáva z ovoce, pokud ji zakápnete trochou citronu, nejenže si udrží hezkou barvu, ale v ledničce Vám vydrží klidně 2 dny, takže nemusíte špinit a čistit odšťavňovač každý den.
A co vy, také odšťavňujete? A jaké kombinace jsou Vaše nejoblíbenější?
Tip: Když odšťavňíte vhodnou kombinaci zeleniny jako např. dýni, mrkev, řepu,... tak drť nevyhazujte, ale použijte na výborné zeleninové karbenátky!
Já mám ráda právě ty exotické kombinace a v létě úplně nejvíc :)
OdpovědětVymazatjá exotické nevyzdvihuji právě proto, že si myslím, že to pro nás není přirozené... a zvlášť např. pro těhotné není absolutně vhodné popíjet citrusy apod... ;-)
VymazatMňam, škoda, že nemám odšťavňovač... Ale i tak si ráda pochutnávám na těhle kouscích ovoce a zeleniny :)
OdpovědětVymazatzkus poprosit ježíška :-) já ho dostala loni od přítele k narozkám ;-)
VymazatWOW to je skvělý tip s těma karbenátkama... Přemýšlela jsi někdy o šťávovém detoxu??
OdpovědětVymazatnene, ale napiš mi o tom prosím víc... ;-) pijí se jen syrové šťávy nebo i tepelně upravené? a v jakém množství? asi bych do toho šla ;-)
VymazatMyslím, že detox je skôr vhodný na jar, nie teraz. Lenka, aj ja milujem zeleninové a ovocné šťavy. Snažím sa nekombinovať spolu ovocie a zeleninu. A drť využívam tiež. Minule som drť z paradajkového pretlaku (čo som doma varila) použila na lasagne, boli skvelééééééééééé :)
OdpovědětVymazatJééé, tak to bych mohla zkusit z mrkve a jablka taky něco vytvořit! .) Dík za nápad. ! :)
OdpovědětVymazatSuper tipy, děkuju :) My si domů koupili odšťavňovač asi před dvěma týdny a zatím jsme se nedostali k jiné variantě, než jablko-mrkev :D Když nám tááák chutná! :) A já jsem zbytky zužitkovala tak, že jsem je částečně použila jako základ na muffinky a byly opravdu moc dobré ;)
OdpovědětVymazat